Головне

Ліга Чемпіонів. АПОЕЛ пройшов "Ліон". Це сон, чи як? ВІДЕО

08.03.2012 01:17 400 0
Ліга Чемпіонів. АПОЕЛ пройшов "Ліон". Це сон, чи як? ВІДЕО

У нудному, як епопея Пруста про згаяний час, матчі кіпрський АПОЕЛ переміг співвітчизників письменника та пробився у чвертьфінал Ліги Чемпіонів. Сенсація? Так. Привід для захоплення? Жодним чином.

Відомив російський коментатор Алєксандр Шмурнов під кінець гри, вочевидь, зовсім притомившись сказав, що, ось, АПОЕЛ - "свіжий струмінь", і хоча б тому за нього варто вболівати. Даруйте, але нічого свіжого тут нема. Гру збірної Греції на Євро-2004 пам'ятаєте? Оце було повернення до тих моторошних часів.

Та й чекати чогось нового від команди, де наймолодшому з футболістів "старту" 27 років якось не доводилося. Так, вони билися, самовіддача на дуже високому рівні, однак треба бути відвертим - путівку далі АПОЕЛУ подарували французи, котрі після перемоги вдома вийшли на другий матч занадто заспокоєними і пропустили удар в дебюті.

Вже на 9-й хвилині Мандука відзначився після швидкої атаки кіпріотів, в кінцевій фазі якої йому залишалося лише розстріляти ворота з кількох метрів. Після цього "Ліон" миттєво отямився, забрав м'яч і побіг до воріт суперника. А там його стабільно зустрічало 7-8 гравців, котрі робили все, аби відбитися, а за можливості пульнути сферу в напрямку двох-трьох, що знаходилися біля центрального кола.

Тактика проста, випробувана багатьма роками та командами, але "Ліону" нічого з нею зробити не вдалося. Здається, що команда просто виснажена. Вона невдало виступає в цьогорічній першості Франції, де голи та перемоги даються з великим трудом і ніякого перевтілення не сталося і в більш престижному турнірі. Згодом АПОЕЛу стали вдаватися навіть більш-менш організовані виходи з оборони, і тоді гра завмерла десь між штрафними майданчиками.

Побачити якусь осмислену гру так і не вдалося. Часи Жуніньо в "Ліоні" вже давно минули, а про теперішній стан лідера збірної Швеції Чельстрьома говорить те, що його трансфер в казанський "Рубін" зірвався якимось дивом. Бліда гра основного диспетчера "Тре Крунур", звичайно, радує вболівальників збірної України, однак це в перспективі. Сьогодні ж єдиним його досягненням був реалізований пенальті після гри.

Але до пенальті треба було ще дожити. Були напівмоменти, та й ті на пальцях однієї руки можна перерахувати в обох команд разом взятих. Соларі бив з гострого кута, Льоріс відбив, Едерсон пробивав штрафний і ледве не закинув м'яча "за вуха" Хіотісу, автор гольового пасу Хараламбідес віддавав на Соларі, але в того з завершення було гірше, ніж в Мандуки. Ну, ще Лопес пробивав головою, а Хіотіс потягнув м'яч, котрий і має тягнути непоганий воротар. Все!

У серії 11-метрових більше вірилося в Льоріса, котрий взагалі-то вважається непоганим фахівцем з відбиття пенальті. Однак те, як виконували удари кіпріоти, заставляє думати, що вони відпрацьовували цей вид стандартів дуже ретельно. Власне, з того, що вони нікуди не поспішали вже з 9-ї хвилини матчу є тому підтвердженням. У французів же все вирішили помилки тих, від кого не їх чекали: свіженького Ляказетта (автора голу в першій грі, отак from hero to zero) і власника гарматного удару Бастоса, котрий пробив якось занадто слабо.

АПОЕЛ у чвертьфіналі, однак як і після групового турніру зовсім не віриться у те, що на нього чекає скільки-небудь світле майбутнє. І хоча про греків вісім років тому також так казали, здається, що майбутній суперник острівної команди матиме вирішувати всі питання щодо півфіналіста вже у першому матчі. Адже повірити у повторення дива імені Рехагеля дуже складно і, якщо чесно, зовсім не хочеться. І справа не у несприйнятті думки "краса в футболі - це рахунок на табло", просто не треба забувати, що футбол - це Гра, а гра за визначенням має приносити задоволення.

Ліга Чемпіонів

1/8 фіналу

Другий матч

АПОЕЛ (Кіпр) - "Ліон" (Франція) - 1:0 (1:0, 0:0, 0:0), за пенальті - 4:3

Гол: 1:0 - Мандука (9)

АПОЕЛ: Хіотіс, Боавентура, Марсело, Паулу Жорже, Барбоса Мораїш, Елдер Соуза (Олександру, 94), Хараламбідес (Марсін, 76), Мандука, Пурсайтідіс, Соларі (Трічковськи, 74), Аїлтон

"Ліон": Льоріс, Ревейєр, Коне, Кріс, Сіссоко, Гоналон, Чельстрем, Едерсон (Гоміс, 73), Бастос, Бріан (Ляказетт, 101), Лопес

Попередження: Мандука (9), Соларі (52), Бастос (52), Коне (65), Аілтон (88), Боавентура (102), Гоналон (112)

Вилучення: Мандука (115)

Коментарі ()