Головне

Два шляхи європейських ліг: конкурентна Німеччина, передбачувана Англія

04.11.2009 14:42 279 0
Протягом останніх 15 років в конкурентному балансі п'яти найбільших європейських футбольних ліг помітні очевидні ознаки різкого розмежування, при цьому кілька провідних клубів збільшують відрив від інших.

Про це говорять результати нового дослідження компанії "Ернст енд Янг".

За підсумками аналізу, англійська Прем'єр-ліга є найбільш передбачуваним великим змаганням у Європі, тоді як Бундесліга і французька Ліга 1 краще за інших збалансовані.

Порівняння співвідношення очок, набраних п'ятьма провідними клубами в кожній лізі, з результатами їх менш щасливих суперників, підтверджує, що за останні 15 років рівень конкуренції в усіх лігах, крім Ліги 1, постійно знижувався.

"Основна причина відносної відкритості Бундесліги і Ліги 1 в порівнянні з командами італійської Серії А та іспанської Ла Лігою полягає у централізованому маркетингу прав на мовлення і, відповідно, більш рівномірному розподілі доходів між клубами. Водночас англійська Прем'єр-ліга відрізняється набагато більшою передбачуваністю зокрема  й тому, що значні суми грошових коштів, що виділяються інвесторами, безпосереднім чином позначаються на рівні конкуренції", - прокоментував Бруно Перрен, керівник регіональної практики EMEIA компанії "Ернст енд Янг".

У минулому сезоні багато хто з провідних команд посіли підсумкові місця в турнірній таблиці на порівняно ранньому етапі сезону. "Барселона" очолила таблицю з дев'ятого дня розіграшу, Міланський "Інтер" - з 11-го, а "Манчестер Юнайтед" - з 22-го. У Німеччині, навпаки, лідер у турнірній гонці змінився за дев'ять, а у Франції взагалі за три ігрові дні до кінця сезону.

"У всіх країнах у сезоні 2008/2009 майже всі ознаки конкуренції знаходилися на рівні нижче середнього за останні 14 років. У боротьбі за місце в першій п'ятірці брало участь менше клубів, ніж у середньому, позбавивши заключні дні сезону будь-якої інтриги", - коментує далі Бруно Перрен.

Окрім того, в Англії (59%) та Іспанії (52%) для команд нижчої ліги, що перейшли у вищу лігу, дуже висока середня ймовірність повернення в нижчий дивізіон після всього лише одного сезону. З іншого боку, у Франції (43,5%) і Німеччині (42%) аналогічні середні показники значно нижчі.

Це пояснюється розподілом доходу від трансляції матчів у Франції та Німеччині між першою і другою лігою.

У минулому і без того велика прірва між багатими і бідними клубами ставала ще більшою в результаті постійної участі провідних клубів в іграх Ліги чемпіонів. Виплати в рамках цього турніру різко зросли, особливо після зміни формату змагань, яке відбулося на рубежі тисячоліть.

На відміну від більшості європейських країн, в Іспанії та Італії з кінця 90-х років продавцями прав на телемовлення є окремі клуби. Тепер мадридський "Реал" і "Барселона" щорічно заробляють таким чином понад 150 млн. євро.

Коментарі ()