Головне

Так попередження чи прохання від ФІФА?

26.01.2011 17:12 928 0
Так попередження чи прохання від ФІФА?

Лист-попередження від ФІФА до Федерації футболу України підписаний генеральним секретарем цієї організації Жероме Вальке, здається, мав ще більше зміцнити позиції Григорія Суркіса на посаді Президента ФФУ. Але цей лист може мати і зворотню силу, яка може обернутися проти самого Суркіса.

Як відомо, конфлікт в українському футболі навколо посади президента ФФУ має 10-річну історію, але перспектива втрати цієї посади для Суркіса замайоріла наприкінці 2010 року. Тоді на Конгресі ФФУ революція опонентів Суркіса провалилася.
 
Хоча вже за місяць колишній соратник очільника українського футболу Сергій Стороженко направив до ФІФА лист, в якому значилася вимога 38 колективних членів ФФУ про проведення позачергового Конгресу ФФУ... 

Нинішній лист ФІФА на підтримку Суркіса має також кілька моментів, які можна трактувати як "необізнаність", "помилковість" чи навіть упередженість у трактуванні понять.

Вже у перекладі самого листа є мовна заковика, яка надає йому суворого забарвлення. При перекладі листа пана Вальке, була навмисно чи випадково допущена неточність.
 
А саме по тексту: "For this reason, FIFA requests that the FFU maintain its current executive comittee until the end of its legitimate mandate in 2012", що перекладено в документі, викладеному на сайті ФФУ як "Зважаючи на це, ФІФА вимагає, щоб ФФУ забезпечила незмінність свого діючого Виконавчого комітету до закінчення терміну його законних повноважень у 2012 р".  А також: "Moreover, we ask the FFU", що перекладається "Більш того, ми вимагаємо від ФФУ".
 
Слова  requests та ask у ФФУ перевели як вимагаємо, але цим словам більше підходить трактування як "прохання", "просимо Вас", навіть більш того, у першому випадку, як ввічлива форма прохання... Такі невідповідності суттєво змінюють зміст цього листа і вже нині ставлять під сумнів пункт про застосування санкцій до української федерації, якщо влада в українському футболі зміниться.

У листі також зазначається, що рішення щодо попередження ФІФА приймала на підставі присутності делегації ФІФА/УЄФА на Конгресі, та проведення розслідування та фактів наданих ФФУ про втручання влади у роботу федерцаії, що суперечить статуту ФІФА.

Проте, на тому ж таки Конгресі ФФУ представниця ФІФА Паскьє заявила наступне:  "Ми тут не для того, щоб підтримувати ту або іншу сторону, вносити пропозиції чи відхиляти пропозиції які звучать у залі.  Ми прибули спостерігати як дотримуються процедурні й статутні норми Конгресу і розуміємо, що питання про вотум довіри або недовіри президенту Федерації,  є настільки серйозним що ви повинні були обговорювати його принаймні кілька тижнів.  Прагнула б підкреслити, регламент і норми повинні дотримуватися.  Ви можете висловлюватися, голосувати, але це право тільки стосується позачергового конгресу".
 
Тобто, у ФІФА була 15 грудня така позиція, але за місяць вона різко змінилася. Питання: чому? Вже пізніше, перебуваючи у Санкт-Петербурзі, Блаттер заявив: "Політика ФІФА така, що ми не втручаємося у справи асоціацій, до тих пір, поки чиновники працюють заради футболу."

Отже, у прийнятті питання про неможливість проведення позачергового Конгрес ФФУ,  ФІФА побачила втручання політиків у діяльність ФФУ. Якщо ж ФІФА дійсно проводила розслідування з цього питання, то мають бути надані факти втручання в роботу регіональних федерацій. Їх залякування, чи ще щось.

У Федерації футболу питання з листом-попередженням від ФІФА не коментують, як будь-які питання пов`язані з проведенням позачергового Конгресу ФФУ.

ФІФА ж у своєму листі ставить питання доволі жорстко і без будь-яких заперечень: Суркіс і його команда мають допрацювати до закінчення Євро-2012. Жером Вальке, який підписався під цим зверненням, підтримав Суркіса і перед початком Конгресу ФФУ, де був зачитаний лист, в якому той схвалює роботу нинішнього кервіництво ФФУ і вважає неприпустим втручання в роботу федерації влади. 

Взагалі позиція ФІФА щодо Григорія Суркіса має давню історію. Дивує правда інше - УЄФА, до Виконкому якого входить Суркіс, поки ніяк не відреагувало на "зміну влади" у ФФУ. Лише на Конгрес ФФУ був надісланий лист від президента УЄФА Мішеля Платіні, в якому головною тезою було: "лише разом ви зможете підготуватися до Євро-2012". Хоча це все зрозуміло, Платіні добре обізнаний із ситуацію в українському футболі і не хоче бруднитися  у футбольних бійках за крісло президента ФФУ.
 
З президентом ФІФА Йозефом Блаттером у Суркіса набагато кращі стосунки. Була історія з втечею у "Спартак" з "Динамо" Владислава Ващука. Тоді уся справа вирішилася на користь Суркіса. Як розповідав колишній президент "Спартака" Червініченко, коли на світовій зустрічі у ФІФА він та брати Суркіси чекали на Йозефа Блаттера, то він зрозумів, що програв, як тільки  Блаттер, зайшовши у залу, обійнявся з Григорієм Суркісом, і вже потім почав мирити сторони, в результаті чого "Спартак" мав заплатити компенсацію за Ващука...

Взагалі, нині у Блаттера не найкращі часи. Влітку нові вибори президента ФІФА, і кожен багнет на рахунку. Тим більше, що роботою Блаттера невдоволені в Англії, згадаючи голосування по господарю ЧС-2018. А тепер вже додалися і країни Азії. Президент АФК Мохаммеда Бін Хаммама нині прямо заявив: "Блаттер має піти зі своєї посади влітку"...

Коментарі ()