Головне

Прем'єр-ліга. "Ворскла" - "Шахтар" 1:1. Нічия, яка влаштувала всіх

14.05.2011 17:08 1091 0
Прем'єр-ліга. "Ворскла" - "Шахтар" 1:1. Нічия, яка влаштувала всіх

У звітній грі найбільш ймовірним результатом ще після минулого туру, коли "Шахтар" оформив чемпіонство, називали нічию. Тому великого подиву від втрати очок "гірниками" не повинно виникати.

Подумайте самі. Чемпіонство команда Луческу вже завоювала, попереду важкий фінал Кубка України з "Динамо", можна і навіть треба поберегти гравців. А тут ще й ввечері велике свято на "Донбас Арені", 75-річний ювілей, де можна як слід відсвяткувати один з найуспішніших сезонів в історії клубу. Тому й викладатися можна стільки, скільки треба, щоб з хороши настроєм підійти до свята. А якось проявити себе, щоб відвоювати місце у старті... Луческу дуже консервативний тренер, котрий доволі обережно ставиться до таких "товариських" ігор і треба серія вдалих виступів, виходів на заміну, і те ще нічого не гарантовано.

З іншого боку, "Ворскла" не настільки слабка команда, щоб поступати умовному "другому складу" донеччан. У гравців полтавського клубу є мотивація у вигляді цілком реального місця у Лізі Європи наступного сезону. Серія останніх вдалих виступів вдома - 3 перемоги із загальним рахунком 8:0 - зробила "зелених" фаворитом перегонів за 6 сходинку, що мав 4 очки у запасі.

Так, попереду ще матч у Львові, де складно доводиться усім, але "Карпати" вже не мають турнірної мотивації, позаду в них важкий сезон, тому теоретично з ними можна битися. Та й практично команда Павлова не дуже й поступається зараз команді Кононова. А в конкурентів календар насправді не легший та й бажання в деяких з цих команд зіграти у єврокубках особливо не простежується.

"Арсенал" грає з нібито дружніми "Дніпром" та "Кривбасом", але перші б'ються за "бронзу", а другі ще не гарантували місце в УПЛ наступного сезону. Та й епідемія травм у "канонірів" зараз. "Оболоні" їхати у гості до "Таврії" і приймати "Металіст" - може, найгірший розклад з конкурентів. У "Волині" матч з "Динамо" та донецьким "Металургом" - якщо і гірше графік за "оболонський", то не набагато. "Таврія" прийме "Оболонь" та зіграє з "Севастополем" - непогано, але поки невідомо, що треба буде другій кримський команді в останньому турі. Та й відставання у 4 очки, ще й зміна тренера... Донецькому "Металургу" грати з "Карпатами" і "Волинню", відставання 5 очок (вже 6) - все зрозуміло.

От і виходить, що одне очко у цій грі було не найгіршим з можливих здобутків команди Павлова. "Ворскляни" активно провели стартові хвилини зустрічі, але моментів фактично не створили, аж поки Віценець не зіграв вдало на добиванні після удару Тейшейри. Після цього полтавчани додали в активності на флангах, традиційно непогано виглядав Кулаков, по мірі сил допомагав Осипенко. Але з ударами все ще було погано - спроба Безуса, котрий не найкращим чином використав можливість пробити з лінії штрафного майданчика, була чи єдиною у площину воріт.

"Гірники" були не те, щоб активнішими, але трохи гострішими. Проблема була в тому, що вони намагалися довести м'яч поближче до воріт і бити вже напевне, але захисники брали своє кількістю і самовідданістю, де відбираючи, а де просто кидаючись під удари. І коли вже здавалося, що на перерву команди підуть за переваги гостей в рахунку, "Ворскла" зрівняла рахунок. М'яч після удару Кулакова П'ятов перевів на кутовий, а там тривіальна подача і гра Даллку на випередження стали несподіванкою для Кучеру, котрий мав опікати албанця Тейшейри, котрий стояв на лінії воріт і П'ятова, котрий міг зіграти краще. Може, згадав що є вихованцем полтавського клубу?

По перерві "Ворскла" знову почала активніше - Янузі у боротьби пробивав з небезпечної позиції, але у боротьбі з захисником не влучив у ворота. Далі у матчі тривалий час не було по-справжньому гольових моментів, але було багато жорсткої боротьби. Луческу вирішив надати практику Мхітаряну та Фернандіньо і це ледве не призвело до голу у ворота Величка. Обидва гравці допомогли команді налагодити контроль за м'ячем в центрі, а Мхітарян ще й ледве не забив. Спочатку Генріх поцілив у стійку після розіграшу кутового, потім ледве не заробив пенальті, а вже наприкінці гри Величко лише ногою зумів відбити його удар після ще одного корнера, на добиванні ж Кобін та Віценець замість спокійного удару у ворота повз лежачого голкіпера завадили один іншому і Величко встиг підвестися і взяти м'яч.

"Ворскла", за великим рахунком, в ці хвилини змінити перебіг подій могла лише. У першому випадку Янузі пробіг метрів 30 і втратив м'яч вже у штрафному майданчику після жорсткого підкату захисника. Момент на розгляд судді, але за бажання пенальті точно можна було ставити (оцінюючи суддівство, треба ще й згадати епізод у першому таймі, коли м'яч влучив у руку Кучеру, що перебував у штрафному майданчику). Другий епізод стався вже наприкінці гри, коли Громов мав можливість пробити з непоганої позиції і м'яч пройшов поруч зі стійкою. Павлов нервував, але якось менше, ніж звичайно. Луческу був спокійний всю гру, навіть випустив молодого бразильця Бруно замість Кости, даючи юніору можливість випробувати себе не в матчі дублерів.

Підсумки гри? А чи треба? Все всіх задовольнило - Луческу перевірив резерв, "Ворскла" набрала важливе очко, глядачі... Їх було мало як для матчу, у якому твоя команда, що претендує на участь у євро кубках, виступає останній раз вдома у цьому сезоні. Але ті, хто прийшов, напевно, не були розчаровані результатом на табло, а це ж найкрасивіша річ у футболі, якщо вірити словам Лобановського...

Коментарі ()