Головне

Перший млинець, або враження від старту першості. Огляд 1-го туру чемпіонату України

12.07.2011 19:03 640 0
Перший млинець, або враження від старту першості. Огляд 1-го туру чемпіонату України

У першій же грі сталася головна, здавалося б, сенсація - учасник єврокубків "Ворскла" програла на своєму полі новачкові "Олександрії". Ось тільки, враховуючи традицію полтавчан при Павлові, про яку сам тренер нагадав після гри - програвати четвертий рік поспіль стартову гру на своєму полі - чи несподіванка це? Якщо ж трохи серйозніше, то до подібних сюрпризів новачків на старті чемпіонату не звикати і та ж "Олександрія" відзначилася подібним чином і в минуле своє пришестя у "вишку", обігравши в перших п'яти турах ЦСКА з донецьким "Металургом" і зігравши внічию з "Дніпром". Закінчилося ж все 13-м місцем з 14-ти можливих. Чекаємо повторення? Та й, повертаючись до нинішніх часів, "Ворскла" все-таки команда не того класу, щоб відразу пережити втрату найкращого в минулому сезоні гравця (Кулаков пішов у "Дніпро", нагадаємо).

Зміни у складах відчули на собі й учасники матчу "Іллічівець" - "Карпати". Якщо останні, "відвоювавши" ще в зимове міжсезоння почесне, але неофіційне звання "Шахтаря-2" у "Зорі", капітально посилилися влітку і погрожують потрапити в єврокубки, то ось з "Карпатами" не все так райдужно. Прихід Воронкова - це, звичайно, здорово, але легко змиритися з відходом Кочіша і пропонувати гравцеві збірної Кожанову зарплату у 8 тисяч доларів - якось несерйозно для учасника єврокубків, не знаходите? Зате придбали чергових іспаномовних гравців, яким треба буде час на адаптацію, без гарантії віддачі. Загалом, викликає сумніви світле майбутнє львів'ян, хоча по одній грі, та ще й у гостях, де вони не виблискували і в минулому сезоні, виносити вирок не хочеться. А поки - "Іллічівець" дав зрозуміти, що доводити справу до чудес, подібних прошлосезонному порятунку в останньому турі, не має наміру, а той-таки Кожанов довів, що може пристойно виглядати у будь-якій команді рівнем нижче за грандів.

Втім, у цьому чемпіонаті і з торішнім рівнем гри "Іллічівець" міг би залишитися у вишці. Кварцяний охарактеризував "Кривбас" і "Волинь" як "команди сьомої ліги і сьомої ліги-Б" відповідно. Сказано занадто жорстко, але зерно в словах тренера безумовно є, гру команди показали не дуже високого класу. Ось тільки чому Кварцяний з року в рік катує себе, скаржачись на неможливість працювати з такими футболістами? Відомий своїм селекційним чуттям він міг би вже давно пристойно влаштуватися в тому ж "Металісті", для якого виховав свого часу "зірок" Девіча і Гуйє. Чекає чогось кращого, не готовий йти в підпорядкування, не так вже й безнадійні гравці лучан, ваш варіант? Втім, судячи з того, що "Волинь" очолила людина з "приватівської" групи можна очікувати, що команді може допомогти перевантажений гравцями "Дніпро". Скажімо, нормальний воротар команді Віталія Володимировича не завадив би вже зараз. Що до "Кривбасу", то команді і надалі доведеться розраховувати на вміння Максимова працювати зі списаними грандами футболістами, от Бойко вже встиг відстояти на нуль у дебютній грі.

Матч "Таврії" та "Зорі", який завершував суботню програму ігор, змусив зайвий раз замислитися, що в "Дніпрі" могли поспішити з розставанням із ветеранами. Назаренко так і зовсім видав концерт, забивши і віддавши, та й Калиниченко був непоганий, як для людини, котра не мала серйозної практики півроку. І хоча "Зоря" не є суперником, за яким можна ставити діагноз про готовність кримчан до єврокубків, але певну планку очікувань на другий тур підопічні Альтмана встановили на досить високому рівні. Ідахор, Шиндер, згадані "дніпряни" - група атаки підібралася серйозна. Їм би ще у захист центрбека на підміну Єзерському з Монаховим. Адже, навіть ця пара поки не досягла взаєморозуміння, та й Володимир вже встиг травмуватися. Враховуючи, що зустріч з "Волинню" пропустить експресивний Шиндер, який схопив другий "гірчичник" за святкування голу, варто чекати боротьби, більш серйозної, ніж варто було б, виходячи зі змісту ігор першого туру. А ось "Зорі" в цьому чемпіонаті може бути дуже непросто, і ризик залишитися з "баранкою" після другого туру (виїзд до Харкова) дуже великий.

Великий, адже крім різниці в класі гравців і тренерів у харків'ян напевно буде подвійна мотивація на гру. Перемогти вдома після нічиєї на виїзді з конкурентом за місце в Лізі Чемпіонів - з одного боку, бажання довести, що команда здатна на футбол вищого рівня, ніж показаний у грі з "Динамо" - з іншого боку. Адже, кажучи відверто, на нічию в Києві "Металіст" не напрацював. Чи то позначилася відсутність головних солістів минулого сезону Олійника (а до неї тепер доведеться звикати) та Тайсона, чи то відсутність новачка Торреса, якого активно награвали на зборах, але в команді, за великим рахунком, виділити варто було б тільки Хав'єра. І не стільки за гол, а за те, що майже вся думка в атаці гостей виходила від нього. Загалом, щоб не занадто повторювати сказане в звіті про гру - хотілося б бачити більш активний харків'ян, не роблять настільки відверту ставку на результат, хоч і зрозуміти гравців і Маркевича безумовно можна. Ну, а у динамівців, звичайно, хочеться побачити вже на поле Ідейє. Гравця такого плану й рівня в команді не було, мабуть, з часів Бангура, якщо не молодого Реброва. Але й без нього команда традиційно на старті сезону залишає непогане враження. Головне - не "сісти" завчасно, що, на жаль, теж стало традицією останніх років. Ну так, Газаєва в Києві немає, дивись у Сьоміна і вийде краще.

Поки ж в умовні лідери вже після першого туру вирвався "Шахтар". Чесно кажучи, нічого несподіваного в цьому немає - велика перемога "гірників", незадоволених торішніми поразками від "пивоварів" з "Оболоні" і підсумком матчу в Суперкубку, читалася. Варіанти, особливо після швидкого м'яча Селезньова, були лише в кількості голів - 3-4-5. Вийшло чотири, а не помилися боковий суддя, то могло бути і п'ять. Донеччани показали дуже хорошу зарядженість, і забити міг кожен гравець атаки. Що до захисту, то Луческу традиційно вірить в українців, хіба що Гай на позиції лівого оборонця виглядав незвично, але якщо вже Луческу назвав Шевчука винуватцем гола Діакате в матчі у Полтаві, то чекати Славу на поле не доводилося, а Рац випав зі "старту" ще після ігор з "Барселоною". Подивимося, чи приживеться універсальний Олексій на фланзі захисту. Дещо несподівано виглядав і вихід Селезньова на вістрі атаки, все ж Луїс Адріано вважається одним з улюбленців Містера, та і Дентіньо - бразилець, що вже саме по собі додатковий козир в очах Луческу, одначе ... Євген виправдав надії румуна, який мабуть розраховував, що проти потужних захисників киян треба ставити не поступається їм у антропометрії форварда. Спрацювало, нападник шансом скористався, будемо сподіватися, що чергове його пришестя в Донецьк буде більш вдалим, ніж попередні. Що до Дентіньо, то він сподобався, гол забив "на виконання", міг покласти і другого "красеня", але удару через себе не вистачило точності. Хочеться вірити і в нього, все-таки лінії атаки донеччан необхідні були форварди, здатні реалізовувати більше, ніж один момент з п'яти. "Оболонь"? А що "Оболонь" - пручалася, відпрацьовувала, але шансів не мала, та й не треба чекати від Ковальца конвеєра несподіванок.

Якраз таким "малоефективним" форвардом здався ще один донецький новачок, але вже з "Металурга". Натуралізований вірменами бразилець Маркос Піцеллі зіграв як у відомій казці, от тільки кінець трохи іншої - бив-бив - і забив. Команда П'ятенка змогла вивезти 3 очки з Одеси, але сама гра, м'яко кажучи, не надихнула - багато браку, помилок в захисті у обох колективів (виняток - Чечер), але якщо одесити можуть списати все на хвилювання і "незвичку" "Чорноморця" грати в еліті, то ось "Металург", здається , не надто змінився в порівнянні з попереднім сезоном.

Не дуже змінилися і дві команди, які завершували програму туру в Києві. Більшість фахівців очікувало перемоги від "Дніпра", не те, натякаючи на дружні відносини з "Арсеналом", не то просто вірячи у вищий клас заїжджих гравців і Рамоса. Однак команда іспанця насилу пішла від поразки, а експеримент з Ротанем-ліберо не виправдав себе, нагадавши давні страждання креативного Гіоане в матчах проти "Ювентуса". Мазілу, незважаючи на два голи, своє прізвище виправдав, маючи всі можливості оформити каре або навіть покер. Втім, лінія захисту "каштанів" виглядала не краще, і зробила все можливе, щоб гості пішли від поразки. Матч залишив відчуття сумбуру, що для першого туру не так вже й несподівано, але і не дуже добре. Будемо сподіватися, що далі команди, які декларують свої претензії на місце в єврокубках, розіграються, і покажуть відповідність своїм цілям.

На завершення - символічна збірна 1-го туру, сформована за схемою 4-5-1, яку використала команда туру - донецький "Шахтар":

Паньків - Срна, Невмивака, Чечер, Пшеничних - Єрьоменко, Фернандіньо - Гусєв, Назаренко, Хав'єр - Селезньов

Запасні: Дишленковіч, Гай, Ракицький, Мхітарян, Кожанов, Шиндер, Антонов

Коментарі ()