Головне

Шевченко. Заробітчанин від футболу

18.08.2009 12:34 928 0
Шевченко. Заробітчанин від футболу

"Чемпіон" наводить скорочений переклад матеріалу.

Інколи важко сказати, що стало найбільшим марнотратством Романа Абрамовича у "Челсі". Велика бронзова академія, котра ніколи не дала жодного гравця? Чи керівник академії Френк Арнесен, який купує підлітків, що не здатні заграти в "Челсі"? Чи фреска на стадіоні "Стемфорд Брідж" із зображенням Луіса Феліпе Сколарі?

Потім на думку спаде Андрій Шевченко. 30-мільйонне придбання три роки блукає довкола клубу. Людина, котра знову з'явилася влітку на американському турі "Челсі", була більше не на тому місці, ніж Клаудіо Піссаро.

Спочатку ми багато чули про те, як Шевченко відчайдушно намагається відновити форму, яка мала би зробити його одним із кращих голеадорів світу. Подейкували, що він знічувався від того, які неприємні речі переслідують його. Втім, йому, очевидно, було це не настільки неприємним, щоб піти кудись в інше місце замість того, щоб брати зарплату у 120 тисяч фунтів на тиждень протягом чотирьох років.

Звісно, Шевченко хоче добути контракт з "Челсі" до кінця. Неможливість київського "Динамо" запропонувати щось футболісту - окрім можливості грати - буде змагатися із бажанням заробити, сидячи на "банці" у "Челсі". При тому, що Шевченко слабкіший за усіх своїх конкурентів у лінії нападу.

Шевченко - це довготривале нагадування про надмірності у "Челсі", випадок, коли клуб переплачував за лишнє - за запас, який був куплений на піку ринку, що потім різко впав. І можна пошкодувати Шевченка навіть при його грошах, будинку у Вентворфі та дружині екс-моделі. Розум був готовий, а от тіло - ні. Ніби "Мілан" продав свою улюблену іграшку, але без батарейок.

Та чим довше Шевченко лишатиметься у "Челсі", тим сильніше буде здаватися, що він тут лише заради того, щоб заробити більше грошей, і тим меншим буде співчуття до нього. Стоїчно сидячі на своєму контракті, Шевченко забуває про тих, хто хоче, щоб футболіст робив гідні речі і шукав свою гру в іншому клубі.

Шевченко ще не є катастрофою із його вартістю трансферу та щедрою зарплатою. Він був, хоч і не навмисно, складовою кризи клубу після двох чемпіонств на чолі із Жозе Моуріньо. У 32 роки Шевченко обирає не можливість грати у "Динамо", а ще рік заробітків у "Челсі".

Останній рік Шевченка у "Мілані" був просто жахливим з точки зору результативності. Він уник травм, які переслідували його у "Челсі", і вийшов в основі у дев'яти матчах, на заміну - у сімнадцяти. В усіх змаганнях Шевченко відіграв 944 хвилин за "Мілан", і тільки після прибуття Девіда Бекхема у січні - значно менше. Можливо, "Мілан" не міг дозволити собі випускати дві згаслі зірки водночас.

Шевченко забив тільки два голи - у ворота "Цюріха" у Кубку УЄФА та "Лаціо" у Кубку Італії. Жодного голу у серії А. "Челсі" досі сподівається позбутися Шевченка до закриття трансферного вікна, але з такими поверненнями футболіста чи знайдеться хтось, хто піде на оплату його заробітків?

Придбання Шевченка було помилкою з самого початку. Для Романа Абрамовича Шевченко був ідеалом, яким і має бути великий гравець. Футболіст придбав будинок у районі, де він може грати у гольф. Програма "Челсі" наповнилася рекламою Армані, як тільки у клубі з'явився Шевченко. Андрій подякував "Челсі" 19 голами за два сезони, один з яких у Суперкубку Англії.

Деякі гравці, як Гарі Невілл та Самі Хююпя, перед тим як перейти з "Ліверпуля" у "Байєр", мали право догравати вишукано, граючи тоді, коли це було доречно або необхідно. Вони досягли цього статусу. Але якщо ви побачите Шевченка на лаві запасних "Челсі" цього року, просто пам'ятайте, що ця людина обрала один з найпростіших способів заробляти у футболі.

Коментарі ()