Головне

Серединка на половинку

23.09.2011 12:21 512 0
Серединка на половинку

Сьогоднішня частина розмови про виступи команд УПЛ у стартовій третині сезону буде присвячена тим, хто йде в середині таблиці поза зоною єврокубків, котрою ми - поки "Шахтар" та "Динамо" не вилетіли з Кубка України -вважатимемо шосте місце.

11. "Зоря"

Стартові тури показали, що до претендентів на місце в євокубках "Зорю", як би не хотіло цього її керівництво, віднести не можна. А от до представників міцного середнього класу - будь ласка. При цьому дещо дивує ставлення вболівальників до Анатолія Чанцева. Так, він не Моуріньо чи Фергюсон, але вимагати від нього перемог чи не в кожній грі та відправляти у відставку за підсумками трьох невдалих ігор - перебір.

Команда має непоганий підбір виконавців у півзахисті та класного воротаря, цим кадрові здобутки і обмежуються. Хомченовський та Ліпартія можуть вибухнути у тій чи іншій грі, на новий рівень вийшов Білий, котрий щосили стукається у двері збірної. Хлопцю ще б з нервами впоратися та менше до арбітрів апелювати, а так всі задатки класного атакувального хавбека в нього є. Але найкращим гравцем команди все ж є не він, а Шуховцев. 40-річний голкіпер переживає бозна яку за рахунком молодість, відбив три пенальті, чи не в кожній грі робить півдюжини сейвів у гольвоих моментах. І це після не найкращого початку у вигляді 6 пропущених у 2 іграх м'ячів.

Втім, у цієї медалі є й зворотній бік. Адже те, що Шуховцев має можливість проявити себе у кожному матчі - показник ненадійності захисту луганчан. Єзерський, котрий пішов влітку до "Таврії" був би далеко не зайвим у цій ланці команди. Проблеми є і в нападі, де Мадоу, Сілюк та Лазарович на трьох забили три голи, та й те два з них француз провів із пенальті. Необхідне посилення керівники "Зорі" фінансувати не поспішають, а тому й дивуватися тому, що Чанцев залишається на своїй посаді не варто.

Прогноз: збереження поточної позиції, плюс-мінус сходинка

10. "Волинь"

Звіти про сезон "Волині" з року в рік можна клепати за одним шаблоном - яскравий початок до зими та провал після неї, епатажний тренер, міграції футболістів у склад та з нього табунами. Цього року провал, можливо, почався трохи раніше, все інше за розкладом. Та й те, провал відносний, навіть не перемагаючи в чотирьох матчах поспіль, команда все ще в десятці, набравши стільки ж пунктів, як і коштовний "Дніпро".

Вже доводилося писати, але в цьому випадку варто повторитися - Кварцяний в цьому році вирішив перевершити сам себе за перлами і, здається, занадто захопився. Схоже, Віталій Володимирович у спілкуванні з футболістами за допомогою метода батога та пряника забув про другу частину назви метода. І не варто бути великим психологом, щоб зрозуміти - якщо тебе постійно принижує начальник, навіть після вдало завершеної роботи, то великого бажання виконувати робочі обов'язки це не викличе. От і гравці луцької команди виглядають трохи заляканими, намагаються не ризикувати і діяти без помилок, що призводить до пасивності на полі, яка викликає ще більшу лють в тренера. Замкнене коло якесь! Водночас, Кварцяному варто самому замислитися над якостями футболістів, котрих він запрошує, адже вони не з повітря виникають, і не можна покладати 100% відповідальності на "поганих" агентів. Грубо кажучи, бачили очі, що купували і не треба відбиватися жартами.

Так вийшло, що про тренера хочеться говорити більше, ніж про команду. Та й нічого нового "Волинь" не демонструє - той самий футбол із акцентом на "лонгболи" та розрахунок на фізичні кондиції гравців. Вдалося затоптати суперника - є результат, ні - звиняйте. Вирізняються гренадери-захисники Шиков та Масло, кожен з яких може бути не зайвим у команді, що справді бореться за зону Ліги Європи. А, згадавши помилки Гуйє та численні приклади переходів футболістів від Кварцяного до Маркевича, можна і про більше помріяти... Ну, і, звісно, Майкон. Де команда була б без нього страшно подумати. Хлопець нарешті адаптувався в УПЛ та став тим самим бомбардиром, котрим пару років тому лякали дітей футболісти команд Першої ліги.

Прогноз: місце поза межами десятки, але в УПЛ залишаться із запасом

9. "Дніпро"

Дуже складно визначитися, обираючи з "дніпрян" та "карпатівців" головного невдаху сезону. І все ж, говорячи боксерською термінологією, варто віддати перемогу по очках першим, з огляду на рівень фінансування колективу Ігорем Коломойським. Витратити протягом року три-чотири десятки мільйонів доларів на купівлю нових гравців та іспанського тренера  і йти в чемпіонаті дев'ятими - треба вміти. Безсонов пішов у відставку, коли "Дніпро" вилетів з євро кубків та йшов шостим. Якщо різниці нема, то навіщо ж платити дорожче?

Команда просто розпадається по частинах, цілісного враження в цьому сезоні не справив жоден з футболістів. Антонов блиснув на старті двома дублями - і вже у дублі, даруйте за сумний каламбур. Замість Джуліано на поле виходить якийсь мішок з надписом "10 мільйонів", Чеберячко та Мандзюк змагаються, хто більше напартачить у захисті (перший хоч забиває інколи), Інкум йде вірним шляхом Алсідеса... Перераховувати можна дуже довго, претензій до гравців накопичилося не лише у журналістів, а й - і це головне - у вболівальників та керівництва клубу. Рамос намагається привити команді типово іспанський футбол - багато дрібного пасу, возіння в центрі поля, розрахунок на вільні зони, куди зможуть вриватися футболісти. От тільки специфіка українського чемпіонату відрізняється від Прімери, і коли суперник сидить всімох біля власних воріт, то чекати на вільні зони можна дуже довго. Та й ті самі флангові гравці, на яких після відходу диспетчерів Назаренка та Калиниченка зробив ставку Рамос, не виправдовують сподівань. Коноплянка досі виглядає пришибленим невдачею на молодіжному Євро, Кулаков змушений грати у захисті, коли Інкум впадає в депресію та не розуміє дій тренера, Олійник ніби й почав непогано, але якось не в фаворі у тренера, сенс придбання Зозулі - загадка для всіх. От і виходить, що команда діє хаотично і без думки в голові, а Рамос, напевно, згадує, що йому довелося залишити три клуби 26 жовтня.

При цьому сказати, що іспанський ентренадор є жертвою обставин складно. "Дніпро" - не "Севілья" у тому плані, що власники клубу хочуть, щоб він став третьою силою чемпіонату вже зараз. А заяви про те, що команда приречена у матчах з суперниками рівня "Шахтаря" і "Динамо" - це просто комплекс меншовартості якийсь. Рамос має знати, що Берндта Шустера погнали з "Реалу" за те, що той сказав напередодні Класико про відсутність шансів у команди обіграти "Барселону". І не дарма у фанатських колах курсує версія, що Рамос ще не звільнений лише через завелику суму відступних, прописану у контракті. Додайте до цього заяву, котру кинув перед призначенням іспанця Коломойський, мовляв, якщо і цього разу не вийде, то треба зав'язувати з цим футболом - і вийде, що над "Дніпром" згущаються дуже серйозні хмари...

Прогноз: відставка Рамоса, можливо, навіть після 11-го туру (дербі є дербі) та боротьба за зону УЄФА (клас виконавців все ще дозволятиме)

8. "Металург"

Сходинкою вище розташувався донецький "Металург", ще одна команда, котра невдало розпочала сезон. Парадокс? Адже від зони єврокубків донеччан відділяє одна перемога. Але згадайте, що на нинішнє восьме місце команда стрибнула завдяки трьом перемогам в останніх матчах над "Олександрією", "Оболонню" та "Волинню". До цього ж команда встигла зіграти з усіма учасниками єврокубків, крім "Дніпра", і всім благополучно програла.

В останні роки донецький "Металург" вже не нагадує ту команду з безліччю легіонерів "від Сілюка", котра постійно крутилася довкола призових місць та двічі була третьою. Ніби й кошти витрачаються, а галасу помітно менше. Володимир П'ятенко, колишній гравець клубу, будує менш красиву гру, ніж Ніколас Костов, відповідно і ЗМІ не так приглядаються до команди. Можна сказати, що саме "Металург" і є втіленням того середнього класу УПЛ, котрий не хапає зірок з неба, але й не дає спуску нижчим за класом. Набір виконавців - Годін, Голайдо, Дімітров, Морозюк - дозволяє не бентежитися всерйоз щодо збереження місця в еліті, а грати в своє задоволення. От тільки задоволення це сумнівне для керівництва клубу, гроші кудись йдуть, а результату - зась. Та й впевненості гравцям бракує - не відкрив "Металург" рахунок, пиши пропало.

Саме через цю аморфність складно судити про перспективи команди. Декларується бажання грати у єврокубках, але на одних очках в матчах проти аутсайдерів туди не потрапиш. Водночас до кінця року календар дозволяє зберегти позиції, тому багато що залежатиме від змін взимку і, можливо, не лише серед гравців.

Прогноз: місце в верхній половині таблиці, але без єврокубків

7. "Ворскла"

Команда Павлова тримає планку та не падає нижче заданого рівня. Як, за великим рахунком, і всі команди Миколи Петровича. Якщо і стосується українського футбол поняття "тренерська команда", то "Ворскла" є найкращим його втіленням. Доволі прості, але ефективні дії у захисті, акцент на флангову гру, при цьому в центрі завжди є людина, яка може віддати класний пас, а попереду людина, що може зачепитися за м'яч після цього пасу. Англійський футбол, леді та джентльмени! Саме тут, а не у "Волині", що сповідує, швидше, шотландський різновид, більш примітивний та жорсткий.

При цьому команда явно недобрала "своїх" очок. Поразка від "Олександрії", розгром від "Іллічівця", лише одне очко в матчах з "Арсеналом" та "Кривбасом"... Причина проста, як дві копійки, єврокубки вилізли боком вже не одній команді. Павлов розуміє, що буде складно, тому активно використовує ротацію, що і призводить до певних зривів. Думається, що після вильоту з Ліги Європи, команда зітхне з полегшенням і спробує надолужити згаяне в чемпіонаті. Можна запитати навіщо, адже це призведе до потрапляння у всі ті ж єврокубки, але, здається, що тут просто справа престижу, не вміють інакше тренер та футболісти, та й фінансовий бік не будемо залишати осторонь.

Цій команді та тренеру ще б трохи грошей для посилення, адже вистачає вікових виконавців (Закарлюка, Сачко, обидва воротарі, з певною натяжкою Маркоскі), котрим вже незабаром знадобиться заміна. Але поки СБУ трусило офіс команди розраховувати на посилення було не варто. Тепер ніби все владналося і можна думати про нові звершення і тут головне - не посипатися, адже до кінця року календар у команди не такий вже й простий, а сил залишатиметься все менше. Але навіть якщо врешті-решт команда просто залишиться на теперішній позиції чи зробить крок назад можна буде бути впевненим - рано чи пізно вона повернеться.

Прогноз: боротьба за місце в Лізі Європи

Коментарі ()