Головне

Про ефективну селекцію "Динамо", або як викинути 10 мільйонів доларів

02.02.2011 12:31 257 0
Про ефективну селекцію "Динамо", або як викинути 10 мільйонів доларів

В останні дні європейського зимового трансферного вікна 2011 року за божевіллям, що оточувало переходи Фернандо Торреса, Луїса Суареса й інших "зірок" топових чемпіонатів на другому плані пройшла звістка про оренду київського "динамівця" Андре до французького "Бордо". Між тим, здійснивши його, керівництво киян фактично розписалося у тому, що мільйони, потрачені на "гравця збірної Бразилії" були, м’яко кажучи, непотрібними клубу. Жорстко - викинутими на вітер.

Придбання 19-річного форварда "Сантоса" із самого початку було окутане певною завісою несподіванки, сенсаційності та загадковості. По-перше, бентежило поєднання віку гравця та суми, яку за нього заплатили. 10 мільйонів доларів (8 мільйонів євро з "копійками", якщо завгодно) за 19-річного гравця – ставка, що зобов’язує керівництво клубу багато до чого. Такі покупки останніми роками полюбляв здійснювати "Шахтар", але до цього вже звикли, а от "Динамо" у подібному потенційному "марнотратстві" не було помічене.

Газзаєв: Гравець збірної Бразилії, кажете...
По-друге, "зобов’язання", згадане вище, стосується і тренера. Чи було придбання нападника ініціативою Газзаєва? Складно сказати, ззовні тренер не заперечував, але у його улюблені 4-3-3 бразилець вписувався погано. Адже грати на фланзі атаки він не звик, та й виграти конкуренцію у Гусєва, Шевченка й Андрія Ярмоленка, улюбленця Валерія Георгійовича, бразильцю було дуже складно. Позиція центрфорварда? Якби продали Мілевського, про що у серпні не писав лише ледачий, то, можливо, з часом Андре і зміг би заграти там. 

Втім, знову ж таки, якщо на фланзі він виступати не звик, то для виступів у якості єдиного нападника на вістрі атаки форварду бракувало фізичних даних. Втекти на швидкості – так, безперечно, Андре це вмів і вміє, а от притримати м’яч, поштовхатися із захисниками, скинути на партнера у верховій боротьбі... А саме цих навичок вимагають тренери більшості команд світу від центрфорвардів у схемі 4-3-3, чи не єдине виключення на топ-рівні - "Барселона" з її "гобітами", але, будемо відверті, "матеріал" у Гвардіоли за якістю на порядок кращий.

По-третє, викликає сумніви саме рішення "динамівських" селекціонерів рекомендувати гравця, котрий на високому рівні фактично провів півроку, та й то переважно не у першості Бразилії, а у чемпіонаті штату Сан-Паулу та Кубку Бразилії, до якого ставлення у багатьох клубів країни специфічне. Гравця, партнерами якого по атаці були капітан національної збірної Робіньо та Неймар із Гансо, котрі вже пару років вважаються чи не найталановитішими гравцями континенту, якщо не світу. Ризик, що серед діамантів такого калібру заграє на сонці навіть шматок скла, був, але вочевидь скаути "Динамо" вирішили, що гра варта свічок. І прогадали.

Це зовсім не означає, що Андре виявився якраз цим "шматком скла", ні, причин від "не його клуб/модель гри/тренер(-и )" до "просто замолодий" може бути скільки завгодно. Але на сьогодні ця покупка є провальною за співвідношенням "ціна/віддача". Форвард продовжував сидіти на "банці" і після уходу Газзаєва, Лужний переважно не бачив його навіть запасним, та й Сьомін, подивившись на футболіста вже на першому зборі, виніс вирок: "Грати в основі "Динамо" Андре поки не готовий". Коли одразу три фахівці "ненульового" (при всіх "успіхах" Газзаєва у Києві та малому стажі Лужного) рівня приходять до однакового висновку, це наводить на певні думки.

Тренер пентакампеонів Мано Менезеш: Нічого ви не розумієте
Цікаво було б послухати думку тренерів київського "дублю", ігрова практика у якому допомагала гравцю готуватися до ігор за збірну Бразилії. Цікавий збіг обставин, коли наприкінці матчу Бразилія - Україна єдиним "динамівцем" на полі був саме Андре, нібито має переконувати, що у хлопцеві щось є, але це "щось" він непогано навчився ховати від київських тренерів. Один-єдиний гол у "дублі" за всю осінь примушує згадувати оповіді про легендарних бразильських агентів, що пропихають своїх підопічних до збірної на матч-другий, підвищуючи їхню вартість на мільйон-другий. Побачимо, що буде у "Бордо".

Клуб, котрий у позаминулому сезоні став чемпіоном Франції, а минулого року грав у чвертьфіналі Ліги Чемпіонів, потрапив у не то щоб кризу, а певний "застій". Місце у середині таблиці на відстані 4 очок від зони Ліги Чемпіонів та 11 – від першого місця назвати успішним не можна, а от очікуваним - цілком можливо. У міжсезоння та на початку сезону команда втратила фактично всю лінію атаки останніх років. 

Фернандо Кавенагі: Я теж невдало грав у Східній Європі

Бомбардир Фернандо Кавенагі, чия невдала кар’єра у московському "Спартаку" нагадує виступи Андре у "Динамо", поїхав відпочивати до "Мальорки" (звідки вже встиг повернутися до Південної Америки). Напарник аргентинця, марокканець Маруан Шамах, перейшов як вільний агент до "Арсенала". Нарешті, головна "зірка" команди та всього чемпіонату, плеймейкер Йоан Гуркюфф, встигши зіграти 3 матчі у першості, перейшов до "Ліона". "Бордо" встиг придбати нападника французької "молодіжки" Антоні Модеста, котрий із 8-ма голами наразі є найкращим голеадором команди. У найближчих переслідувачів – по 3 м’ячі в активі після 21 туру, тож зрозуміло, що шанси в Андре, швидше за все, будуть. Як він ними скористається – питання.

Питанням є і його доля по завершенню піврічної оренди. Повідомляється, що французи матимуть змогу викупити контракт бразильця за фіксовану суму. Але в обох випадках – і якщо Андре залишиться у "Бордо", і якщо повернеться в Україну – репутація "Динамо" буде у "мінусі". За першого варіанту ярлик "команда, що не вміє розкривати таланти" підтвердиться, за другого – згадують про інший ярлик, "неефективної селекції", та й віддати гравця ще кудись буде важче.

Ситуація патова або, згадуючи інший шаховий термін, "цугцвангова", коли кожен з можливих ходів призводить до погіршення ситуації гравця. Залишається лише побажати "Динамо" вчитися на своїх помилках. Хоча такі побажання вже стільки разів лунали…

Коментарі ()