Головне

Кубок Іспанії. "Реал" - "Барселона" - 1:2. Від зміни турнірів підсумок не змінюється

19.01.2012 02:03 1202 0
Кубок Іспанії. "Реал" - "Барселона" - 1:2. Від зміни турнірів підсумок не змінюється

Футболісти та тренери "Реала", не кажучи вже про вболівальників, мали ввечері в середу відчути приступ сильного дежа-вю. Адже сценарій, за котрим розвивався перший чвертьфінальний матч Кубка Іспанії, до болю нагадав сценарій останньої зустрічі в Примері. Доволі швидкий гол, пара непоганих атак, а потім "Барселона" додає і невимушено вириває перемогу.

Саме "невимушеність" видається ключовим поняттям, в якому полягає ключ до успіхів "блаугранас" в останніх матчах з мадридським клубом. Схоже, що "реалісти" занадто зациклені на перемозі саме над цим суперником, і це відчутно заважає їм. Здається, що навіть такий сильний тренер як Моуріньо, розробивши до старту гри план, що приносить успіх, не знає, що робити, коли суперник забиває у відповідь. Якщо згадати історію останніх дуелей саме епохи сеу Жозе, то побачимо, що "Реал" жодного разу не відігравався, а от втратити перемогу - це залюбки.

При цьому наставник "Реала" постійно намагається шляхом спроб та помилок знайти рішення. Він використовував вже і 4-3-3, і 4-3-2-1, і 4-2-3-1, і 4-2-2-2. От і цього разу зі старту вийшли три опорні, що вже було, але цього разу трикутник атаки з Роналдо склали два класичних центрфорварди Ігуаїн з Бензема, котрого засунули на правий фланг. Несподіваним був і Алтинтоп на позиції правого захисника (Іньєста його переграв майже повністю). Обидві новації вийшли не дуже вдалими, тож чекаємо експерименту на наступному тижні.

Гвардіола теж не зрадив собі і випустив в основі запасного кіпера Пінто. Він так робив в усіх матчах Копа дель Рей, в тому числі і в фіналі минулого року, коли "Реал" здобув єдину перемогу. Тому здавалося, що певний шанс, принаймні психологічний, відсидка Вальдеса в запасі "галактікос" дасть.

Очікування справдилися вже на 14-й хвилині, коли "Реал" провів класичну для себе зразка цього сезону контратаку. Невдалий стандарт, пас Бензема на хід Роналдо і виймайте. Португалець бив з лівої, удар сильним не вийшов, тому здалося, що кіпер все ж міг зіграти краще в цьому епізоді. Щодо Роналдо, то він своїми діями на старті заслужив на схвальні відгуки: побачити зіркового Кріштіано дві поспіль у підкатах - дорогого коштує.

Але "Барселона" не знітилася і мала зрівнювати рахунок ще до перерви. Спочатку Санчес влучив у поперечину, потім вивів на ворота Іньєсту, котрий не зміг забити у порожній кут. Був удар Мессі в ближній кут - Касільяс врятував, як і трохи згодом, коли в останній момент головою зіграв за межами карного майданчика, перериваючи пас Мессі на Фабрегаса. "Реал" на все це відповів парою непоганих контратак, але бракувало останнього пасу, а у найбільш гострій він навпаки був зроблений, коли не треба: Роналдо не наважився тягни м’яч самотужки і вирішив вивести на ворота Бензема, поруч з яким біг Абідаль.

У перерві тренери замін не робили, адже Моуріньо нібито рахунок влаштовував і можна було розраховувати, що суперник все ж прогавить ще один випад, а Гвардіола не мав би мати претензій до гри підопічних. Сказати хто виявився правим непросто, бо фактично вирішальний епізод, гол у відповідь, відбувся під час стандарту. Пуйоль прибіг на подачу кутового і нагадав про прикмету, що розкопали іспанці: останні 50 ігор з ним у складі "Барса" не програла. Можна казати про помилку Пепе, але де ж страховка?

Гол став несподіванкою для "Реала", котрий опинився у стані гроггі. Каталонці відчули це і пішли добивати суперника, при цьому самі розкрилися. Раз - і Іньєста влучає у поперечину! Два - і Бускетс з кількох метрів не влучає у ворота після подачі штрафного! Три - і Мессі, котрий до цього виглядав доволі блідо як для себе, видає диво-пас на ... Абідаля! Здається, що Касільяс в цей момент менше здивувався б появі біля його воріт мамонта чи динозавра, ніж захисника, котрий за 12 сезонів у професійному футболі забив 4 голи. А Ерік, між тим, виконав все за найвищим розрядом: технічна зупинка і удар низом повз воротаря.

При цьому "Реал" не міг вибратися з-під тиску "Барселони". Підсумковий відсоток володіння м’ячем дуже красномовний - 73 на 27, вгадайте на чию користь. Насправді багато моментів окрім перерахованих не було, але, знаєте, це як хмари на небі перед зливою. Летять і летять, ніби нічого не буде, аж от зіткнення - і момент, даруйте, блискавка.

Єдиний шанс змінити щось мав Бензема, але м’яч після його удару головою влучив у штангу. І доводило це хіба що те, що навіть за поганої гри команди, хоч один шанс в неї завжди буде. У другому таймі "Реал" ПЕ-РЕ-ГРА-ЛИ. Що з цим збирається робити Моуріньо - невідомо. Чемпіонат цього сезону його команда, напевно, все ж виграє, адже "Барселоні" й справді зараз інколи бракує мотивації у матчах з умовними хетафе чи гранадами.

Але ж є ще Ліга Чемпіонів, де найбільш титулований клуб Європи не перемагав вже 10 років. І для перемоги в ній цілком ймовірно знову доведеться намагатися обіграти "Барселону". А керівництво "Реалу" воно зі своїми мухами в голові: Шустера, котрий виграв Примеру, колись звільнили через те, що сказав, що його команда не має шансів обіграти в черговому "класико" "Барселону".

Моуріньо, звісно, ніколи цього вголос не скаже, але нескінчені поразки від ворогів можуть і набриднути Флорентіно Пересу. Та й чи буде сезон навіть з титулом чемпіонів повноцінним, якщо так і не вдасться перемогти команду гвардіоли хоча б одному з турнірів. Суперкубок, Примера, Кубок - і все без перемог, 4 гри вже. Далі буде?

Кубок Іспанії

1/4 фіналу

Перший матч

"Реал" - "Барселона" - 1:2 (1:0)

Голи: 1:0 - Роналдо (11), 1:1 - Пуйоль (49), 1:2 - Абідаль (77)

"Реал": Касільяс, Рамос, Карвальо, Пепе (Гранеро, 80), Коентрао, Алонсо, Л. Діарра (Езіл, 66), Хаміт Алтинтоп, Ігуаїн (Кальехон, 66), Бензема, Роналдо

"Барселона": Хосе Пінто, Дані Алвес, Піке, Пуйоль, Абідаль, Бускетс, Іньєста, Хаві (Алькантара, 86), Фабрегас (Куенка, 87), Санчес (Адріано, 81), Мессі

Попередження: Пепе (17), Піке (20), Бускетс (55), Коентрао (60), Кальехон (69), Пуйоль (79), Карвальо (87).

Коментарі ()