Головне

Яковенко: "Завдання єдине – перемагати"

09.10.2009 10:36 399 0
Яковенко: "Завдання єдине – перемагати"

У п'ятницю, 9 жовтня, молодіжна збірна України проведе свій третій матч кваліфікації Євро-2011 (U-21) проти Бельгії, що відбудеться на столичному стадіоні "Динамо" імені Валерія Лобановського. Початок - о 20.00 (пряма трансляція - ТРК "Футбол"). Напередодні важливого поєдинку наставник команди Павло Яковенко дав інтерв'ю.

- Виїзна нічия з командою Франції (2:2) у попередньому турі посилила позиції української молодіжної збірної у восьмій відбірній групі. Одначе, щоб підтвердити свої претензії на вихід до наступного раунду змагань, нашій команді слід брати максимум очок у найближчих зустрічах - удома з Бельгією та в гостях зі Словенією (14 жовтня), чи не так?

- Іншої мети ми перед собою і не ставимо. Ми не займаємось підрахунком потенційних очок, аналізом варіантів розвитку подій у нашій групі. У нас завдання одне - перемагати в кожному матчі. Звісно, буде дуже непросто, адже в суперниках у нас - сильні збірні Бельгії та Словенії. Та й в нашій команді є певні проблеми - у першу чергу, кадрові.

- Бельгійці - лідери нашої групи, що поки не втратили жодного очка в кваліфікації. Тамтешні спеціалісти та журналісти стверджують, що нинішнє покоління "молодіжки" - чи не найталановитіше за останнє десятиріччя. Якої ви думки про найближчих опонентів?

- Від бельгійської команди дійсно можна очікувати високих результатів. Майже всі футболісти грають в клубах елітного дивізіону, дехто має досвід виступів у єврокубках. У розпорядженні Жана-Франсуа де Сара є низка індивідуально дуже сильних виконавців. Проте головні риси збірної Бельгії - зіграність, збалансованість ліній, гарне взаєморозуміння. Кидається в вічі, що ігрова дисципліна в цій команді - на високому рівні. Також відзначу їхню вдалу гру під час стандартних ситуацій.

- Ви згадали про кадрові проблеми у нашій збірній. Що саме ви мали на увазі?

- У першу чергу слід відзначити, що ми відчуваємо певний брак виконавців у лінії оборони. Ярослав Ракицький викликаний до національної команди. Все ще поза грою наш капітан Тарас Степаненко. Не приїхав до табору Євген Селін, який травмував стегно якраз у попередньому матчі проти французів. Додам, що наш колектив зичить їм найшвидшого одужання та з нетерпінням очікує їхнього повернення... З іншого боку тішить, що вже відновився після перелому носа Сергій Кривцов.

- Павле Олександровичу, не потрапили до списку запрошених Артем Кравець та Дмитро Льопа, які вже взялися до активної роботи у своїх клубах. Вони ще не набрали належних кондицій?

- Ми дуже задоволені, що ці талановиті хлопці вже відновились. Однак, гадаю, треба дати трохи більше часу для того, щоб вони набрали гарну форму. Повірте, ми будемо надзвичайно раді бачити їх у молодіжній збірній. До речі, схожа ситуація склалася з Володимиром Лисенком, який також лише нещодавно залікував пошкодження. Однак, на відміну від Кравця та Льопи, він пропустив не так вже й багато, тому й готуватиметься з нами до поєдинків проти бельгійців та словенців.

- Привертає увагу черговий виклик московського спартаківця Єгора Лугачова, чия епопея з громадянством довго не сходила зі шпальт спортивних видань...

- Цього разу - все по-іншому. Російський клуб надіслав нам офіційне підтвердження, а Єгор прибув до табору української "молодіжки" в належний строк. Зазначу, що останнім часом Лугачов діє в спартаківському дублі на позиції центрального захисника, що є вельми доречним для нас у нинішній ситуації.

- Напередодні матчу у Франції ви мали більше тижня на підготовку, цього разу - фактично чотири дні. Очевидно, наразі тренувальний процес буде трохи іншим?

- За великим рахунком, готуватимемося в звичному руслі. Хоча, звісно, брак часу накладає свій відбиток на об'єм та характер роботи. У цьому випадку головне завдання тренерського штабу - правильно визначити психологічний та функціональний стан гравців, постаратись підвести їх до єдиного знаменника. Значною мірою результати найближчих матчів залежатимуть від впевненості наших футболістів у своїх силах, тому нам необхідно гарно налаштувати хлопців на ці ігри.

- Павле Олександровичу, незважаючи на короткий підготовчий період, ви знову викликали на збір низку новачків...

- Гірника Віталія Віценця та динамівця Кирила Петрова, який на попередній збір не приїхав через травму, ми добре знаємо за виступами на тріумфальному для нашої країни чемпіонаті Європи серед 19-річних у Донецьку та Маріуполі. Півзахисник Ігор Тищенко останнім часом постійно виходить в основному складі маріупольського "Іллічівця", забив кілька м'ячів у Прем'єр-лізі. За нападником одеського "Чорноморця" Олександром Якименком ми уважно стежили ще в молодіжній першості. А нещодавно зіграні матчі у вищому дивізіоні переконали нас в доцільності запрошення його до складу "молодіжки". Ми хочемо ближче познайомитися з цими футболістами, побачити їх у взаємодії з більш досвідченими гравцями збірної. Ви ж знаєте мій принцип: селекція триває завжди.

ФФУ

Турнірне становище на 9 жовтня

  ІВНПМО
+11Бельгія22003-06
-12Франція21105-34
 3Україна21103-24
 4Словенія31023-53
 5Мальта30030-40
Коментарі ()