Головне

А судді хто?

18.08.2010 17:06 415 0
А судді хто?

Резонансне рішення Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ про зняття 9 очок з "Карпат" та "Металіста", які начебто зіграли "договорняк" у сезоні 2007-2008, ще більш затягнуло український футбол в "сумрак и разврат". Конфлікт між Суркісом і Ярославським реанімував старе протистояння Димінського та Григорія Михайловича.

Зрозуміло, що складова цього рішення - це боротьба олігархів за трон українського футболу. Місце президента ФФУ виявилося досить бажаним, і поки таким же недоступним і для донецьких, і для львівських, і для харківських. Але розпочнемо спочатку.

За всю історію українського футболу був виявлено два так званих "договорняка" у першій лізі. У сезоні 2001/2002 у Першій лізі гра "Борисфен" - "Полісся" (1:2).

По завершенню матчу у газеті "Команда" публікується лист "простого" вболівальника, який заявляє, що гра проходила без належної спортивної боротьби... У результаті КДК ФФУ, який в той час очолює все той же полковник міліції Стефан Решко виносить рішення, що гра "Борисфен" - "Полісся" проходила без належної спортивної боротьби.

Результат матчу анульовують, президента "Борифсена" Ковалевича та наставника "Полісся" Авдиша дискваліфіковують і з житомирської команди знімають ще три очки. Наслідком такого рішення стає те, що "Полісся" не виходить до Вищої ліги, маючи на це 100% шанси.

Чому так сталося? Подейкують, що у той час фінансову допомогу "Поліссю" надавав Рінат Ахметов, який збирався зібрати у Прем`єр-Лізі свій власний пул, але з "Поліссям" так справа не пройшла, оскільки про це швидко дізналися у Києві.

Ще одна гра у 2006 році "Карпати" - "Спартак" (Суми). Тоді зі львівського клубу за "договорняк" зняли три очки.

Що ж стосується матчу сезону 2007/2008 "Карпати" - "Металіст". Розпочнемо з історії. Перші повідомлення про можливий "договірний" характер гри з`явилося на початку лютого. На виконкомі ФФУ, де наставником збірної України був призначений Мирон Маркевич, президент ФФУ Григорій Суркіс розповів про можливу організацію договірної гри "Карпати" - "Металіст". Це при тому, що у сезоні 2007/2008  Маркевич вже очолював "Металіст"...

Після цього розпочалися обговорення у пресі і можливі покарання для двох клубів. Доходило до тезису, що "Карпати" і "Металіст" взагалі відправлять до Першої Ліги про що заявив віце-президент ФФУ Сергій Стороженко, пішовши на конфлікт з Григорієм Суркісом, захищаючи більш багатого господаря Олександра Ярославського.

Початок же історії із самим викриттям характеру договірної гри досит дивний. Якось у Львові Суркіс натякнув Димінському, що гравці його команди "здали" матч з "Металістом". Димінський розпочав власне розслідування, після чого з`явилося відеозізнання Лащенкова про договірний характер тієї гри. Це відео було відправлене до ФФУ, а про його наявність Суркіс заявив майже через два роки. Чим не замовчування факту корупції посадової особи ФФУ?

Але йдемо далі. Димінський розкручуюи цю все тему хотів "насолоти" Маркевичу, з яким в його давні "дружні відносини". Тоді ще бос "Карпат" не розумів, що ця тема вдарить обухом по голові саме його.

У результаті ж останніх скандалів Ярославського та Суркіса в організації "договорняка" "сплив" саме харківський клуб. Хоча спочатку за результатами розслідування гри "Карпати" - "Металіст" Суркіс збирався відправити до першої ліги саме львівський клуб.

Кілька ж днів тому КДК ФФУ виніс рішення про грі "Карпати" - "Металіст", визнавши її "договірною". Покарання дійових осіб цього матчу ми всі знаємо.

Постає ще одне питання: чому не покарані інші люди. Серед них президент ФФУ Григорій Суркіс, який майже два роки замовчував факт "договірної" гри, президент "Металіста" Ярославський та головний тренер команди Маркевич, які просто не могли не знати про те, що в цьому матчі будуть порушеі приниципи Fair Play. Ну аж ніяк не віриться, що пан Красніков взяв свої 110 тисяч доларів, заплатив деяким гравцям "Карпат" і про це не знали ні Ярославський, ні Маркевич...

Ще одне по цій грі. Якщо ж все-таки матч "Карпати" - "Металіст" був "договірним", то чому його учасники не понесли жодної адміністративної відповідальності. Були повідомлення, що начебто генеральна прокуратура розслідувала факт цієї гри, але не виявила порушень. Розуміючи, що робота нашої прокуратури напряму залежить від того, хто їй дає вказівку,то тут усе зрозуміло. 

Єдиний шанс щось вияснити через органи правосуддя - звернутися за допомогою до закордонних фахівців. Наприклад, до прокуратури Німеччини, яка вже розслідує більше 200 "договірних" ігор по всій Європі.

І наостанок, не секрет, що в Україні був проведений не один десяток матчів, які можна назвати "договірними". Просто за руку нікого не піймали та й не збиралися ловити. Тепер же трон в українському футболі має всі шанси змінити свого власника, а отже і така боротьба. У журналістському середовищі досі обговорюють "дивний матч" "Зоря" - "Шахтар", коли завдяки голу Чигринському на останніх хвилинах гри "гірники" вирвали перемогу. Поки ж ніяких відео, чи закликів для розслідування цієї гри не надходило...

Коментарі ()