Головне

Прем'єр-ліга. "Динамо" не дозволило "Шахтарю" стати чемпіоном у Києві

01.05.2011 20:30 1154 0
Прем'єр-ліга. "Динамо" не дозволило "Шахтарю" стати чемпіоном у Києві

Про принциповість матчу між "Динамо" та "Шахтарем" в останні років десять говорити лишній раз немає сенсу. Поєдинки між претендентами на чемпіонство вже давненько перетворилися на своєрідне українське "класико". І шальки терезів з року у рік коливаються то в один бік, то в інший.

Звітне ж протистояння підігрівалося тим нюансом, що "гірники" могли стати не просто чемпіонами, а зробити це на території свого найзлішого суперника. Адже донеччанам достатньо було не програти на стадіоні імені Валерія Лобановського. І маленькій дитині, яка цікавиться футболом, зрозуміло, чим вартувала би втрата очок у цій дуелі підопічними Сьоміна.

Розумів це і президент киян Ігор Суркіс, коли казав, що "динамівці" повинні продемонструвати свої найкращі якості та не дати "Шахтарю" стати чемпіоном у Києві. Під власником "біло-синіх" наприкінці минулого року уже хиталося крісло. Тоді його, можна сказати, врятував Лужний вдалою грою у Мінську проти БАТЕ, а згодом і прихід Сьоміна дещо втихомирив уболівальників. Проте невдача 1 травня могла знову причинити шквал критики на адресу Суркіса-молодшого.

Невдачі не сталося. "Динамо" розгромило свого суперника. Хоча казати, що ця перемога далася легко, не можна. У другому таймі "почаранчево-чорні" мали стільки шансів на успіх, що вистачило б на два поєдинки. Спочатку надзвичайну реакцію показав Шовковський, який витягнув з лінії удар головою Едуардо. Як він це зробив, не змогло зрозуміти, напевне, пів-України. Потім була поперечина після пострілу Раца. Проте то вже було за рахунку 2:0. Також пригадується удар Фернандіньо з метрів 13-ти над воротами.

Повернемося до початку протистояння. Команди почали не активно, намагалися тримати м'яч. Великими силами в атаку ні кияни, ні донеччани не йшли. Так тривало до середини тайму, коли Шевченко впав у штрафному майданчику "Шахтаря" після боротьби із Срна. Арбітр вирішив дати пенальті, тому всі запитання маємо адресувати саме до Юрія Можаровського. Гусєв з 11 метрів був точним.

До завершення першої половини "динамівці" ще кілька разів опинялися на газоні у штрафному майданчику гостей. Рефері на це більше не реагував. А у "гірників" і шансів не було. На відміну від другої половини, про що вже згадувалося.

Однак виявилося, що у "Шахтаря" є "джокер", а саме - Микола Іщенко. Захисник примудрився просто віддати м'яч Мілевському, Артем відкотив на Шевченка, і Андрій тонким парашутом перекинув П'ятова. Після цього не витримали нерви у Луческу. Мірчу у такому заведеному стані в Україні, напевне, ніхто і не пригадає. Містер почав виясняти стосунки з арбітрами, які спробували його вилучити. Розмова на підвищених тонах тривала хвилини дві-три, але все-таки фахівцю довелося залишити тренерську лаву.

А добивав "Шахтар" Гусєв. Олег після прострілу Зозулі не просто забив, а зробив це п'ятою, як полюбляють бразильці. "Динамо" завдання-мінімум виконало - "Шахтар" не став чемпіоном у Києві. Окрім того, майже вирішена боротьба за другу сходинку. Особливо враховуючи апеляцію "Карпат", а також можливу технічну поразку "Металісту". А донеччанам тепер достатньо перемогти у домашньому дербі проти "Металурга".

Коментарі ()