Головне

Спека, помилки, легіонери. Огляд подій 2-го туру першості України

19.07.2011 14:39 543 0
Спека, помилки, легіонери. Огляд подій 2-го туру першості України
"Щастить на старті "Дніпру" - дві гри на початку першості із "дружніми" командами", - напевно так думалося багатьом, коли стало відомо, що розпочне сезон команда Рамоса зустрічами із "Арсеналом" та "Кривбасом". Однак слідом за нічиєю із "канонірами" "Дніпро" дотиснув "Кривбас" лише у другому таймі. Знову вистрілив дублем Антонов, котрий, схоже, має непогані шанси замінити в команді Селезньова. Хоча, якщо згадати, що за манерою гри Олексій ближчий до Матеуса, котрий поки не виправдовує зимових сподівань, то заміною в ігровому плані мав би стати "євгеноподібний" Гладкий. Але є що є, і нехай хтось із фанів "дніпрян" скаже, що це погано. Погано поки що інше - Джуліано, ще один зимовий новачок команди, ніяк не може розкритися як слід. Ніби вже й розповідав про вдалу адаптацію в Україні, але на полі довести це ніяк не вдається. Пасивніший за себе звичного і Коноплянка, тому ресурс, за рахунок котрого команда може додати, видно неозброєним оком. За рахунок чого може додати "Кривбас" - питання більш складне. Ніби перша 45-хвилинка була непоганою, команда грала, боролася, а от у другому таймі гравців ніби підмінили. Пасивність в момент першого голу Антонова обернулася якимось приреченими діями впродовж часу, що залишився. Звичайно, треба більше матеріалу для висновків, але наразі здається, що так команда Максимова і буде залежати від того, хто першим заб'є. Вдасться  самим, як у матчі з Волинню" - добре, можуть і дотримати. Не вдалося - зливай воду, гаси світло. Сподіваюся, гравці зможуть довести інше.

Наступна гра туру - "Металіст" проти "Зорі" - помітно відрізнялася від обережного криворізького матчу. Чи то від спеки (матч почався о 16:00), чи, у що не хотілося б вірити, просто від рівня майстерності, але команди припустилися значної кількості помилок у захисті. "Металісту" краще забути про Лігу Чемпіонів з таким відсотком реалізації і таким виступом оборонців. Уся надія на Торсільєрі та ще кого там купить Ярославський? "Зоря" ж, якби не проспала перші півгодини, заворожено спостерігаючи за діями аргентино-бразило-сербської лінії нападу, могла б розраховувати хоча б на нічию. До речі, якщо вже торкнулися питання національності, то не можна оминути увагою "досягнення" харків'ян - у стартовому складі команди з справжніх українців був присутній лише Шелаєв. Звичайно, Едмар, Дишленковіч та Девіч вже стільки часу в Україні, що багато хто сприймає їх як своїх, та все ж таке явище, як одразу три натуралізованих гравці в команді буденним назвати не можна. Одразу згадуються часи 2004-2005 років, коли 8, 9, 10 та навіть 11 легіонерів виходили у стартовому складі "Динамо" та донецьких команд. Чи нормально це? Чи заради такого майбутнього у команди, котру ще кілька років тому вважали якщо не оплотом, то потенційно базовою командою української збірної, вводився ліміт на легіонерів? Але зав'язав Рикун, "пішли з команди" Слюсара, продали Кучера, Фоміна, Олійника, не дали шансу тому ж Антонову, Сєліну, Путівцеву, відсунули з основи Горяінова, Березовчука, Шелаєва (та й Валяєв вже не так часто грає), і... Дайте час, ще Гуйє стане файним українцем про що не так давно говорили, і можна буде виставляти хоч 11 іноземців в "основі". Хоча відняти у Маркевича та Ярославського право  діяти у межах дозволеного регламентом неможливо, але сумно це все.

Сумно і бачити таку втому у гравців, яку можна було спостерігати у зустрічі "Олександрії" з "Динамо". Спека у райцентрі Кіровоградської області була ще та, якщо вірити словам свідків. А оскільки "покази" усіх - гравців, тренерів, вболівальників - збігаються, то можна лише уявити як непросто було гравцям. Втім, чиє це вичерпним поясненням апатії, з якою кияни провели перший тайм, складно сказати. Важко уявити, що було б, не випусти Сьомін Ідейе у другій 45-хвилинці. Нігерієць зробив гру, виглядаючи на полі в усіх сенсах людиною з іншої ліги. Якщо йому не розкажуть, що в багатьох українських і зокрема динамівських легіонерів останніх років є погані звички адаптуватися по кілька років до першості або припиняти грати після вдалого старту, то можна буде привітати Ігоря Суркіса та селекціонерів клубу з дуже вдалим трансфером. Але окрім Брауна були на полі й інші гравці у білій формі, і їхні дії не завжди були вдалими. Викликають тривогу перед матчами проти "Рубіна" дії Попова, по флангу якого не один раз проносилися суперники (вирізнявся Таргамадзе), котрі мали змогу подати чи навіть пробити по воротах. А в казанців Караденіза та Рязанцева рівень більш високим буде, тому висновки напрошуються. Що робити - питання до Сьоміна, відповідь він має знайти дуже швидко, але, здається, що місце в основі можна було б віддати і Каддурі, коли він набере форму. Втім, російський фахівець полюбляє використовувати марокканця у якості опорника, тому не варто виключати ще один трансфер, адже Попов і минулого сезону частіше розчаровував, ніж виправдовував довіру наставників. Та й інший фланг цього разу був далекий від ідеалу у захисті - саме Сілва помилився під час розіграшу штрафного, після якого забили Шовковському. У іншому ж - типова гра з аутсайдером/середняком для цьогорічного "Динамо", навіть перевага у два голи встигла стати традиційною.

Така ж перевага була і у донецькому дербі в "Шахтаря". Говорити про те, що "Металург" вже вкотре не зміг поставити складних питань гравцям "гірників" не варто, але для фіксації нехай буде. Цікавіше інше - другий поспіль матч у воротах "старшого брата" відіграв Рибка. І якщо вихід проти колишніх партнерів по "Оболоні" можна було розцінити як дружній жест Луческу, то зараз вже варто замислитися над перспективами П'ятова у рамці. Адже певний консерватизм Луческу щодо визначення складу добре відомий, і у випадку, якщо Рибці вдасться відстояти на нуль ще кілька ігор, а це не є таким вже й неймовірним, П'ятова може спіткати доля Худжамова та Шуста. Фантастика? Можливо, але робити рівноправними одразу двох воротарів - крок не менш неймовірний для сучасного футболу.

Воротарська проблема є і у "Волині", але іншого гатунку. Кварцяний вирішив цього року перевершити сам себе - інакше його феєричний виступ після гри другий тур поспіль не назвеш. Цього разу команду до другої ліги він не відправляв, "обмежившись" відправкою Максимюка з команди. Це вже здається третя чи четверта обіцянка Кварцяного, така ж ситуація була минулого сезону з Ващуком. Але головний хіт - це слова про Ндойе. Ще донедавна "найкращий голкіпер Європи та світу" - на думку Віталія Володимировича, звісно - вже оголошений у міжнародний розшук з метою дискваліфікувати сенегальця. Мовляв, завеликі фінансові претензії у нього, грошей якихось хоче. Враховуючи те, що сам Кварцяний жалівся на фінансові проблеми у клубі, а легіонери у більшості своїй чомусь не хочуть грати за обіцянки чи емблему клубу... Справа виглядає такою, що не факт, що скарги Ндойе безпідставні. І яка різниця, найбільша зарплата у нього в команді чи ні, якщо її не виплачують? Зараз же лучанам треба шукати нового голкіпера, про що вже заявив сам тренер. А поки не знайшли нічого дивного у двох голах, пропущених від "Таврії" нема, вражає, швидше, факт відіграшу "волинян" (Майкон зробив дубль та й взагалі відіграв непогано) на останніх хвилинах. Хоча може це й перша ластівка проблем із фізикою, які пророкували віковому складу кримчан багато аналітиків.

На проблеми із здатністю витримати 90 хвилин у спеку можуть нарікати і "Карпати". Наприкінці гри із "Чорноморцем" від поразки їх врятувало просто диво - Васін та Каськов мали забезпечувати перемогу одеситам та оформлювати другу "баранку" львів'янам, але забракло майстерності. Команда Кононова, схоже, вирішила зіграти на класі із новачком еліти, але його якраз і забракло, а тут ще й досить швидкий гол, що заспокоїв гравців. І коли перед перервою рахунок зрівнявся, то додати ще "леви" не змогли. Не вирізнявся і новенький форвард Пачеко. Тут подумалося - а чи все гаразд у нього з амбіціями? Адже у рідному "Атлетико" в новому сезоні шанси в нього точно були б - Агуеро вже пообіцяв, що точно піде, Форлан часто травмується та й 32 роки - не жарт, минулий сезон він провів після першості світу вкрай посередньо, а з новими нападниками в команди не густо, перейшов Адріан з "Депортиво", що став найкращим бомбардиром молодіжного Євро, але в Прімері він до цього не виблискував, забивши за сезон ті ж 5 голів, що і на полях Данії. І на фоні цього всього перспективний, як нас запевнюють, форвард іде з команди? Дивно, або не дивно, і не такий він вже й перспективний, або різниця між рівнем мадридців і львів'ян і усуває приставку "без" від цієї характеристики. Але селекція селекцією, а поки що у грі "Карпат" нема іскри, котра відрізняла колектив у двох останніх сезонах.

Не було цієї іскри і в діях відкриття сезону минулого - "Оболоні". Команда програла на своєму полі "Ворсклі" з мінімальним рахунком, але діяла навіть не так гостро, як у матчі в Донецьку, програному 0:4. Невже диво скінчилося і слід чекати боротьби за збереження місця у вишці? Серед підлеглих Ковальця не видно лідера, котрий міг би тягнути за собою команду, як це робили у найкращих іграх минулого сезону Рибка та Мандзюк. Але першого вже нема у Києві, а другий поки що не вражає. Але слід зазначити, що "броварям" другий тур поспіль протистояв учасник єврокубків, тому формальне виправдання поки що можна знайти. Щодо "Ворскли", то якраз її участь у Лізі Європи, а саме неблизький візит до Північної Ірландії видавалися тим фактором, що гратиме на користь киянам. Тим ціннішими видаються результати команди, яка змогла спочатку вдало дебютувати у новому євросезоні, а потім й трохи реабілітуватися за стартову поразку від "Олександрії".

Щодо гри "Дніпра-2" та "Шахтаря-2", даруйте, "Арсенала" та "Іллічівця", то обидві команди трохи розчарували. Особливо різкий контраст з першим туром відчувався у діях "каштанчиків". І якщо зміни в обороні варто віднести до позитиву, то от напад особливих проблем перед маріупольцями не поставив. Ті ж, в свою чергу, стартувавши з перемоги, схоже, вирішили, що нічия у Києві - не так вже й погано. Вирізнити когось із атаки чи півзахисту команд складно ще й через ту ж спеку, що панувала на стадіоні. "Динамо", навчене матчем з "Олександрією" (початок о 17:00) та грою "канонірів" (початок о 19:00) вже перенесло старт гри проти "Оболоні" на 20:00, і спробуйте сказати, що це нелогічно... І взагалі - коли у кількох поєдинках тренери до суто ігрових факторів, що вплинули на результат чи перебіг подій на полі, додають спеку, то може Прем'єр-лізі варто замислитися над шляхами виправлення ситуації?

Традиційно наостанок склад символічної збірної туру, що діятиме за такою ж схемою, як і найкраща команда туру, котрою після тривалих вагань варто визнати "Шахтар", 4-3-3 (у грі з "Металургом" Коста та Вілліан діяли фактично на позиціях крайніх форвардів, тому натяжка все ж не така й велика, а форвардів-героїв в цьому турі хотілося б відзначити):

Рибка - Срна, Русол, Монахов, Сєлін - Ліпартія, Вілліан, Хав'єр - Антонов, Ідейе, Майкон

Коментарі ()