Головне

Україна - Нідерланди: нічия для історії

11.08.2010 23:37 1040 0
Україна - Нідерланди: нічия для історії

Результат товариського матчу Україна - Нідерланди - вже тільки історія, сухі дані статистики, знаки на папері. Не більше.

Давайте одразу розберемося з питанням, яке хвилювало вітчизняних уболівальників та журналістів напередодні матчу: склад збірної Нідерландів.

Віце-президент ФФУ В.Лашкул на передматчевій прес-конференції пояснив, що збірна ван Марвейка за кілька тижнів до матчу попередила, що основного складу "помаранчевих" в Україні чекати не варто. Нідерланди були готові навіть заплатити чималенький штраф за невиконання зобов'язань, так, "зоряність" складу збірної прописується у контракті на проведення товариської зустрічі. Але заради збереження добрих стосунків було вирішено відмовитися від санкцій і зіграти по-справжньому товариську гру. До того ж, якби Україна відмовилася грати з "Нідерландами-2", то збірна залишилася би без спарингу: знайти партнера для національної команди за місяць до гри, ще й одразу після чемпіонату світу, - нереально-неможливо.

У тренерів справді має бути можливість для перегляду найближчого резерву, для награвання нових схем, і в яких матчах це робити, якщо не в товариських? Маркевич мудро відмітив, що його перш за все цікавить гра України.

Для українського вболівальника Нідерланди - це віце-чемпіон світу-2010. І  на "Донбас-Арену" фани збиралися йти саме "на учасників мундіалю". Бажання спостерігати за грою України виявили тільки ті 18 з хвостиком глядачів, які все ж дійшли до стадіону. Решта дивилася на потуги "жовто-синіх" забити гол другій команді Нідерландів по телевізору.

Мирон Богданович обіцяв "нову лінію захисту", адже, за словами тренера, саме з цією позицією в України найбільші проблеми. З перших хвилин вийшли Романчук та Федецький, але у своїй надійності за матч не переконали.

Не вистачало "вибуховості" перших матчів за збірну Коноплянці. Загубився на полі Воронін, заміна форварда московського "Динамо" на екс-капітана "Динамо" київського виглядала цілком логічною. Кілька разів занадто грубо помилявся Тимощук: у відсутності бажання та самовіддачі Тімо важко звинувачувати, але невпевненість на клубному рівні не може не впливати на гру футболіста. Не пощастило Ротаню: гравець "Дніпра" отрмав пошкодження просто на рівному місці і на 35-й хвилині був замінений.

Роль великої білої надії знову й знову грав Шевченко. Коли капітан ішов з поля в середині другого тайму, бурхливі оплески справедливо оцінили те, що відбулося на полі: футболісти чи то лінувалися, чи то недбало ставилися до гри у товариській грі, але лідером за показниками активність-користь був саме Андрій. Знову на думку спадають сумні картини не надто далекого майбутнього, коли екс-гравець "Мілану" та "Челсі" завершить кар'єру.

Шевченко і Мілевський зіграли тільки по половині матчу. Певно, таким чином Маркевич виконав дану Газзаєву обіцянку.

Якщо ви не бачили перший тайм зустрічі, вважайте, що вам пощастило займатися більш цікавими справами. Цікавою гру зробила друга половина матчу, апофеозом якої і стали два голи за дві хвилини.

Кілька атак команд кожної з команд, ефектні сейви П'ятова і його нідерландського колеги по амплуа чудово продемонстрували немічність лінії нападу та уміння захисту провалюватся у непідходящий момент. Це стосується обох команд. Але яке нам тепер діло до "помаранчевих"? А ось із нашими збірниками нам ще жити довго.

Окремий інтерес матч складав для динамівських фанів. По-перше, знову результативний штрафний Алієва, який поновив рівновагу в матчі всього за хвилину (можливі емоційні прокльони на адресу Газзаєва залишимо поза увагою). По-друге, вже за тиждень киянам грати з "Аяксом", представників якого на "Донбас-Арені" якісно били по ногам. Певно, з метою полегшити "Динамо" завдання виходу в груповий турнір ЛЧ.

Четвертий матч Маркевича на посаді головного тренера збірної. Перший матч без перемоги. Кільканадцятий матч, у якому Шевченко демонструє, як треба вести себе на футбольному полі. Кількасотий матч, в якому захист не хоче, а напад не може.

Нічого трагічного не сталося. Для історії отримали нічию з командою сильної футбольної держави. Для майбутнього - досвід ігор за форс-мажорних обставин, непередбачених контрактами. На черзі - нідерландський "Аякс". Тижні Помаранчевої країни в Україні продовжуються.

Україна - Нідерланди - 1:1

Голи: Алієв (74) - Ленс (73). 

Україна: П'ятов, Романчук, Федецький (Олійник, 77; Чеберячко, 90), Чигринський, Ракицький, Ротань (Кобін, 36), Тимощук, Коноплянка, Алієв, Воронін (Мілевський, 46), Шевченко (Селезньов, 57).

Нідерланди: Ворм, Марселліс, Влар, Брума (Ловенс, 84), Аніта (Пітерс, 46), Брама (Мадуро, 46), Ленс, Янссен, ван Вольфсвінкель (Беренс, 70), Сім Де Йонг (Фер, 63), Емануельсон.

Коментарі ()