Головне

Кожен третій українець - футбольний вболівальник

04.11.2009 13:52 266 0
Кожен третій громадянин України віком понад 18 років вважає себе футбольним вболівальником.

Такі результати соціологічного дослідження українських футбольних уболівальників: хто вони і що думають про збірну України та провідних клубах.

5% опитаних вважають себе футбольними фанатами, 10% - активними футбольними уболівальниками, 18% - не активними, стверджує соціологічна група Рейтинг на основі проведеного опитування.

Теза, що футбол об'єднує українців, знайшов своє підтвердження в опитуванні: найбільшу кількість вболівальників живе на Донбасі, в Центрі та на Заході.

У містах вболівальниками вважають себе частіше (35%), ніж у селах (27%). Більше футбольних вболівальників серед молоді у віці 18-29 років (41%), найменше - серед людей у віці 60 років і старше (25%).

54% чоловіків вважають себе футбольними вболівальниками, разом з тим так вважають і 15% жінок.

Найбільше вболівальників серед неодружених (46%) та осіб, що живуть разом, але не зареєстрованих як подружжя (39%), трохи менше серед одружених (33%), найменше - серед розлучених (23%) і вдівців (18%).

Серед громадян, які не мають дітей - 45% прихильників футболу, далі - чим більше дітей в опитаних, тим менше серед них футбольних уболівальників.

Чим вище освіта опитаних, тим більше серед них шанувальників футболу. Аналогічна залежність і щодо матеріального становища: серед респондентів з більш високим достатком більше футбольних вболівальників, ніж серед бідних.

Футбольні вболівальники оцінили в цілому позитивно гру збірної України з футболу (64%) і роботу її головного тренера Олексія Михайличенка (59%) в 2009 році. Це при тому, що більшість опитаних не знали, як зіграє збірна Україна зі збірною Англією: опитування проводилося 3-12 жовтня, а переможний матч відбувся 10 жовтня. Краще оцінили гру збірної вболівальники зі Сходу і Заходу, гірше за все - з Донбасу.

57% опитаних вважають, що далі тренувати збірну України з футболу має фахівець з України, 21% - з Європи, 3% - з Росії.

Переважна більшість опитаних (82%) позитивно ставляться до повернення Андрія Шевченка в Динамо.

62% опитаних вірять, що українські футбольні клуби можуть повторити цього року успіхи минулого сезону в міжнародних турнірах. Найбільше оптимістів на Заході, Півдні і Сході, найменше - на Донбасі.

Коментарі ()