Головне

Стеценко: "Дніпро" обрав шлях гармонійного поступового розвитку

10.01.2011 18:28 784 0
Стеценко: "Дніпро" обрав шлях гармонійного поступового розвитку

Дніпропетровський "Дінпро" у цьому сезоні показав, що хоче зробити якісний стрибок, котрий дозволить йому боротися за щось більше, ніж просте місце у "зоні єврокубків".

Про запрошення іспанського тренера Хуанде Рамоса, завдання поставлені перед ним, а також кадрові зміни та нову стратегію "Дніпра" "Известиям в Украине" розповів гендиректор клубу Андрій Стеценко.

- Оцініть, будь ласка, потенціал нинішнього складу "Дніпра" у порівнянні з іншими лідерами вітчизняного футболу?

- Вважаю, що ми як мінімум не поступаємося ні "Металісту", ні "Динамо" - взяти хоча б представництво нашого клубу у збірних різних країн. Інше питання, що це порівняння має суто номінальний характер, який, як показує практика, далеко не завжди знаходить відображення в турнірній таблиці, адже в гру втручається безліч об'єктивних і суб'єктивних факторів. Крім того, безумовним плюсом нинішнього "Дніпра" є досить молодий середній вік команди, а це разом з наявністю згадуваних збірок дає можливість з упевненістю дивитися в майбутнє.

- Чи задоволені у клубі виступом молодіжної команди? Кого з її складу можна відзначити?

- Зрозуміло, третє місце в турнірній таблиці не може не радувати. Але разом з тим підкреслю, що турнірні завдання ні перед молодіжним складом, ні перед командами нашої академії ніколи не ставляться. Головне завдання - підготовка кадрів для першої команди. Саме це буде мірилом успіху. Хочеться вірити, що високе місце, яке за підсумками осінньої частини молодіжного першості посідає "Дніпро", стане ще більшим стимулом для зростання хлопців. Серед них є талановиті футболісти, але не хотілося б зараз виділяти когось - краще поговоримо про них трохи пізніше, коли вони, сподіваюся, увіллються в основний склад.

- На якій стадії знаходиться в клубі робота з уболівальниками, враховуючи те, що "Дніпро" має дуже велику армію фанатів? Що робиться для запобігання агресивних проявів фанатизму, подібних тим, що трапилося в матчі проти "Металіста"?

- Вважаю, що у нас останнім часом налагодився хороший контакт з уболівальниками. Звичайно, немає межі досконалості, і ми в цьому напрямі безперервно працюємо. Ми також тісно співпрацюємо з правоохоронними органами, які стежать за забезпеченням порядку під час матчів. Разом проводимо профілактичні заходи і, якщо потрібно, застосовуємо каральні заходи. Система відеоспостереження на "Дніпро-Арені" дозволяє ідентифікувати порушників, що вже не раз було зроблено.

- Як вважаєте, чи змінилося суддівство в українській Прем'єр-лізі з приходом П'єрлуїджі Колліни?

- Схоже, поступово загальний рівень суддівства підвищується. Від помилок, викликаних людським фактором, зрозуміло, повністю позбутися не вдасться, але відвертої упередженості стало помітно менше. А з рештою проблем Колліна, думаю, розбереться.

- Чи не вважаєте, що питання з відставкою Володимира Безсонова був затягнуте? Це наслідок відсутності на той момент хороших варіантів або свідомий жест довіри тренеру?

- У "Дніпрі" ніколи не приймають поспішних рішень. Для кожного тренера важлива довіра керівництва, і в цьому плані фахівці, які працювали і працюють в нашому клубі, завжди мали карт-бланш. Керівництво клубу вірило у здатність Володимира Васильовича домогтися результату й не сумнівається в його кваліфікації. У відставку Безсонов подав сам, мабуть, під впливом низки невдач, які спіткали команду в Лізі Європи і кількох поспіль матчах чемпіонату.

- Хто був ініціатором запрошення Хуанде Рамоса? Які ще кандидатури розглядалися? Як вдалося вмовити Рамоса після невдалого досвіду в ЦСКА?

- Після того як Володимир Безсонов подав у відставку, деякий час виконуючим обов'язки наставника "Дніпра" був Вадим Тищенко. За ці кілька тижнів керівництво клубу розглянуло доцільність запрошення на пост головного тренера кількох фахівців, і вибір був зроблений на користь Хуанде Рамоса. На наш погляд, він ще далеко не сказав свого останнього слова в тренерській роботі, а також очевидно, що в нього є мотивація після річного відпочинку. Переговори з Рамосом пройшли досить легко, і зараз ми плідно співпрацюємо.

- Яке завдання для Рамоса на другу сезону частину?

- Відразу скажу, що завдання в ультимативній формі перед тренерським штабом не стоять. Гадаю, перш за все мова слід вести про становлення гри, яку Рамос почав прищеплювати "Дніпру". Багато чого буде залежати і від здійснення намічених трансферних планів. Турнірні завдання "Дніпра" очевидні: будемо боротися за якомога вище місце у чемпіонаті і будемо прагнути, незважаючи на жереб, вийти у фінал Кубка України, щоб поборотися за цей трофей.

- Чимало українських експертів, у тому числі представники попереднього тренерського штабу збірної, вважають, що в "Дніпрі" перебір сильних атакуючих півзахисників, при недоборі опорників серйозного рівня. Чи поділяєте ви таку думку? 

- Це питання краще адресувати тренерському штабу. Можливо, є якийсь дисбаланс, але не забувайте, що в сучасному футболі амплуа гравців досить умовні. Приміром, той же Руслан Ротань, якого Безсонов почав активно використовувати на місці опорного хавбека, на мій погляд, справляється зі своїми функціями дуже кваліфіковано і є одним з найкращих в українському чемпіонаті на цій позиції.

- В останні роки "Дніпро" часто брав з донецького "Шахтаря" відомих форвардів, які успішно виступали свого часу - Воробей, Бєлік, Кастільо, Селезньов, Гладкий - але з них усіх заграв лише Євген Селезньов. Чому? Що не склалося у кожного з них?

- З перерахованих гравців дійсно тільки Селезньов демонструє по-справжньому високу результативність. Але при цьому не можу з вами погодитися, що всі інші не заграли. Так можна охарактеризувати лише Нері Кастільо, якому завадили серйозні проблеми особистого характеру. Але його ми брали тільки в оренду. Воробей та Бєлік у свій час були гравцями основного складу і забивали важливі м'ячі, які приносили "Дніпру" очки. А щодо Гладкого висновки робити ще рано. Він прийшов до нас в ході сезону, незабаром відбулася зміна тренера, що ускладнило процес його адаптації, але він молодий і має бомбардирський талант, який, сподіваюся, ще розкриється в нашому клубі.

- Яка зараз ситуація з бразильським захисником "Дніпра" Алсідесом?

- Алсідес у виїзному матчі з "Волинню" отримав травму коліна. Як показала консультація в Німеччині, операція не потрібна.

- На які позиції Хуанде Рамос перш за все вимагає гравців?

- Ще не будемо виносити ці речі на суд громадськості. Скажу одне: перед відходом команди у відпустку ми з Хуанде Рамосом обговорили всі трансферні плани і зараз намагаємося їх здійснити.

- Наскільки реальною є можливість переходу Ігоря Худоб'яка в "Дніпро"? Тобто наскільки різні позиції вашого клубу і "Карпат" у ціновому питанні?

Поки про це говорити передчасно. Так, у нас є певний інтерес з Худоб'яка, але ми ще навіть не вступали в переговори з "Карпатами".

- З'являлася інформація про інтерес "Дніпра" до Матеуса, Альби, Хаві Маркеса. Яка ситуація з їх можливими трансферами?

- Знаєте, останнім часом навколо "Дніпра" ходить дуже багато чуток, більшість з яких не мають відношення до дійсності. Не хотілося б їх все коментувати, тому пропоную дочекатися офіційної інформації.

- Чи є пропозиції щодо когось із гравців "Дніпра"?

- Як і відносно наших можливих придбань, тут також багато розмов. Однак з офіційними пропозиціями в клуб поки ніхто не звертався.

- Яке ваше враження від гри головних конкурентів - "Шахтаря", "Динамо", "Металіста", "Карпат" у першій частині сезону? Які ігри в цей період найбільш вдалися "Дніпру"? 

- З цього квартету лише "Шахтарю" вдалося пройти осінню частину сезону рівно, без зривів. Але й інші підтвердили свій високий рівень тим, що, незважаючи на деякі періодичні спади в грі, домагалися результату, зберігши тим самим позиції серед лідерів. Що стосується нашої команди, то, звичайно, з точки зору результату не можу не відзначити стартові п'ять матчів, які вдалося виграти. Незважаючи на поразки, на мій погляд, дуже хороший футбол був продемонстрований у поєдинках з донецьким "Металургом" і "Шахтарем". На жаль, в цих іграх підвела реалізація.

- Яке ваше ставлення до розмов про можливе об'єднання кубкових турнірів Україні і Росії?

- Ми про це можемо розмірковувати лише гіпотетично. Щоб сказати щось конкретне, потрібно знати, який планується зробити схему розіграшу, як буде верстатися календар, з'ясувати інші основоположні моменти.

- Як би ви визначили філософію розвитку "Дніпра"? Можливо, це шлях, схожий з якимось відомим клубом? У чому специфіка і неповторність дніпропетровського клубу?

- Шлях, яким ми рухаємося, я б охарактеризував як гармонійний поступовий розвиток. Ми намагаємося, щоб поліпшення інфраструктури відповідало рівню гри команди. Ми реконструювали базу, побудували стадіон і в той же час постійно шукаємо шляхи посилення команди. При цьому прагнемо обійтися без перекосів у комплектації команди: поряд із запрошеними гравцями складу регулярно повинні поповнювати вихованці клубної академії, зберігаючи тим самим спадкоємність поколінь. Розумний баланс повинен дотримуватися у всьому.

Коментарі ()