Головне

Поганий початок - половина справи?

22.09.2011 10:08 654 0
Поганий початок - половина справи?
На початку сезону ми вже робили огляди першості України, але через доволі нестабільні результати, а головне - гру команд, вирішили зробити паузу у кілька турів, за підсумками яких вже можна буде більш впевнено говорити про певні тенденції, характеристики виступів команд. Закінчився 10-й тур, третина чемпіонату позаду, а отже час оцінити колективи УПЛ, та на основі побаченого зробити певні прогнози. Зазначимо, що, починаючи з 11-го туру, огляд матчів повернеться, а наступний широкоформатний огляд турніру ми зробимо по закінченні першої половини сезону.

У першій частині огляду ми поговоримо про колективи нижньої третини таблиці, які ще не перетнули позначку у 10 набраних очок.

16. "Оболонь"

Київська команда все ще здобула жодної перемоги. Чим це загрожує - розуміють всі, і футболісти не є виключенням. Звідси нерви, що подекуди призводять до карткопадів, наприклад, як у матчі з "Карпатами". Втім, у знервованості гравців та тренера є ще й інша причина - суддівство. Чи не кожної гри "Оболонь" має привід для скарг на арбітрів. То чистий пенальті не поставлять, то сумнівний гол у ворота зарахують, то з тими ж картками наплутають. В чому причина? Не будемо домислювати, але просто нагадаємо, що бюджет у команди - один з найменших в УПЛ, сперечатися можуть хіба що "Олександрія" з "Волинню".

Але списати всі негаразди, які спіткали команду, на рефері та нерви було б занадто просто. Підбір гравців у "пивоварів" далеко не найкращий. Про що говорити, якщо Ковалець робить ставку на колишніх підопічних з "Львова", котрі вже мають досвід вильоту з "вишки"? Якщо проблему у воротах вдалося вирішити за допомогою досвідченого Реви, без якого команда могла б недорахуватися й тих очок, що є, то у нападі з півзахистом справи зовсім безрадісні. "Оболоні" елементарно не вистачає бомбардира та диспетчера, які могли б взяти гру на себе у відповідальний момент та вирішити долю епізоду. Можливо, молоді футболісти, яких довіряє Ковалець і є перспективними та старанними, але чекати поки їх талант розкриється в умовах боротьби за виживання в УПЛ ризиковано.

Тому, якщо Олександр Слободян хоче й надалі бачити свою команду у Прем'єр-лізі, йому варто витратити гроші на серйозне посилення. Це можливо, навіть в умовах концепції довіри до "вітчизняного виробника", себто без придбань легіонерів. І варто поспішити, поки конкуренти не встигли втекти занадто далеко, бо навіть талановитому тренеру, котрим безумовно є Ковалець буде непросто ліквідувати гандикап, скажімо, у 10, а не у 4 очки, котрий є зараз у конкурентів ("Карпати" виносимо окремо, вірити в їх виліт не виходить).

Прогноз: боротьба за виживання, без посилення дуже ймовірний виліт

15. "Чорноморець"

Не зумів перемогти поки що й "Чорноморець". Команда відчула на собі в повній мірі різницю між рівнями Першої та Прем'єр ліг. Завзятості одеситів вистачило на серію з чотирьох нічиїх, серед яких є матчі з "Дніпром" та "Шахтарем", а от класу для перемог у матчі, наприклад, з "Волинню" бракує. Рівень гравців, які здобули путівку у вищу лігу, недостатній, щоб дотиснути рівного суперника навіть у матчах, де той сидить в захисті. Вочевидь, керівництво хотіло побачити, чи зможуть "свої" футболісти вдало грати й дивізіоном вище. Побачили, що можуть, але не на рівні, котрий відповідає перед сезонним сподіванням. Тому чекаємо на зимові трансфери, адже й гроші, котрі йшли на підготовку відкриття стадіону вивільняться, і бажання посилити склад у керівництва є, оренда Фонтанелло з "Парми" - перша ластівка.

Щодо ігрових аспектів, то відчувається відсутність у команді постійного ігрового лідера. Якщо у тієї ж "Оболоні" є хоча б Рева у воротах, то у "моряків" може вибухнути то один, то інший, але від гри до гри стабільності не спостерігається. Є Бурдужан, котрий заробив репутацію "кілера гігантів", забивши дніпропетровцям та донеччанам, але він доволі залежний від півзахисту, котрий має виконувати передачі на хід гравцю, що не завжди виходить. Серед інших можна виокремити хіба що Сеттіі, та й то він виглядає більше гравцем епізоду.

Спробуйте запитати себе, який малюнок гри у одеситів - і вам буде доволі складно відповісти. Команда грає як бог на душу положить, вдасться забити - добре, не вдасться - що ж поробиш. Тому Роман Григорчук ні-ні та й має задаватися питанням про хиткість свого тренерського стільця. Адже вільних тренерів з великим досвідом в Україні вистачає, а Климов та компанія можуть і замислитися - якщо рівень гравців недостатній для місця, ближчого до десятки, то може окрім них змінити й наставника?

Прогноз: боротьба за виживання до останнього

14. "Карпати"

Те, що відбувається з "біло-зеленими" в цьому чемпіонаті відверто дивує. Адже у міжсезоння "леви" втратили лише Кожанова та Кочіша, невже трансфер лише двох гравців може так розладити командну гру? Гру, котра протягом двох сезонів давала надію на те, що в Україні з'явилася ще одна команда, здатна стабільно боротися за місце в  євро кубках. Той-таки румун пробув в колективі лише півроку, і хоча виглядав непогано, але ключовим гравцем його було складно назвати. Та й сказати, що команда поступалася суперникам саме за рівнем гри у кожному з не виграних матчів, за винятком поєдинку з "Металістом", складно.

Але є ще й зворотній бік справи. Якщо хтось йде, то - звісно, якщо гроші є - хтось й приходить. "Карпати" покладаються на трансферного директора Ігоря Йовічевіча, тому не дивно, що селекційний вектор команди спрямований на Балкани та Іспанію, де встиг пограти хорват. Поки що з численних новачків команди (Балажіц, Богатінов, одразу два Гомеси, Крістобаль, Пачеко, Лукас) заграв, та й те з натяжкою, лише останній. Сказати, що треба чекати розкриття від інших не можна. Звичайно, у клубі можуть сказати, що все це придбання на перспективу, але навіщо було змінювати колектив, котрий вже мав цю перспективу. Зараз у команді дуже розмитий основний склад, на сайті УПЛ вказано аж 26 гравців в заявочному "списку А".

Кононов намагається щось робити, але йому вочевидь слід більш рішуче відстоювати свої інтереси, адже питати за результат будуть саме з білоруса. Так, гроші, котрі клуб заплатив за резервістів з команд Прімери невеликі, але ж є ще зарплата, і замість 2-3 трансферів "котів у мішку" можна було б здійснити придбання когось, хто вже розкрився в Україні, або не ганьбитися, втрачаючи гравця збірної Кожанова через зарплатню у 8 тисяч доларів. З усіх трансферів клубу Кононов міг бути ініціатором хіба що приходу співвітчизника Воронкова, але й тут є питання, адже найкращий бомбардир "Кривбасу" та один з героїв молодіжного Євро поки задовольняється виходами на заміну. От і виходить, що єдину перемогу команда здобула над "Зорею", у матчі з дуже суперечливими суддівськими рішеннями. Стара гвардія - Федецький, Худоб'к, Ткачук - старається, але доволі часто не йде і в них, а рішення керівництва клубу з орендою Годвіна, якого довелося повертати, чи конфліктом із Кузнєцовим знову ж викликають подив. Між тим календар до кінця року у команди дуже непростий, і навіть вдома треба буде грати з "Арсеналом", "Дніпром", "Іллічівцем", "Шахтарем" і "Динамо". Як ви гадаєте, скільки очок команда набере в такій серії?

Прогноз: місце у нижній половині таблиці до нового року, далі залежатиме від селекції, але поза зоною єврокубків

13. "Олександрія"

Попри доволі непогану позицію, як для дебютанта, навряд чи "олександрійці" можуть відчувати себе в безпеці. За складом, напевне, це найслабша команда ліги і можливостей для якісного поповнення в неї не так вже й багато. Тому залишається чекати та сподіватися на помилки конкурентів та розслабленість старожилів УПЛ в матчах з ними, як це було у стартовій грі "Ворскли".

Явним лідером команди зі стартових лідерів зарекомендував себе Таргамадзе, ним він і залишається. Ігрова манера цього виконавця, безперечно, вже вивчена суперниками, але знайти їй ефективну протидію вони поки що не можуть. І якби до швидкості та техніки Давід мав би ще й поставлений удар... Втім, і того, що є,  вистачає для того, щоб виділятися на фоні партнерів. І саме втримати Таргамадзе взимку має бути першочерговим завданням для босів клубу. Але віри в це не так вже й багато, можливо, тому команду в останній момент посилив орендований у московського ЦСКА чех Калоуда, котрий звик грати на рідній для грузина позиції правого хавбека. Поки що ж Калоуді доводиться шукати собі іншу позицію, а його перехід разом з іншим колишнім талантом ЦСКА поляком Янчиком дає сподівання на те, що у клубі готові витрачати гроші, аби залишитися в УПЛ.

Останні результати "Олександрії" говорять, що команда навчилася чіплятися за результат, а виліт з Кубка може піти на користь команді, що звільнилася від непотрібного навантаження. До речі, виліт якраз став дуже показовим моментом, про який ми згадували вище. Зіграла "Олександрія" внічию з "Арсеналом", котрий сподівався взяти суперника голими руками, але навіть пенальті не забив, і одразу ж в наступній зустрічі кияни каменя на камені не залишили від оборони суперника. Адже сама по собі команда Шарана грає в доволі простий футбол: акцент на фланги, навіси/простріли на потужного форварда, у захисті "чотири в лінію", але лінію цю не так вже й складно пройти.

Прогноз: боротьба за виживання, без Таргамадзе - гарантований виліт

12. "Іллічівець"

Останньою командою, про яку буде йтися сьогодні став "Іллічівець", ще одне розчарування старту сезону. Чому розчарування, адже команда в останню мить врятувалася від вильоту, а зараз йде доволі далеко від вильоту? Справа в тому, що коли у міжсезоння в команду приходить чергова порція футболістів, що належать "Шахтарю" на чолі з "зірковим" Кожановим, Віценцем та Фоміним, а очолює їх один з найдосвідченіших тренерів України Яремченко, то якось очікуєш на більше, ніж 12-е місце і відставання від зони єврокубків у 5 очок.

От і фанати у Маріуполі, котрим не подобається засилля орендованих (18 гравців!!!) ще з початку року чинять демонстрації проти Яремченка та футболістів, які можуть піти в будь-який момент. Підуть, як, наприклад, пішли з "Зорі", де грали минулого сезону. Зрозуміло, що комбінат Ілліча зараз належить власнику "Шахтаря", а отже він зацікавлений у тому, щоб в місті створювалося позитивне ставлення до нього, але все ж нормальною цю ситуацію назвати не можна. Але досить про позаігрові речі. Розчаровує сам футбол, що демонструє команда Яремченка. За великим рахунком, тренер покладається саме на індивідуальні здібності своїх гравців, якоїсь поставленої гри не спостерігається. Піде гра у Кожанова чи Фоміна - є шанс забити, не піде - суши весла. При цьому за наявності нібито непоганої воротарської бригади у вигляді Бажана та Шуста бути спокійним за ворота "Іллічівця" не виходить, букмекерською мовою "тотал більше" - звичне явище для ігор команди. Цікаво, яке враження на керівництво справить поразка у Луцьку від "Волині". Ну, вилетіли та й вилетіли, навряд чи розраховували вийти до фіналу Кубка, але навіщо ж сім голів пропускати?

Можливо, надалі футболісти й зіграються та почнуть виправдовувати аванси, котрі їм видавали у Донецьку. Але наразі здається, що чогось значного команда цього року не досягне, адже суто психологічно, коли ти знаєш, що можеш піти у будь-який момент і зарплатню отримуєш в іншому місці незалежно від виступів на нинішньому, то грати через не можу доволі складно.

Прогноз: місце в середині таблиці

(далі буде)

Коментарі ()