Головне

"Атлетико" виграє Лігу Європи

12.05.2010 20:29 1134 0
"Атлетико" виграє Лігу Європи

Фінальний матч Ліги Європи видався дуже схожим на сам турнір. Трохи задовгим, на початку - несміливим і непевним, з дитячими помилками захисників, обов'язковою жовтою карткою автору переможного м'яча й таким, що все ще викликає питання, чи потрібне це змагання взагалі. Відповідь залежала від майбутнього переможця гри. Виграв "Атлетико"

У групі Ліги Чемпіонів володар трофею здобув тільки одну перемогу - над "Панатінаїкосом", зігравши з ну ніяк не сильним АПОЕЛем двічі внічию та потрапивши до Ліги Європи. Іспанці дійшли до фіналу лише завдяки правилу "виїзного м'яча", не вигравши жодного матчу в 1/8 і 1/4 розіграшу. Гол на виїзді допоміг "матрасникам" у півфіналі здолати і "Ліверпуль", який зараз нагадує свою тінь кращих часів.

"Фулхем" по дорозі до фіналу був сильнішим за переможця останнього Кубку УЄФА - наш "Шахтар". А потім відбулося, напевно, найкрасивіше протистояння цього розіграшу. Камбек "дачників" після програшу 3:1 "Ювентусу" в гостях, після якого була перемога вдома з рахунком 4:1. Українські клуби мають дивитися такі матчі кожного тижня для профілактики та виховання морально-вольових якостей. Так, уболівальники італійців згадають, що півкоманди було травмовано чи дисваліфіковано, але яка до цього справа Ходжсону та його хлопцям? На такому "післяювентусівському" куражі неможливо було не пройти чемпіона Німеччини "Вольфсбург" і півфіналіста останнього Кубку УЄФА "Гамбург".

Джокером англійців мав бути форвард Боббі Замора, але травма ахіла не дозволила йому показати себе у всій красі: тренер "Фулхема" Рой Ходжсон замінив футболіста на 55-ій хвилині.

Зустріч на домашньому стадіоні "Гамбурга" "Нордбанк Арені" розпочалася обережно та схвильовано. Команди, напевно, ніяк не могли зрозуміти, що 12 клуб англійської Прем'єр-ліги та 9 клуб Прімери роблять у фіналі європейського турніру.

Саймон Девіс та Боббі Замора на початку другої двадцятихвилинки почали все ж розвідувальну операцію, як пройти до воріт де Хеа, але першим добігти до воріт суперника вдалося мадридцям. Контратаку "Атлетико" звично завершила зв'язка Агуеро - Форлан - 1:0. Але вже через 5 хвилин після того, як Замора вигриз м‘яч у мадридців, Девіс правою ногою зльоту забив у ворота Де Хеа.

1:1, додатковий час, а на горизонті - післяматчеві пенальті. "Фулхем" не дотерпів зовсім трошки. Зрозуміло, що на 116 хвилині вже не до швидкої та гарної гри, але захисник англійців Хангеланн з компанією припустився дитячої помилки, і англійці програли фінал за кількасот секунд до кінця.

Долю матчу на користь "Атлетико" вирішили південноамериканці, які напередодні старту чемпіонату світу в ПАР змушують замислитись над шансами європейських команд. Індивідуальні вміння автора дубля уругвайця Дієго Форлана й автора двох гольових передач зятя Марадони Серхіо Агуеро поставили крапку у турнірі "Ліга Європи 2009/2010".

У фіналі цієї Ліги вирішувалося питання, наскільки турнір взагалі життєздатний і де ставити кому в класичному "казнить нельзя помиловать". Не секрет, що топ-клуби дивилися на Кубок УЄФА, а тепер і на Лігу Європи, дещо зверхньо. Тренери команд із найсильніших чемпіонатів не вважають другий за престижністю європейський турнір своїм пріритетом. Згадайте хоча би ПСЖ у протистоянні з "Динамо" чи "Тоттенхем" у матчі з "Шахтарем". Поль Ле Гуен відверто заявляв, що всі сили він віддасть чемпіонату, а Кубок - що залишиться.

Перемога "Фулхема" давала примарну надію на те, що англійські клуби все ж почнуть розглядати Лігу Європи як достойне місце для демонстрації своїх фінансових можливостей. Перемога ж "Атлетико" продовжить дискусії про доцільність цього змагання.

І окремо про Роя Ходжсона. Рой встиг не тільки продемонструвати разом із Луческу своє вміння в епістолярному жанрі, а і отримати звання найкращого тренера року від Англійської футбольної асоціації. Ходжсон нагадав своїм футболістам, що деякі з них - гравці високого рівня, що у команді є універсальні гравці, завдяки яким можна безболісно переживати травми. Цьому вмінню варто повчитися декому і в Україні.

Коментарі ()