Головне

Прем’єр-ліга. Дніпро зумів стримати Шахтар в Донецьку

10.04.2010 17:51 600 0
Прем’єр-ліга. Дніпро зумів стримати Шахтар в Донецьку

Дніпропетровський "Дніпро", який разом з "Карпатами" та "Металістом" бореться за фактично дві путівки до Ліги Європи (третя дістанеться переможцю фіналу Кубку України - "Таврії" або донецькому "Металургу"), показав на "Донбас Арені" грамотну гру та нічим не поступився лідеру чемпіонату.

Безсонов на матч обрав захисну модель гри з розрахунком більше на контратаки. Однак за першою половиною матчу важко сказати, щоб гості грали суто від оборони. Показником злагодженої гри захисту дніпропетровської команди є і той факт, що на власній арені "Шахтар" зумів завдати перший удар в бік воріт "Дніпра" лише на восьмій хвилині.

"Гірники" ж розпочали у своєму стилі - дрібні передачі та активні підключення флангів. З гри у команди Луческу протягом усього матчу практично був виключений Рац, якого на бровці повністю перегравав Пашаєв. Останній відіграв 86 хвилин наче заведений і не раз загострював гру після проривів своїм флангом. Інше флангове протистояння Срни і Чеберячка нетипово для нашого чемпіонату вийшло зовсім не одностороннім.

До протягом першого тайму команди грали практично без моментів у дуже щільний і швидкий футбол, борючись за центр поля. "Шахтар" не ризикував великими силами йти вперед, а "Дніпру" вдавалися непогані розіграші м'яча на чужій половині поля.

За перші 45 хвилин варто загадати потужний удар Коноплянки метрів з 27-ми на завершення позиційної атаки гостей. Євген обіграв Срну та непогано приклався, цілячи у дальній верхній кут - м'яч пішов біля хрестовини. "Шахтар" відповів гострим прострілом Срни з флангу, Лаштувка зумів забрати м'яч після рикошету від захисника.

На 35 хвилині єдиний момент у "Дніпра" не використав Селезньов. Нападник, який програв за матч більшість єдиноборств, у цій ситуації без перешкод пробивав сходу після прориву флангом у виконанні Пашаєва і його ж точної передачі. Не дуже сильно запущений м'яч пішов прямо до рук П'ятову.

"Шахтар" за весь тайм не створив жодної переконливої нагоди. Окрім згаданого загострення був ще момент, коли Лобжанідзе виносив м'яч після прострілу з лівого флангу. Проте назвати його голевим буде перебільшенням.

Ні Луческу, ні Безсонов не стали вносити змін по перерві. Вже на 48-49 хвилинах команди обмінялися дуже гострими випадами. Першим міг забивати Селезньов, який після подачі Каілініченка за штрафного виграв повітря. Удар головою у екс-донеччанина пішов над поперечиною. В атаці у відповідь нетипово для себе помилився Жадсон, якого лишили без опіки у центрі штрафного - бразилець не влучив у ближній кут.

"Шахтар", який грав на очах власних глядачів, спробував активізуватися і притиснути "Дніпро". Втім, дійти до володінь Лаштувки практично не вдавалося через швидкий та місцями дуже агресивний пресинг гостей на своїй половині поля.

Після десяти хвилин боротьби в центрі поля команди знову обмінялися уколами. Цього разу "гірники" були ближчими до реалізації - Вілліан пробив в руки Лаштувці, а контрвипад Калініченка у відповідь завершився порушенням правил з боку "вільного маестро" дніпрян.

До 60 хвилини "Шахтар" пересунув гру на половину поля "Дніпра" але більшого досягти не міг. Луческу очікувано випустив свого джокера Дугласа Косту. За три хвилини на полі бразилець встиг видати небезпечний простріл, який не знайшов підтримки серед партнерів. Гості відповіли дуже невиразним ударом Калініченка зі штрафного.

На 73 хвилині "Дніпро" провів блискавичну атаку лівим флангом, однак нічого не вийшло з останнім пасом і м'яч опинився в руках П'ятова.

За 15 хвилин до завершення основного часу Луческу пішов на свідомий ризик: замість інертного Фоміна на полі з'явився Гладкий, а опорника Хюбшмана замінив націлений на атаку хав Ілсіньо. І це одразу могло дати результат. За кілька миттєвостей після появи на полі Ілсіньо дуже небезпечно прорвався правим флангом та пробив - Лаштувка зумів вибити на кутовий! Після розіграшу стандарту пробивав Коста - чеський голкіпер знову зіграв на висоті.

З 75 по 90 хвилину на полі фактично була одна команда - "Шахтар". "Дніпро" став грати на утримання нічиєї, а атаки господарів більше не мали потрібної гостроти та завершеності.

Цікаво, що останній цікавий момент у матчі створив "свіжий" Маріо Холєк - чеський хавбек "Дніпра" відібрав м'яч у центрі поля, пройшов до штрафного "Шахтаря", де віддав направо на Гоменюка. Володимир підключив до атаки Назаренка, який отримав передачу на правому фланзі, обігравши захисника змістився ближче до центру та пробив. Удар у Сергія вийшов не дуже вдалим і П'ятов без проблем забрав м'яч.

Ще один цікавий факт - в атаку на 90-й хвилині у "Дніпра" пішли тільки "свіжі" Холєк, Назаренко та Гоменюк. А "Шахтар" за кілька доданих хвилин грав з бажанням, але, як і раніше, без моментів.

"Шахтар" - "Дніпро" - 0:0

"Шахтар": П'ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Рац, Хюбшман (Ілсіньо, 75), Фернандіньо, Жадсон (Коста, 61), Вілліан, Фомін (Гладкий, 75), Адріано

"Дніпро": Лаштувка, Лобжанідзе, Кравченко (Холєк, 78), Мандзюк, Селезньов (Гоменюк, 80), Чеберячко, Русол, Денісов, Пашаєв (Назаренко, 86), Калініченко, Коноплянка

Попередження: Селезньов (8), Лобжанідзе (16), Фернандіньо (45), Денісов (56)

Коментарі ()