Головне

Українські реалії визначення договірної гри

20.07.2011 09:27 567 0
Українські реалії визначення договірної гри

Звичайно, вони є, але їх ідентифікація проходить за виняткової зацікавленості осіб Х. Так було з матчами "Карпати" - "Спартак" (Суми), "Борисфен" - "Полісся", "Металіст" - "Карпати", які несподівано називали "дивними", Тепер на черзі гра "Закарпаття" - "Кривбас" (1:3, сезон 2009/2010), яка відбулася більше року тому, і про яку 22-річний новий віце-президент ужгородського клубу Олександр Шуфрич сказав так: мовляв, деякі гравці його команди були далекі від "проявлення високих морально-вольових якостей" та інше. 

Шуфрич-молодший цілком зрозуміло натякнув, що цей матч був "дивним" і в цьому винні деякі гравці і керівники клубу, які вже відсторонені від роботи.

Тепер найцікавіше, яка мета цієї заяви. Версія перша - молодий керівник прийшов до команди і хоче показати, своє "я" і здобути собі скандальну популярність, пам`ятаючи, що він із династії Шуфричів.

Версія друга - це новий виток скандалу в українському футболі, щоб знову загострити тему договірних матчів та й ще перед розглядом справи по грі "Металіст" - "Карпати" Спортивним арбітражним судом в Лозанні.

Із самим Шуфричем зв`язатися не вдалося, щоб він ще раз прояснив свою позицію по грі "Закарпаття" - "Кривбас" і що буде далі.

Тепер вже про подвійні стандарти у Федерації футболу України, яка мала відразу розпочати розслідування по заяві Шуфрича.  

У ФФУ поки думають інакше і кажуть, що немає підстав для розгляду можливого договірного характеру в грі "Закарпаття" - "Кривбас".

Про це заявив голова комітету ФФУ з етики та чесної гри Ігор Кочетов.

"На даному етапі це внутрішня справа "Закарпаття". Наш комітет не уповноважений розбиратися з морально-вольовими якостями футболістів", - сказав він.

Якщо є підстави підозрювати, що були якісь домовленості, будь ласка, направляйте нам аргументи і ми будемо розбирати цей випадок", - сказав Кочєтов.

Постраждалих від визнаних договірних матчів в Україні не багато. Найбільше дісталося "Поліссю" за так званий "договірняк" з "Борисфеном". "Полісся" мало грати у Вищій лізі, але в них відібрали очки і залишили у Першій лізі. Цікаво, що ФФУ тоді розпочала розгляд справи про договірний характер цього матчу після листа вболівальника з Борисполя, який був надрукований в газеті "Команда"...

Щодо гри "Металіст" - "Карпати", то написано про це багато і остаточну крапку поставить Лозанна. Хоча, якщо зважити на спроби примирення Олександра Ярославського та Григорія Суркіса, то сенсацій не варто очікувати.

Учасники гри "Карпати" - "Суми", яка проходила ще в першій Лізі, і яка  також була визнана договірною, оскільки "дві команди проводили матч без належної спортивної боротьби та з нехтуваннями інтересів глядачів", обійшлися легким переляком.  Обом командам зарахували поразки і приписали штраф по 5 тисяч гривень...

Покарання за "договірняки" в українському футболі на кшталт пониження в класі "Ювентуса", чи карних справ в Німеччині, в Україні не буде. Доки? Відповідь проста - поки при владі в українському футболі, в клубах, будуть сидіти ті ж люди, які ці самі "дивні" матчі й організовують.

Коментарі ()