Головне

Блохін: У нас є колектив, здатний гідно виступити на Євро-2012

13.12.2011 10:16 697 0
Блохін: У нас є колектив, здатний гідно виступити на Євро-2012

Збірна України навіть попри зміну поколінь у нашому футболі не буде аутсайдером під час фінальної частини першості Європи 2012 року.

Про свою впевненість у цьому в інтерв’ю "Спорт-Экспрессу в Украине" заявив головний тренер команди Олег Блохін.

- Як розписаний робочий графік збірної Україні до старту в Євро-2012?

 - Найближчий товариський матч намічений на 29 лютого - зіграємо з Ізраїлем. 25 травня зустрінемося Естонією в Австрії, на червня там же запланована гра з австрійцями. 5 червня зустрінемося з Норвегією.

- Багато в чому чи підготовка національної команди до чемпіонату Європи буде схожа на той самий процес у переддень чемпіонату світу?

 - Вона буде приблизно такою саме, адже і терміни проведення цих турнірів схожі. Внесемо, ймовірно, лише незначні корективи. Нехай футболісти будуть здорові, а з підготовкою проблем не виникне.

- Якийсь час збірна перебувала під вогнем критики, але два останніх матчі - з Німеччиною і Австрією - схоже, змусили замовкнути і найзапекліших скептиків...

 - Насамперед хотів би сказати, що повністю підтримую Андрія Шевченка, нещодавно заявив: національна збірна по престижу вище, ніж "Динамо", "Шахтар" або "Дніпро". Майка головної команди країни значить набагато більше. Так от, всім нам потрібно підтримувати цей престиж. Навіть незважаючи на те, що критика до цих двох матчів була колосальною і на команду чинився неабиякий тиск.

Але ми показали, що з проблемами можна справлятися. У нас є колектив, здатний гідно виступити на Євро-2012. Перед матчем з Німеччиною десять осіб було в лазареті, але футболісти довели, що можуть згуртуватися в скрутну хвилину. Хлопцям напевно набридло, що їх тільки лають. Так, награючи склад, ми терпіли поразки. Але це привід постійно критикувати національну збірну.

- Останнім часом у збірній з'явилося багато дебютантів. Чи є серед них ті, хто вас більше розчарував, ніж порадував?

 - Ми перевіряли гравців на зборах і в товариських матчах. Хтось використав свій шанс, хтось - ні. Багатьом з тих, хто вже встиг зіграти за збірну, ще рости і рости. Поява в головній команді для них - свого роду аванс на майбутнє: кожного кандидата ми будемо тримати в полі зору.

- Чи можлива в час, що залишився до чемпіонату, поява у збірній Україні нових футболістів? Або ви ризикувати не станете?

 - Дай-то Бог, щоб з'явилися нові імена! Однак в останні п'ять місяців розраховувати на це складно. Підготовка до чемпіонату Європи у нас буде в січні-лютому, а там до старту залишиться зовсім мало часу. Будемо виходити з того, хто з основної обойми в якому стані знаходиться, чи немає травм. Відсотків на 90 кістяк вже сформовано, але точкові вливання я не виключаю.

- Багато хто вважає, що нинішня збірна Франції переживає не найкращі часи. Згодні?

 - Я б не став недооцінювати французів. Хоча не можна не відзначити, що Лоран Блан зараз перебудовує команду. Це було видно по матчах відбіркового турніру. Але я вважаю, що у фінальній частині Франція буде одним з претендентів на чемпіонське звання.

- Чим, на ваш погляд, сильна Англія?

 - Англійський футбол завжди був на висоті. Інша справа, що останнім часом родоначальники футболу ніяк себе не проявляють. Адже хороших гравців у збірній Англії вистачає.

- Побутує думка, що набір класних футболістів - ще не команда ...

 - Ось це ми і побачимо на Євро-2012. Будемо сподіватися, що до Англії це судження буде застосовано в повній мірі.

- А що скажете про Швецію?

 - Шведська збірна - добре організована, добротна команда. По цій частині, як і в плані віддачі, шведи, як і всі скандинави, виглядають дуже впевнено. У цієї збірної достатньо досвідчених гравців, які відрізняються ігровий дисципліною і непоганий виучкою. У чемпіонатах світу та Європи шведи не досягають високих результатів, однак беруть участь у них із завидною постійністю.

- Практика вивчення суперників за допомогою перегляду їх ігор вживу ще актуальна?

 - Цілком. Ми плануємо збирати будь-яку інформацію про кожну з команд, з якою доведеться зустрітися на Євро-2012. Ми стежимо за планами суперників, і якщо в них входить проведення товариських ігор, то будемо посилати наших розвідників. Жодне відео не замінить інформації, яку тренер черпає завдяки перегляду матчу наживо. Вона більш цінна. Телекамера ж вихоплює якісь фрагменти і цілісної картинки може не дати.

- Для вас як для наставника головної команди країни тема легіонерів і раніше актуальна. Яким, на ваш погляд, має бути їх оптимальна кількість?

 - Для мене це п'ять чоловік у складі. Максимум - шість. У нас же дозволено сім. І якщо так піде далі, то через кілька років у збірній, мабуть, нікому буде грати. Зрозуміло, що клубам такий ліміт вигідний. І якби я був клубним тренером, то був би з ними солідарний.

- За останні 10-12 років дистанція між загальним рівнем прем'єр-ліги та першого дивізіону істотно збільшилася. Тренери клубів еліти все рідше знаходять кадрове поповнення рангом нижче, у зв'язку з чим напрошується питання: звідки черпати резерви?

 - Моя думка: урізати кількість учасників першої ліги. Тут є команди, справи яких складаються не кращим чином - вони то знімаються з чемпіонату, то заявляють про протилежне. Але ж повинна бути фінансова гарантія. Втім, і в прем'єр-лізі ряд команд не дотягує до її рівня. Виходить, черпати резерви нізвідки.

- Що вас як тренера збірної хвилює найбільше?

 - Я б побажав багатьом нашим хлопцям грати в Європі, набуваючи необхідний досвід в провідних клубах Старого Світу. Погляньте: скільки датських і шведських гравців виступає у складах іменитих команд різних країн континенту. Правда, в нашому футболі зараз йде зміна поколінь. Дай Бог, щоб пройшла вона безболісно і в Україні з'явилися нові гравці

Коментарі ()