Головне

Юнайтед - Сіті: війні бути?

30.03.2012 17:30 289 0
Юнайтед - Сіті: війні бути?

Останні заяви представників футбольних клубів з Манчестера стали свідченням того, що ситуація в боротьбі за чемпіонський титул АПЛ досягає свого апогею

Сусіди виходять на стежку війни?

Незважаючи на те, що до спекотного літа ще залишається декілька місяців, у відносинах двох манчестерських клубів, здається, температура близька до кипіння. Взаємні образи почали літати по обидві сторони Манчестера більш ніж за місяць до очної зустрічі команд у Прем'єр-лізі. Крім того, масла у вогонь підливає той факт, що сусіди по місту йдуть практично нога в ногу в турнірній таблиці. У цій ситуації "Ман Сіті" має реальний шанс здійснити переломний крок у своїй клубній історії, вигравши чемпіонський титул вперше з сезону 1967/68 рр. У свою чергу, "червоні дияволи" прагнуть цього сезону покращити рекорд Прем'єр-ліги. Тому важливість зустрічі переоцінити важко.

У такій напруженій ситуації достатньо було очікувати конфлікту. І доволі символічним став той факт, що першим атаку наніс екс-"канонір", а тепер уже працівник в адміністрації "Ман Сіті", Патрік Вієйра. Про символічність особи Вієйра для "Юнайтед" ми згадаємо пізніше. А для початку з'ясуємо, що ж стало інцидентом у цій ситуації? Більшість іноземних футбольних аналітиків вважають, що саме дане Патріком інтерв'ю, у якому директор з розвитку "Манчестер Сіті" розповів, як він розцінює повернення Пола Скоулза на поле, спричинило до загострення відносин між "Сіті" та "Юнайтед".

"Я захоплююся Скоулзом, це один з кращих англійських гравців останніх років. Особисто для нього повернення у "Юнайтед" стало чудовою подією. Але, разом з тим, це повернення продемонструвало слабкість "МЮ", все-таки вони скористалися послугами футболіста, якому вже 37 років", - зазначив Вієйра.

"На мій погляд, це означає, що у найближчі кілька років "Юнайтед" буде дуже складно конкурувати з іншими клубами. При всій моїй повазі до Скоулза, його вихід на поле означає, що у клубі немає талантів, здатних його замінити", - продовжив екс-півзахисник збірної Франції. "МЮ" втрачає молодих футболістів на кшталт Равеля Моррісона та Поля Погба, і це повинно насторожити керівництво, тому що нічого подібного раніше у клубі не траплялося", - додав француз для The Daily Telegraph. Саме ці заяви і стали приводом для погіршення відносини між клубами.

Цікаво, що повернення Пола Скоулза відбулося в матчі Кубка Англії якраз проти "Манчестер Сіті", і тоді "червоні дияволи" святкували успіх - 3:2.

Відео з матчу повернення П. Скоулза:

Чому саме Вієйра?

Можливо, навіть звинувачення чи критика зі сторони Роберто Манчіні розглядалися б більш неочікуваніше, ніж висловлювання Патріка. І на це є вагомі причини, які сягають ще виступів француза за лондонський "Арсенал". Це добре пам'ятають вболівальники як "Юнайтед", так і "Арсенала". Адже протягом 2000-х років Вієйра зберігав суперництво та ворожнечу з капітаном "червоних дияволів" Ройєм Кіном. Найвідоміший інцидент між двома капітанами стався на "Хайбері" у 2005 році в період запеклого суперництва "Юнайтед" і "Арсенала". Вієйра зіткнувся з Гарі Невіллом у тунелі перед матчем, погрожуючи помститися тому за фол проти Хосе Антоніо Рейєса у попередньому матчі, тим самим змусивши Кіна вступити з ним у словесну перепалку.

Відео: Вієйра проти Кіна

Інцидент транслювався у прямому ефірі на каналі "Sky Sports", причому глядачі чітко чули, як Кін звернувся до головного судді матчу Грема Полла зі словами: "Скажи йому [Патріку Вієйра], щоб він заткнув свій ***аний рот!" Після гри, яку "Юнайтед" виграв з рахунком 4:2, Кін піддав критиці рішення Вієйра виступати за збірну Франції замість своєї рідної країни - Сенегалу. Вієйра пізніше відповів, що виключення зі складу національної збірної на чемпіонаті світу ставить Кіна не в краще положення, щоб коментувати такі питання. Суддя Грем Полл пізніше визнавав, що йому варто було вилучити обох капітанів ще перед матчем, однак через величезний тиск громадськості він цього не зробив.

Цей факт пояснює, звідки тягнеться "любов" Патріка Вієйра до червоних представників Манчестера. Разом з тим, для екс-"каноніра", перебуваючи у лоні заклятого суперника "Юнайтед", важко було не піддатися спокусі ще раз "насолити" команді А. Фергюсона.

Реакція сторін

Звичайно, такі заяви не могли опинитися поза увагою представників "Юнайтед". Головний тренер сер Алекс Фергюсон прийшов у лють від коментарів екс-півзахисника "Манчестер Сіті". Він виявив категоричну незгоду з його словами. "Якщо бажання повернути кращого півзахисника Британії за 20 останніх років можна назвати відчаєм, то нехай так і буде". Разом з тим, сер вирішив зробити "укол" в сторону свого колеги з "Ман Сіті":

"Якщо мова йде про розпач, то потрібно згадати, що вони самі використовують гравця (Карлоса Тевеса), який одного разу відмовився виходити на поле. Їхній тренер сказав, що він (Тевес) більше ніколи не зіграє за клуб, а потім гравець їде на 5 місяців у відпустку в Аргентину. Під яке визначення це потрапляє? Вважаю, саме відчаю", - заявив Фергюсон для преси.

На допомогу своєму менеджеру прийшов затятий користувач соцмереж за покликанням, та захисник "Манчестер Юнайтед" за професією Ріо Фердинанд, який заявив, що більшість уболівальників, які за останній рік-два одягли футболки "Манчестер Сіті", є звичайними глоріхантерами.

"Прогулюючись по місту, можна бачити все більше і більше блакитних футболок - їх тепер стільки, скільки я не бачив за десяток років. Як тільки Сіті домоглися хоч якогось успіху, всі раптом повилазили зі своїх нір і стали їх затятими фанатами. Схрестимо пальці... Я сподіваюся, що ми зможемо уповільнити цей процес і переконаємо, що чемпіонський кубок у підсумку виявиться на Олд Траффорд",- повідомило видання The Sun.

 

 

І ось нещодавно екс-півзахисник "Манчестер Сіті" Патрік Вієйра знову ризикнув накликати гнів сера Алекса Фергюсона, заявивши, що "Манчестер Юнайтед" користується "певною перевагою" у рефері.

Цього разу Вієйра продовжив свою "улюблену" роботу у відношенні "Юнайтед", заявивши, що рефері, які обслуговують матчі на "Олд Траффорд", бояться приймати рішення на користь суперників "дияволів" - наприклад, як це було у недавньому матчі проти "Фулхема", коли рефері Майкл Олівер не призначив пенальті за фол Майкла Керріка на Данні Мерфі у самій кінцівці.

"Коли" Юнайтед "грає вдома, вони отримують деяку перевагу, якої немає в інших команд. Коли ти вирушаєш у гості до "Юнайтед", "Реала", "Барселони" або "Мілана", рефері завжди дуже складно приймати рішення проти таких команд".

"Так воно насправді Це риса команд, які постійно перемагають Тому, щоб ця перевага з'явилося і у нас ("Сіті"), ми повинні багато перемагати",- повідомив Вієйра у розмові з кореспондентом BBC Sport.

На даний момент відреагувати встиг лише Ріо Фердінанд, який в своєму твіттері написав: "Чому Вієйра так зациклений на "Ман Юнайтед"...2 коментарі за тиждень...Давай мужик розслабся".

Оригінал повідомлення в twitter Ріо Фердінанда:

 

Позиція клубу чи просто емоції?

Однозначно можна вважати, що ситуація, яка склалася останнім часом між двома манчестерськими клубами, додасть "масла у вогонь" в і так недружелюбні взаємини сусідів по місту. Ми не розглядаємо справедливість чи несправедливість звинувачень клубів один до одного. Інша справа, це питання про те, чи підтримуються подібного роду заяви (на зразок коментарів Патріка Вієйра) керівництвом "Ман Сіті", або ж це лише власні висловлювання, які не відображають офіційну позицію?

У будь-якому випадку, Вієйра необхідно пам'ятати, що він є публічною і, до того ж, керівною особою в клубі. Тому кожне його слово може трактуватися як позиція всього "Ман Сіті". У свою чергу, якщо  інформаційна атака француза мала на меті морально дестабілізувати "Манчестер Юнайтед" на вирішальній стадії сезону, то йому варто було б пам'ятати, що за 25 років свого перебування на посаді головного тренера "Юнайтед", сер Алекс зумів витримати суперництво з багатьма сильними клубами і в багатьох протистояннях вийшов переможцем. Більше того, якщо зараз поглянути на останні результати двох клубів, то помітимо, що саме "Ман Сіті" починає втрачати такі необхідні очки в іграх з ненайсильнішими противниками.

Саме на це і варто було б звернути увагу керівництву клубу на даний момент, щоб до 30 квітня, дня манчестерського дербі, інтрига все-таки не зникла, і нас з ВАМИ, шановні читачі, чекала захоплююча кінцівка сезону в англійській Прем'єр-лізі!

Коментарі ()