Головне

І знову про фанатів, піротехніку, безлади та штрафи...

09.12.2010 15:30 202 0
І знову про фанатів, піротехніку, безлади та штрафи...

Фанати Східної Європи знову відзначилися. І відзначилися далеко не у найкращому вигляді. У середу, 8 грудня, активні вболівальники московського "Спартака" влаштували безлад у словацькій Жиліні на матчі завершального туру групового етапу Ліги Чемпіонів.

Арбітр зустрічі Кевін Блом з Нідерландів був змушений зупинити гру вже на другій хвилині. Москвичі запалили на трибунах чимало піротехніки. Деякі фаєри полетіли на газон, і Диканю довелося навіть залишити свій майданчик. Через кілька хвилин суддя дав продовжити зустріч. Та ненадовго, адже знову розпочався безлад, і Блом вирішив забрати команди з поля.

Пауза тривала приблизно двадцять хвилин. Після цього головний арбітр дав свисток, і поєдинок продовжився. На щастя, більше зупинок не було. Проте кілька найактивніших фанатів поліція впіймала та вивела зі стадіону. Зазначимо, що дана акція, очевидно, була приурочена вбивству вболівальника "Спартака" Єгора Свірідова. Він був застрелений з пістолета групою кавказців.

Чому у першому реченні було згадано "фанати Східної Європи знову відзначилися"? Так ніхто, я думаю, не забув поєдинок кваліфікації Чемпіонату світу 2010 року Україна - Англія у Дніпропетровську. Тоді була майже та сама історія. От тільки полетіло на газон "Дніпро Арени" набагато більше фаєрів.

Затримали відразу після інциденту 10 жовтня шість українських вболівальників. Водночас, Міжнародна федерація футбольних асоціацій (ФІФА) покарала Федерацію футболу України за безлади на 50 тисяч євро. При цьому пообіцяла покарати набагато суворіше, якщо подібне матиме місце ще раз. Називалися дискваліфікація самого стадіону або ж один матч при пустих трибунах.

Після того таких масштабних акцій в Україні не траплялося. А якщо й траплялися, то на таких стадіонах, де до газону з-за бокових трибун неможливо докинути атрибут піротехніки.

І зовсім свіжими у голові є безлади у Генуї на грі відбору до чемпіонату Європи 2012 року між Італією та Сербією. Сербські фанати так і не дали поєдинку нормально розпочатися. Зіграли футболісти лише шість хвилин. Потім вирішили відкласти продовження на 35 хвилин через заворушення на трибунах. Рішення про скасування було прийнято, щоб забезпечити безпеку всіх учасників.

За зрив відбіркового матчу сербські хулігани отримали понад 200 тисяч євро штрафу. Цю суму поділили між собою близько 60 людей, які брали участь у заворушеннях. Дисциплінарний комітет УЄФА ухвалив рішення присудити збірній Італії перемогу з рахунком 3:0. Сербська федерація футболу за поведінку вболівальників була оштрафована на € 120 тисяч. Федерація футболу Італії покарана на € 100 тисяч за допущення безладу на трибунах. Серби ще один поєдинок проведуть без уболівальників.

У Росії вже відреагували на інцидент у Жиліні. Так, екс-півзахисник московського "Спартака" Євгеній Ловчев назвав те, що сталося, "позорищем". Він заявив, що з фанатським рухом неможливо домовитися, тому варто застосовувати інші міри. Президент РФС Сєргєй Фурсенко чесно зізнався, що йому соромно за підтримку на російських трибунах.

І, звичайно, ці події накладуть свій відбиток на право проведення Росією Чемпіонату світу 2018 року. Ні, ніхто це право, швидше за все, не відбере, але наші північні сусіди впадуть обличчям у бруд, якщо це ж повториться під час їхнього Мундіалю. Англійці вже і без того відкриту інформаційну футбольну війну проти Росії ведуть. А тут ще така можливість випала.

Що ж стосується "Спартака", то клуб покарають на чималеньку суму в євро. Також, можливо, буде прийняте рішення зобов'язати команду провести один або кілька поєдинків без глядачів. Є варіант із виключенням команди з єврокубків, та він здається аж надто нереальним.

P.S. Звичайно, "суппорт" і фаєр-шоу - це красиво. Та скільки ж воно буде переростати в інциденти на пострадянських стадіонах або за участю пострадянських уболівальників? Уже час брати приклад з Британії, Іспанії, де вболівають масово та культурно. Або ж навіть Греції чи Туреччини, де і є шоу, та безладів на євроарені не влаштовують!

Коментарі ()