Головне

Ліга Чемпіонів. "Ліон" - "Реал" 1:1. Коли суперники гідні один одного

23.02.2011 00:53 929 0
Ліга Чемпіонів. "Ліон" - "Реал" 1:1. Коли суперники гідні один одного

З 2004 року в Лізі Чемпіонів пройшла ціла епоха, було чимало моментів та команди, які запам'яталися вболівальникам усього світу. 3:3 у фіналі "Мілан" - "Ліверпуль", фактично дві різних, але однаково неповторних "Барселони", невдалий удар "залізного" Джона Террі в серії пенальті у Москві та багато іншого. Незмінним залишалося лише одне - мадридський "Реал", рекордсмен за кількістю перемог у найпрестижнішому клубному турнірі Старого Світу, не міг подолати перший раунд плей-офф, постійно програючи в 1/8 фіналу. І хоч й говорять, що стабільність є ознакою класу, але вболівальникам іспанського гранда ця приказка напевне не подобається. Перевірити чи змінилося щось цього року жереб доручив "Ліону".

Французький клуб, котрий за минуле десятиліття вже втомився перемагати у внутрішній першості, останні два сезони був зосереджений на єврокубках і віддавав "золото", спочатку "Бордо", а потім і "Марселю". Така розстановка пріоритетів все ж сприяла виходу команди до півфіналу останнього розіграшу Ліги Чемпіонів, але там окреслила певну межу можливостей французів. У 1/2 фіналу команда Пюеля без шансів програла "Баварії" і цього сезону збиралася довести, що може ще раз увійти до вузького кола "обраних", що посперечаються за трофей. Тож, у звітній грі зійшлися два клуби, більше мотивовані навіть не поточними факторами, а історією кількох останніх сезонів.

І за підсумками матчу варто відзначити, що на перемогу однаково заслуговували обидва колективи. Перша 45-хвилинка залишилася за "Ліоном". Віддавши гостям контроль над м'ячем, французи свідомо діяли на контратаках, активно використовуючи фланги. Додати до цього певні проблеми із практикою в захисників іспанців (Карвальо лише відновився після травми, а Арбелоа цього сезону є дублером Марсело, котрого вочевидь через схильність до авантюр Моуріньо вирішив залишити у запасі) - і стане зрозуміло, що шанси у "Ліона" мали з'явитися.

І вони виникли. Спочатку Алонсо в останню мить зняв мяч з ноги в Дельгадо, котрий вже був готовий розстрілювати майже порожні ворота. Потім Касільяс на секунду випередив суперника після награного розіграшу штрафного господарів, коли Гуркюфф скидав на Кріса (запам'ятайте цей момент). Нарешті, Гоміс після помилки Касільяса, який випустив м'яч після зіткнення з власним захисником, розстрілював порожні ворота - вище. На все це "Реал" відповів небезпечним штрафним від Роналдо, коли Льоріс вибив м'яч з правої "шістки" після відскоку від землі. Все інше було негостро, і у перерві Моуріньо було про що поговорити з підлеглими.

І, схоже, що розмова португальцеві вдалася. З перших хвилин "Реал" притис опонентів до володінь Льоріса, і двічі поспіль міг відкривати рахунок. Спочатку той-таки Роналдо влучив у стійку зі штрафного (Бастос, котрий фолив, пропустить матч у Мадриді, і ця втрата виглядає доволі серйозною). А за хвилину після удару Рамоса вже поперечина зіграла за господарів. Був ще момент, коли претендували на пенальті, адже Роналдо вицілив лікоть суперника зі штрафного. І якби не невдала, дуже пасивна, гра Адебайора, котрий відзначався переважно фолами у нападі, то рахунок був би відкритий значно раніше.  А так довелося чекати на вихід Бензема,

Колишній кумир "Жерлана" був зустрітий овацією, а вже за хвилини приймав поздоровлення із забитим м'ячем. Після комбінації з кількома стіночками форвард збірної Франції змістився паралельно лінії воротарського майданчика та, витримавши гросмейстерську паузу, пробив у фактично порожні ворота. Льоріс вже відпочивав, а захисник, як не намагався, не зміг завадити сфері залетіти у ворота. Після цього Бензема вирішив свою місію виконаною, і ще у двох випадках невдалими пасами зривав потенційно дуже небезпечні атаки своєї нинішньої команди.

Команда ж колишня, "Ліон", пішла на штурм, атакувала широко, багато била, але чогось конкретного не вистачало - то Касільяс все контролював, то самі гравці французького клубу занадто поспішали. Як часто буває у таких випадках, допоміг стандарт. Спрацювала комбінація з першого тайму, лише гравці трохи помінялися ролями: подача Гуркюффа, акуратна скидка Кріса, а Гомісу залишалося лише не потрапити у воротаря "Реала". "Реал" міг забити вже у наступній атаці, Роналдо продемонстрував техніку і відкотив під удар ді Марії, але під удар того кинувся Кріс, і гості отримали лише кутовий. "Ліон" ще поатакував за інерцією, але на другий гол не напрацював.

Отже, нічия фактично відклала вирішення долі путівки до чвертьфіналу на другий матч. Стратегічна перевага нібито в команди Моуріньо, але чомусь здається, що свій гол "Ліон" - за такої саме гри захисту мадридців - забити зможе, і "Реалу" треба буде відзначатися двічі. Безумовно, це до снаги суператаці "королівського" клубу, але як вийде на практиці... Як не банально, але незабаром побачимо. А поки залишається чекати та думати - чия ж мрія останніх років почекає свого втілення ще принаймні сезон.

Коментарі ()