Головне

"Зоря": Без пристрасті, бажання та тренера

17.12.2011 17:22 680 0
"Зоря": Без пристрасті, бажання та тренера

Наявність після 20 турів в зоні вильоту луганської "Зорі" здивує непідготованого вболівальника, який може просто порівняти її з іншими командами УПЛ.. Адже для спокійного існування в середині таблиці в команди, здається, було все: досвідчений класний воротар, перспективний мобільний півзахист. Нарешті пристойний рівень фінансування та традиції, що мали б проявлятися у підтримці вболівальників.

І команда цілком нормально – як для себе, звісно – стартувала. Так, були поразки на виїзді від "Таврії" та "Металіста", але обидві, що називається, з боєм, особливо довелося нелегко харків’янам. Потім були дві домашні перемоги над "Олександрією" та "Металургом" та нічия з "Оболонню". Примітно, що ці три гри команда провела без дискваліфікованого тренера. Анатолій Чанцев був вилучений за суперечку у грі з "Металістом", і вболівальники помітили цей збіг.

Втім, "чи збіг це був", подумали вони далі. Адже команда з Чанцевим поступилася кризовим "Карпатам", оновленому "Арсеналу" та "Кривбасу", котрий не переважав суперика щонайменше в кадровому відношенні. Після цього була перемога в 9-му турі над "Дніпром", котра стала останньою в чемпіонаті цього року. 11 ігор без перемог, з яких усього 2 нічиї! При цьому у матчах з грандами команда виглядала чи не найбільш безпорадною з усіх колективів УПЛ – три поразки із загальним рахунком 3:15.

Обуренню фанатів не було меж, майже на кожній грі можна було побачити транспарант, що закликав керівництво клубу відправити тренера у відставку. Навіть поширилася чутка, що Чанцев тримається на посаді виключно через родинні зв’язки з президентом клубу Юхимом Геллером. Цю інформацію навіть довелося офіційно спростовувати, але вже сама необхідність керівництва клубу в особі генерального директора Сергія Рафаїлова відповідати на нісенітниці багато що каже про стан справ в "Зорі".

То в чому ж справа? Перш за все, є серйозні проблеми з не названими вище ланками команди. У нападі непогано почав Мадоу, справа навіть не в двох голах у стартових турах, адже вони були забиті з пенальті. Ні, француз запам’ятався якраз як доволі непоганий і доволі рухливий таран, що є не таким вже й поширеним амплуа в нашому чемпіонаті. Чому він випав з довіри – питання до Чанцева. Може грати значно краще Сілюк, котрий інколи втрачав просто дивовижні моменти, а інколи простоював більшу частину гри. Те ж саме можна сказати про Лазаровича. Інші нападники команди занадто молоді і, відверто кажучи, недостатньо класні для еліти. От і доводилося Чанцеву в окремих матчах висувати попереду атакувальних хавбеків Білого та Ліпартію. Ті старалися, але не їхня це справа.

Погана ситуація і з захистом. Тесак грає занадто грубо та постійно помиляється позиційно. Аддо, котрого, як з’ясувалося перевозив до України "Шахтар", просто нецікаво грати в Луганську, звідси і постійні проблеми з концентрацію. Ярмаш з кандидата у збірну перетворився на запасного. А це три футболісти, котрі мали б бути основою лінії оборони. От і грала вона хто в ліс, хто по дрова. Виручить Шуховцев – добре, проб’ють його – пиши пропало, команда жодного разу не зуміла відігратися, натомість втрачала перемоги тільки так. "Таврія", "Карпати", "Кривбас", "Іллічівець", "Шахтар", "Оболонь" - 6 ігор, які закінчилися поразками луганчан. Вгадайте, хто відкривав в них рахунок?

Йде ця ситуація від відсутності лідера. Мова йде про лідера в полі, адже Шуховцев в силу позиції не може вибігти та повести за собою партнерів на штурм воріт суперника. Йому слід сказати спасибі, що в свої 40 років він інколи в одиночку бився за честь команди та зміг відбити одразу 4 пенальті в свої ворота. Інші? Молодий хавбек Білий, якому було видано чимало авансів, не витримав тягаря відповідальності і грав відверто нестабільно. Під стать йому діяли і Хомченовський з Ліпартією – хороші технарі, коли йшло у всієї команди, то й вони вибліскували, а не йшло частенько.

Втім, саме ця ставка у півзахисті на тих, хто вміє повозитися з м’ячем, підвела команду через фактори, котрі не залежали від неї. Тут вже серйозні питання до клубу, котрий приводить до ладу свій стадіон бозна скільки. В другій половині 2011 року "Зорі" фактично і не довелося при власних трибунах. А стан газону арени "Сталь" не сприяв технічній грі луганчан, а на донецький "Олімпійський" вибиратися було ще складніше, ніж до Алчевська.

Керівництво клубу вирішило зробити винним тренера і все ж відправило Чанцева у відставку ще до Нового року. Останні дві гри команда програла вже під керівництвом його асистента Юрія Вернидуба. Якщо відверто, то є сумніви в доречності цього призначення. Адже, напевно, є частка провини в результатах команди і у Вернидуба, бо не буває ситуацій, коли контакт з командою втрачає лише головний тренер. Тому, враховуючи, що гроші у клубі є, слід чекати на пошук варіантів кадрового посилення не лише серед гравців.

Найкращий матч: "Зоря" - "Дніпро" - 2:0

Найгірший матч: "Зоря" - "Металіст" - 1:5

Тріо найкращих гравців першої половини сезону: Шуховцев, Ліпартія, Білий

Гравець-розчарування: Ярмаш

Прогноз: боротьба за виживання до останнього, якщо "Олександрія" втратить Таргамадзе - вдала, втім і без цього шанси непогані.

Коментарі ()