Головне

При будівництві стадіона "Металіст" виявлено порушення на сотні мільйонів гривень

18.02.2011 17:38 547 0
При будівництві стадіона "Металіст" виявлено порушення на сотні мільйонів гривень

При будівництві стадіона "Металіста" державні гроші були використані задля реалізації інтересів приватних структур, що спричинило порушення на кількасот мільйонів гривень.

Про це йдеться у звіті, розміщеном на офіційному сайті Рахункової палати, яка провела аудит використання коштів державного бюджету, виділених на реконструкцію стадіону у Харкові.

За результатами перевірки Колегія зробила висновок, що Кабмін, обласне керівництво у 2008-2010 роках не забезпечили системного підходу до організації реконструкції стадіону, який належить комунальному підприємству "Обласний спортивний комплекс "Металіст". У результаті терміни завершення робіт, встановлені Урядом спочатку на грудень 2009 року, а потім - на грудень 2010 року, були двічі зірвані, більше того, створені передумови для реалізації інтересів приватних структур за рахунок державних коштів.

Безвідповідальне ставлення комунального підприємства ОСК "Металіст" як замовника до надання проектувальнику технічних завдань із розробки проекту реконструкції спортивного комплексу, неврахування в них у повному обсязі вимог УЄФА стосовно стандартів безпеки призвело до неодноразової переробки проектно-кошторисної документації, затримки виконання робіт і збільшення вартості реконструкції в 1,7 раза (до 762,6 млн. гривень).

Зрив термінів завершення реконструкції спричинено також її недофінансуванням з державного бюджету у 2009 році на 36,6 млн. грн., з обласного бюджету Харківської області та міського бюджету м. Харкова - на 47,4 млн. грн. та від приватних структур - на 64,2 млн. гривень.

У ході реконструкції за рішеннями Харківської облради відчужено низку окремих будівель та об'єктів незавершеного будівництва спорткомплексу, що знаходились у комунальній власності, чим зруйновано єдину систему управління роботами. Таке відчуження створило умови, за яких залишена в комунальній власності частина спорткомплексу не зможе повноцінно функціонувати як цілісний спортивний об'єкт.

Нині комп'ютерні системи і табло стадіону, а також 55,3 відс. підтрибунних приміщень, призначених для забезпечення проведення спортивних змагань (медіа-центр, роздягальні для суддів, кімнати для тренерів, допінг-контролю, медичних процедур тощо), належать приватним комерційним структурам.

Аудитори Рахункової палати відзначають, що частка у статутному капіталі КП ОСК "Металіст", яка переходить у власність держави відповідно до розміру державних інвестицій, не визначена. Інвестиційний договір від 29 вересня 2009 р., згідно з яким держава профінансувала реконструкцію спорткомплексу на суму 206,6 млн. грн., у визначені терміни не виконано.

У титулах будови, затверджених розпорядженнями Уряду, станом на 1 січня 2009 р. та 1 січня 2010 р. містяться перекручені основні техніко-економічні показники, що створює умови для нецільового використання коштів державного та місцевих бюджетів, можливої втрати результатів здійснення державних капітальних вкладень. Зокрема, наведено недостовірні дані про обсяги здійснення приватними структурами інвестицій у комунальну власність на суму 116 млн. гривень.

Вартість реконструкції об'єкта комунальної власності завищена на 230,2 млн. грн.: вона враховує вартість робіт, що виконані або передбачені до виконання комерційними структурами на об'єктах спорткомплексу, які були відчужені та не належать замовнику.

У ході реконструкції внаслідок недотримання державних будівельних норм використано з порушенням законодавства коштів на суму 60,5 млн. грн.

У цілому відсутність системного підходу до організації реконструкції спорткомплексу з боку Уряду, неналежне управління Міністерством у справах сім'ї, молоді та спорту, Національним агентством з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, Харківською обласною радою реконструкцією спричинило суттєві ризики для забезпечення своєчасної підготовки до проведення чемпіонату та досягнення кінцевої мети державних інвестицій.

Як зазначив на Колегії Голова Рахункової палати В.К. Симоненко, "Відкритий бюджетний кран в юридичному і фінансовому хаосі сьогодні фактично працює в інтересах майбутнього власника стадіону "Металіст". Вочевидь, вкладаючи значні кошти у реконструкцію стадіону та прилеглої до нього інфраструктури, держава буде позбавлена можливості використовувати побудовані нею об'єкти після завершення чемпіонату. І це не юридичний казус!? Частка державного майна, незважаючи на вкладені бюджетні мільйони, може бути втрачена і належатиме приватній структурі!".

Колегія наголосила, що на сьогодні відсутні гарантії щодо повноцінного функціонування комунального спорткомплексу за призначенням після проведення чемпіонату та надання громадянам України спортивно-культурних послуг за доступними цінами.

Коментарі ()