Головне

Колліна: Я не боюся залишитися без суддів

23.08.2010 12:16 539 0
Колліна: Я не боюся залишитися без суддів

Куратор суддів П'єрдуїджі Колліна підбив перші підсумки роботи в Україні, повідомляє кореспондент "Чемпіона". 

"Пройшло вже два місяці, тепер ми можемо висловити свою думку по ситуації. Перша моя мета, яку я мав, - створити таку структуру арбітража, яка б відповідала положенням ФІФА і УЄФА. Це перш за все стосується умов незалежності і автономності. Перша зміна полягала в тому, щоб об'єднати в одній структурі арбітрів, асистентів і тих, хто їх оцінює, - інспекторів. Раніше це були два комітети, тепер - єдина структура", - розпочав куратор.

"Друге завдання, яке я ставив перед собою, змінити правило, за яким передбачалося пониження арбітра в категорії за те, що він допустив дві помилки. Наша мета - не карати арітрів, наша ціль - покращити якість суддівства, зрозуміти, чому вони зробили помилки, повернути їм їх кращу форму і дозволити знову працювати в арбітражі. З цим ми впорался, правило відмінено. А право оцінювати показники роботи арбітра належить тільки комітету арбітрів, більше ніхто не може це робити. Немає таких органів, які вииноситимуть рішення, судитимуть арбітрів", - сказав Колліна.

"За перші тижні роботи я передивився усі матчі, які було зіграно. Мені треба було познайомитися з абітрами. Після цього я почав дивитися матчі вживу. Телебачення тепер взяло за звичку спочатку показувати рішення арбітрів, а потім мою реакцію. Я намагаюся її приховувати (посміхається)", - розповів італієць про особливості роботи.

"Ми провели ряд індивідуальних зустрічей із арбітрами, щоб кожному порадити щось, покращити їх роботу. Ми вивчали арбітрів, щоб дати їм персоналізований план тренувань. Адже один із основних аспектів їх роботи - фізпідготовка. Зараз швидкості у футболі дуже високі, важливо, щоб арбітри були підготовлені відповідно до вимог гри. Кожне тренування судді записуватиметься і відсилатиметься тренеру. Тож буде відомо - як кожен арбітр працював на своєму тренуванні. Нам потрібні арбітри - справжні атлети", - підкреслив Колліна.

"Інше завдання - технічна підготовка, тут теж використовуватимемо більш мобільні засоби. Наша мета - зробити так, щоб дати арбітрам спокій, щоб вони були врівноважені. Коли людина працює спокійно, а не під тиском, то працюється набагато краще. Ще одна мета - залучати до штату арбітрів молодих людей. Зараз середній вік судді - близько тридцяти восьми років. Ми більше уваги приділятимемо першій і другій лізі, щоб знайти там молоді таланти", - зауважив голова суддів.

"Коли я починав виконувати поставленні завдання, я знав що буде нелегко. Нічого не буває легко зробити. Я розумію. що треба працювати, ми цим і займаємося, ми на початку шляху. Я регулярно читаю пресу, слідкую за ситуацією. Всього сім турів пройшло. До сьогодні справи йдуть добре. Особливо у порівнянні з тим, що траплялось у інших чемпіонатах країн. Я не боюся залишитися без арбітрів. Якщо суддя помилвся, я розумію помилку - залежно від ситуації, моменту. Моє завдання як тренера - щоб арбітри набули найкращої форми, а не залишати суддів без роботи", - підсумував Колліна.

Коментарі ()