Головне

Гладкий врятував рефері матчу "Кривбас" - "Шахтар"

06.12.2009 15:52 670 0
Гладкий врятував рефері матчу "Кривбас" - "Шахтар"

Голова комітету арбітрів ФФУ Вадим Шевченко рік тому, після того як Сергій Бойко став фігурантом чергового корупційного скандалу, називав київського рефері майбутнім українського арбітражу.

Тоді заяви власника "Десни" Олексія Савченка залишилися без доказів, скандал вщух, а арбітр першої ліги став залучатися до матчів прем'єр-ліги. І от Сергія Бойка поставили судити не центральний, але матч за участю команди, до арбітражу якої завжди буде прискіплива увага - "Шахтаря".

Власне, матч проти "Кривбаса" міг стати якщо не останнім взагалі, але останнім на кілька турів прем'єр-ліги у цьому сезоні. Адже Бойко припустився грубої результативної помилки - поставив пенальті за "фол" проти Кобіна. Якби за всі такі "поштовхи" англійські рефері давали пенальті, то рахунки матчів тієї прем'єр-ліги нагадували би хокейну статистику. Окремої уваги заслуговує акторська майстерність Кобіна, який раніше не страждав на такі дії. Але на те у "Шахтаря" і "капітанить" Срна (як у "Динамо" його аналог Мілевський), щоб навчити партнерів, як же грати в українській першості.

Швидше за все, помилка арбітра і не навмисна, але до 92-ої хвилини матчу вона була вирішальною не тільки для результату матчу, але і для кар'єри рефері.

Ситуацію для судді підправив Олександр Гладкий, який запам'ятався протягом матчу переважно помилками, але у цій комбінації не схибив.

Сама ж гра відбувалася не за звичним сценарієм матчів лідерів проти аутсайдерів - коли останній грають у 10 захисників. Чого тільки варті струснуті поперечина і стійка воріт "Шахтаря" всередині першої 45-хвилинки після ударів Богомазова і Сердюка. До пенальті футболісти Олега Тарана не виглядали хлопчиками для биття, могли і самі забити. Однак, видно щось у криворіжців нелади з психологією - після такого вироку судді і до перерви руки у них явно опустилися.

А що ж "Шахтар"? За перший тайм донеччани, склад яких Мірча Луческу суттєво перетрусив після гри з "Брюгге", запам'яталися виходами Кравченка та Гладкого віч-на-віч з Хіді. Ні Костянтин, ні Сашко, який давно випав з обойми "основних", не змогли переграти воротаря.

Мав Кравченко ще один непоганий удар у верхній кут воріт - його теж витягнув албанський страж воріт команди Тарана.

У другій половині гри команди порадували менше. Цікавинок було не густо - на 56 хвилині Кобахідзе міг би краще розпорядитися ударною позицією, а за 6 хвилин після прострілу Вілліана м'яч не закотився у ворота тільки зусиллями захисника "Кривбасу". До голу мав момент Кобін. Але Василь влупив прямо у ближній кут, де вже чекав на удар непогано відігравший матч Іслі.

Гол Гладкого виник наче фенікс з попелу нецікавої гри другого тайму. Видно, донецькі бразильці згадали, нащо за них платили гроші: Фернандіньо з Вілланом обіграли увесь правий фланг оборони господарів та зашили Гладкому мінімальний шанс не влучити у ворота.

"Кривбас" - "Шахтар" - 0:2 (0:1)

Голи: 0:1 - Фернандіньо (31, пен), 0:2 - Гладкий (90+2)

"Кривбас": Хіді, Сердюк, Каракевич (Кобахідзе, 46), Карпенко, Аголлі, Бюлюкбаші (Мелащенко, 82), Булку, Богомазов (Жданов, 61), Штурко, Бартуловіч, Максимов

"Шахтар": П'ятов, Срна, Чижов, Ракицький, Кобін, Левандовскі (Хюбшман, 60), Фернандіньо, Ілсіньо (Гай, 16), Вілліан, Кравченко (Рац, 61), Гладкий.

Коментарі ()