Головне

Шахтар – Дніпро. Безкомпромісна дуель

01.03.2012 17:53 378 0
Шахтар – Дніпро. Безкомпромісна дуель

Одна з найдовших зимових перерв у європейському футболі - традиційно українська. Три довгих зимових місяці українські вболівальники мали задовольнятися товариськими турнірами на зборах і неофіційними тренувальними матчами своїх улюблених команд. Але прийшов час і українська Прем’єр-ліга має продовжитися матчами 21 туру.

Довге очікування на поновлення офіційних матчів підігріло інтерес вболівальників до національної першості, команди оновили та підсилили свої склади для вирішального ривка у вирішенні своїх локальних турнірних цілей. Але за будь-яких клубних симпатій, особливий ажіотаж у наступному турі викликає матч "Шахтаря" та "Дніпра". Центральна зустріч туру й одна з центральних у всьому чемпіонаті обіцяє бути напруженою та безкомпромісною.

Обидві команди мають борги перед своїми вболівальниками. "Шахтар" зобов’язаний реабілітуватися в очах власних ультрас за провалену Лігу Чемпіонів перемогою у національному чемпіонаті, а "Дніпро" має утримувати свої сьогоденні позиції й отримати право участі у єврокубках на наступний сезон.

Вирішальним цей матч, звичайно, не стане, але він цілком може стати визначальним. "Шахтар" не може дозволити собі далеко відпускати київське "Динамо", і "Металіст" дихає у спину та погрожує відняти друге лігочемпіонське місце. "Дніпро" ж дуже невпевнено відчуває себе не четвертій сходинці, і за ним розташувалася ціла плеяда клубів, готових у будь-який момент потіснити дніпропетровців у середину турнірної таблиці.

Наступний матч на "Донбас Арені" має продемонструвати наскільки плідно провели збори гравці кожної з команд. Донецький "Шахтар" взимку не тратився на трансфери. Придбали лише Давіда Таргамадзе в "Олександрії", але його відразу ж відправили на підвищення кваліфікації до "Іллічівця", також повернувся "блудний" Ілсіньо. Збори "гірники" проводили в Іспанії та Туреччині. Останні турецькі товариські матчі "Шахтаря" мають насторожити штаб дніпропетровського клубу, адже "гірники" не програють та багато забивають.

"Дніпро" провів усю зиму на батьківщині свого головного тренера. Підсиленням складу виглядає лише придбаний в "Андерлехта" центральний захисник Ондрей Мазух. Збори "дніпрян" проходили спочатку у Марбельї, а потім у Компоаморі. В останніх іграх "Дніпро" небагато забивав, але й пропустив всього один гол за останні три гри. Хоча можна згадати перемогу над "Хоратадою" з рахунком 9:0 у середині лютого або над Зестафоні з рахунком 8:2 в останній день січня.

У матчі першого кола на "Дніпро Арені" дніпропетровці були безапеляційно розбиті "Шахтарем". На три голи "гірників" у виконанні Адріано, Жадсона та Фернандіньо, "Дніпро" зміг відповісти лише голом престижу, забитим Ніколою Калінічем. Цей матч відбувся у серпні, у той час, коли "Дніпро" все ще знаходився у пошуках своєї гри. Дещо пізніше, починаючи з вересня, "дніпряни" налагодили командні дії, гравці стали більш упевненими в собі та своїх партнерах. "Дніпро" став більш стабільно набирати очки. Якщо гра, подібна тій, яку "Дніпро" показував восени, отримає своє продовження навесні, то "Шахтарю" буде вкрай не просто взяти очки на своєму домашньому стадіоні.

Фаворитом протистояння, безумовно, виглядає "Шахтар". Більш впевнена гра донецької команди у чемпіонаті ще до перерви та результативна серія у товариських матчах на турецькому зборі вказує на те, що "помаранчево-чорні" змістовно підійшли до проблеми першого місця у чемпіонаті України-2011/2012.

Додатково перевагу "Шахтарю" забезпечує відсутність травмованих гравців, а дискваліфікований лише Олександр Рибка по відомим причинам. У будь-якому випадку, проблема стража воріт для "Шахтаря" гостро не стане, замінити Рибку зможе П’ятов, у крайньому випадку, Шуст. Під питанням участь Ярослава Ракицького, який отримав ушкодження у таборі збірної, але він має встигнути відновитися до 4 березня.

Хуанде Рамосу навпаки, є над чим поміркувати. Дискваліфікований Руслан Ротань, йому треба знайти заміну на недільний матч, травмований і не зможе грати Віталій Дєнісов, а дискваліфікацію відбуває Іван Стрініч. Тому, як ніколи гостро стала проблема лівого крайнього захисника. Можна припустити, що у неділю на цій позиції ми побачимо Віталія Мандзюка. Зовсім нещодавно на місяць вибув Калініч.

Орієнтовний склад Шахтаря: П’ятов – Кучер, Ракицький, Шевчук, Срна – Фернандіньо, Мхітарян, Хюбшман, Вілліан, Дуглас Коста – Луїс Адріано

Орієнтовний склад Дніпра: Лаштувка – Мазух, Чеберячко, Мандзюк, Інкум – Кравченко, Боатенг, Джуліано, Коноплянка, Кулаков – Матеус

У Шахтарі, скоріш за все, на лавці почне матч Дмитро Чигринський, але не варто виключати його вихід на заміну. Ілсіньо через високу температуру не зможе допомогти своїй новій/старій команді, хоча його вихід у другому таймі матчу проти "Дніпра" був цілком вірогідний. Цікаво буде поспостерігати за діями Андрія П’ятова в офіційній грі на такому рівні після тривалої перерви.

У "Дніпрі", через проблему на лівому фланзі оборони, очевидно, побачимо Мандзюка на не зовсім звичній позиції. Дебютує чеський новачок Ондрей Мазух. Праворуч в обороні Рамос має поставити Інкума, який непогано показав себе на Кубку Африки, хоча Кулаков на його позиції виглядав достатньо стабільно. У півзахисті все достатньо звично, хоча не виключається вихід в основі Дениса Олійника. У нападі у Дніпра вийде один форвард, скоріш за все це буде Матеус, але можливий вихід Зозулі замість Матеуса, а поява бразильця вже в другому таймі.

В останні роки перевага "Шахтаря" над "Дніпром" стала значною. Дніпропетровцям вкрай рідко вдається здобути очки в матчах із донеччанами. Остання гра цих двох команд на "Донбас Арені" відбулася у заключному турі минулого сезону - 21 травня 2011 року. Тоді голів забито не було, але та гра вже нічого не вирішувала ані для "Шахтаря", ані для "Дніпра". Востаннє святкувати перемогу у матчі проти "Шахтаря" "Дніпру" довелося у квітні 2007 року. Майже п’ять років дніпропетровська команда не може досягти проти "Шахтаря" результату, кращого, ніж нічия.

Прем’єр Ліга, 21 тур, 4 березня 2012 р., Донецьк, стадіон "Донбас Арена", 16.00, трансляція на ТК "Футбол"

Провідні букмекерські контори світу:

William Hill: Перемога Шахтаря – 1,33 / Нічия – 4,50 / Перемога Дніпра – 6,50

Bwin: Перемога Шахтаря – 1,35 / Нічия – 4,60 / Перемога Дніпра – 8,00

Bet-at-home: Перемога Шахтаря – 1,35 / Нічия – 4,20 / Перемога Дніпра – 7,00

Коментарі ()