Головне

Українські міста з переможними традиціями

21.02.2012 11:10 421 0
Українські міста з переможними традиціями

В Україні не так вже й багато міст, чиїм мешканцям пощастило пережити радість перемоги їхньої футбольної команди у чемпіонаті, Кубку або Суперкубку, а про єврокубки і зовсім можна промовчати. Точніше, таких міст усього дев’ять.

Найперший трофей дістався Україні ще у далекому 1954 році. Це був Кубок Радянського Союзу, який здобуло київське "Динамо". У фіналі був обіграний єреванський "Спартак" з рахунком 2:1, але про все по порядку.

1. Київ. Мешканцям столиці України значно частіше за інших довелося переживати перемоги своєї улюбленої команди. Історично так склалося, що головною, найсильнішою та найпопулярнішою командою Києва стало "Динамо". Саме "динамівці" здобули перший офіційний трофей українських команд, датований 20 жовтня 1954 року. Цей виграш у фіналі над єреванським "Спартаком" стала першою у переможній серії чемпіонств і кубкових звитяг киян.

Наступний трофей, який вдалося здобути, прийшовся на 1961 рік. Це було перше чемпіонство "Динамо" в СРСР, здобуте через сім років після кубкового тріумфу. Подальше "Динамо" стало перемагати все частіше та частіше. Загалом, "динамівці" привезли до Києва дев’ять Союзних кубків і тринадцять золотих медалей чемпіонатів СРСР.

У 1980 році у Сімферополі "Динамо" у боротьбі проти донецького "Шахтаря" здобуло перший Суперкубок СРСР, який вигравало ще двічі.

Найяскравішою сторінкою в історії київського футболу назавжди залишаться перемоги у єврокубках. 14 травня 1975 року Динамо з рахунком 3:0 обіграло угорський "Ференцварош", чим вперше в історії українського та всього радянського футболу здобуло Кубок Кубків. У додаток до здобутого євротрофею, восени 1975 року "динамівці" привезли до Києва Суперкубок Європи.

Повторити успіх у Кубку Кубків їм вдалося ще одного разу, у 1986 році, розгромивши у фіналі іспанський "Атлетико", а Суперкубок так і залишається єдиним у музеї "Динамо".

Не меншу кількість трофеїв на внутрішній арені "біло-сині" здобули вже у незалежному українському футболі. Дебютний сезон 1992 року виявився для "Динамо" провальним, але у наступні дев’ятнадцять сезонів кияни здобули 13 чемпіонств, 9 кубків України та 5 суперкубків.

На жаль, у єврокубках "Динамо" вже не таке сильне, яким було раніше, і на сьогоднішній день ми можемо лише згадувати про ті часи, коли перед початком кожного європейського сезону клуб зі столиці Укркїни розглядався як один з претендентів на перемогу у тому чи іншому єврокубку.

У будь-якому випадку, "Динамо" ще довго буде найтитулованішим українським клубом. За останні 60 років їм вдалося здобути 55 різноманітних трофеїв в офіційних змаганнях.

2. Донецьк. "Шахтар", як і "Динамо", був постійним представником України у чемпіонатах СРСР. Тим не менш, донеччани були не такі успішні. Їм так жодного разу і не вдалося привезти у рідне місто золоті медалі союзної першості. Декілька разів "гірники" зупинялися за крок від чемпіонського титулу, але вище другого місця їм піднятися не вдавалося.

У Кубку була прямо протилежна ситуація. Донецький "Шахтар" вважався кубковим бійцем, що підтверджується чотирма здобутими кубками СРСР та одним Суперкубоком. Більше кубкових звитяг лише у "Динамо".

Найперший кубок, який "гірники" привезли до Донецька, був здобутий 29 жовтня 1961 року. У фінальному матчі проти московського "Торпедо" "Шахтар" святкував перемогу з рахунком 3:1. Уже через рік донеччани повторили свій успіх, і знову кубок СРСР прибув до Донецька. Єдиний Суперкубок був здобутий у протистоянні з "Дніпром" у 1983 році.

У новітній історії українського футболу "Шахтар" змінювався та поступово став однією з найсильніших команд країни. Свій перший український трофей "Шахтар" здобув 28 травня 1995 року, обігравши у фіналі Кубку дніпропетровський "Дніпро". Надалі український кубок підкорявся "Шахтарю" ще 6 разів.

Перше чемпіонство до "помаранчево-чорних" прийшло у 2002 році, коли вони перервали гегемонію київського "Динамо". У наступних дев’яти сезонах "Шахтар" ще 5 разів святкував перемоги у національній першості.

В останнє десятиріччя донецький клуб є найуспішнішим українським клубом на європейській арені. 20 травня 2009 року їм підкорився Кубок УЄФА. У фіналі єврокубку підопічні Мірчі Луческу обіграли німецький "Вердер" з рахунком 2:1.

Донецький "Шахтар" здобув 22 різноманітних трофеї в офіційних турнірах, більшість з яких прийшлася на останнє десятиріччя.

3. Дніпропетровськ. Найкращі часи дніпропетровського футболу прийшлися на 80-ті роки. Тоді "Дніпро", разом з київським "Динамо" та низкою московських грандів, вважався одним з претендентів на чемпіонство.

Перший успіх до "Дніпра" прийшов у 1983 році, коли команда здобула золоті медалі союзної першості, випередивши московський "Спартак" і минулорічного чемпіона мінське "Динамо".

У подальшому "Дніпро" був у числі кращих команд СРСР, стаючи срібним і бронзовим призером чемпіонатів. Повторити успіх дніпропетровському клубу вдалося у 1988 році, ставши дворазовим чемпіоном СРСР. У цьому ж сезоні "Дніпро" виграв Суперкубок СРСР, обігравши у Сочі харківський "Металіст".

А вже через рік дніпропетровськими футболістами був здобутий Кубок Радянського Союзу. У фіналі на московському стадіоні було обігране місцеве "Торпедо".

З початком проведення незалежного чемпіонату та Кубку України "Дніпру" так і не вдається повернути собі переможні традиції. У новітній історії футбольної України "дніпряни" не здобули жодного трофею. Кращими результатами стали срібло національного чемпіонату 1993 року та три фінали Кубку.

Тим не менш, враховуючи амбіційні плани "Дніпра" на майбутнє, його вболівальники можуть справедливо розраховувати на подальші здобутки.

4. Сімферополь. Достатньо скромний провінційний клуб з Криму у чемпіонатах СРСР на здобутки не розраховував. Перший успіх до "Таврії" прийшов достатньо неочікувано. З найпершого сезону чемпіонату України головним претендентом і фаворитом чемпіонату вважалося київське "Динамо". Однак 21 червня 1992 року у "Золотому матчі" сімферопольської "Таврії" та київського "Динамо" перемогу святкували кримчани, чим увійшли до історії як перші чемпіони незалежної України.

Цей успіх "Таврії" так і залишався єдиним, який багато хто вважав не більш, ніж випадковістю, аж до 2010 року. 16 травня 2010 року у Харкові у фіналі Кубку України сімферопольці здобули свою другу історичну перемогу. Цього разу над донецьким "Металургом", чим здобули свій перший кубок України.

Останнім часом сімферопольці все гучніше заявляють про свої амбіційні плани на майбутнє, тож є надія на те, що успіх 2010 року не стане для "Таврії" останнім.

5. Одеса. За одеським "Чорноморцем" нерідко можна було спостерігати у чемпіонатах СРСР та Кубку Радянського Союзу, але здобути бодай один трофей одеситам так і не вдалося.

"Чорноморець" став більш відомий своїми знаменитими вихованцями Леонідом Буряком та Ігорем Бєлановим, які здобували свої перемоги у рядах київського "Динамо".

Перший здобутий "Чорноморцем" трофей датується 31 травням 1992 року, коли у фіналі Кубку України у додатковий час вони здолали харківський "Металіст". Повторити свій успіх одесити змогли за два роки, коли у 1994 році у фіналі по пенальті була обіграна "Таврія".

Найбільшим досягненням у національному чемпіонаті були два срібла 1995 та 1996 років. Виходячи із ситуації у сучасному "Чорноморці", можна припустити, що перемога 1994 року ще надовго залишиться останньою для одеських вболівальників.

6. Луганськ. Скромний луганський клуб під назвою "Зоря" більшу частину своєї історії зірок з неба не хапав. Але у 1972 році сталося неймовірне. Маленький провінційний клуб, навіть за українськими мірками, не кажучи вже про Союзні, виграв національний чемпіонат СРСР. Тоді ще ворошиловградці залишили на другій сходинці велике київське "Динамо".

Успіх 40-річної давнини досі залишається єдиним в історії луганського футболу. У подальшому "Зоря" не один раз опинялася у нищих дивізіонах, декілька разів була не межі зникнення. На сьогоднішній день ситуація у клубі є стабільною, "Зоря" виступає в елітному дивізіоні України. Але сподіватися на успіх, подібний 1972 року, напевно, немає сенсу.

7. Львів. Дещо менш гучним титулом, ніж Луганськ, може похвалитися львівський клуб "Карпати". 17 серпня 1969 року у фіналі Кубку СРСР львів’яни обіграли ростовський СКА. Індивідуальність і неповторність тієї перемоги полягає у тому, що "Карпати" на момент перемоги у Кубку мали статус клубу першої ліги. Ще жодного разу до того та жодного разу після клуб з першої ліги не досягав подібного успіху.

Наразі пройшло вже більше 40 років, а "Карпати" так і не змогли привезти до Львова ще хоча б один трофей. У чемпіонатах України "Карпати" змогли лише раз, у 1998 році, посісти третє, бронзове, місце. У Кубку лише двічі доходили до фіналу, але перемогти у ньому "Карпатам" так і не вдалося.

В останні декілька років, всупереч своєму невеликому бюджету, "Карпати" стали одним з кращих клубів України. Львівські вболівальники цілком обґрунтовано очікують від своєї команди нових звитяг і нових трофеїв.

8. Харків. "Металіст" ніколи не претендував на висоти ні у чемпіонаті СРСР, ні у Кубку. Це була посередня команда без особливих досягнень і трофеїв. Але у будь-якому випадку харків’яни можуть пишатися здобутим Кубком СРСР. 28 травня 1988 року у фіналі Кубку вони перемогли московське "Торпедо".

До сьогодні кубок СРСР 1988 року залишається єдиним трофеєм харківського клубу. Але все обіцяє змінитися у ліпшу для вболівальників "Металіста" сторону найближчим часом.

Амбіції та відповідний фінансовий фундамент клуб отримав у середині минулого десятиріччя, завдяки інвестиціям компанії DCH. Завдяки цьому Харків в останні п’ять років здобув п’ять бронзових нагород чемпіонатів України. А цього сезону "Металіст" на рівні з "Динамо" та "Шахтарем" веде боротьбу за золоті медалі національної першості.

9. Полтава. Полтавська "Ворскла" прославилася тим, що стала найуспішнішим дебютантом українського чемпіонату. Вийшовши до Вищої Ліги полтавчани відразу ж здобули бронзові медалі чемпіонату.

Найбільший успіх для "Ворскли" прийшовся на 2009 рік, коли вони 31 травня у Дніпропетровську у фіналі Кубку України обіграли донецький "Шахтар" з рахунком 1:0. Самобутня полтавська команда змогла вперше здобути такий успіх проти грізного опонента та привезти у рідне місто свій перший здобутий трофей.

Однак "Ворсклі" вкрай важко конкурувати з більш потужними суперниками, тому повторення успіху 2009 року, напевно, доведеться чекати ще дуже довго.

Коментарі ()