Головне

Прем'єр-ліга. "Шахтар" впевнено перемагає у дербі

09.08.2009 21:54 356 0
Прем'єр-ліга. "Шахтар" впевнено перемагає у дербі
Донецькі "Шахтар" та "Металург" об’єднують особливі відносини. У кінці минулого століття та на початку нинішнього, мабуть, кожний український вболівальник мав привід посміятися з "біло-темно-синього" клубу через їх матчі з командами Валерія Яремченка, Анатолія Бишовця, Віктора Прокопенка, Невіо Скали та Бернда Шустера. Які б місця "металурги" у турнірній таблиці не займали, "Шахтарю" поєдинки з сусідами давалися аж занадто легко. У підсумку, букмекерські контори перестали приймати на матчі між цими командами ставки, а вболівальники мали не так багато шансів помилитися, прогнозуючи у цих поєдинках перемогу "Шахтаря" з рахунком 2:0 або 3:1.

Роки зо три тому у донецькому футбольному господарстві сталися зміни, внаслідок яких у столиці Донбасу з’явилося справжнє дербі, а втрати очків "гірників" вже перестати бути чимось неймовірним.

Нинішнього сезону "металурги" мають чи не найсильніший склад в історії, ігрова форма у них теж дуже непогана, саме тому, їх матч проти кризового "Шахтаря" сприймався з великим інтересом. Чи зможе команда Костова не лише гідно виглядати проти "помаранчево-чорних", а й відібрати очки? Чи настільки ж сильний у "Металурга" захист, як і атака? Чи продовжиться нічийна серія "Шахтаря"? – Ось питання, які хвилювали вболівальників напередодні донецького дербі.

На жаль, поєдинок і близько не виправдав їх надій. "Шахтар" виглядав на голову, якщо не на дві, краще свого суперника і заслужено переміг. Нехай такий розгромний рахунок і несправедливий до "Металурга", шансів хоча б на нічию у нього не було.

Ще перед самою грою Мірча Луческу дещо розчарував вболівальників стартовим складом, який був далеко не основним. Згадайте швиденько, коли останній раз з перших хвилин починав матч Полянський, екс-лідер "Металурга", до речі. А коли у важливих матчах "Шахтар" обходився без Даріо Срна? Ось таке у румунського наставника було відношення до дербі. І, головне, не можна ж після гри його у чомусь звинуватити!

Матч розпочався дуже спокійно. Обидві команди не поспішали атакувати…, а потім "Шахтар" забив. Жадсон зробив подачу зі штрафного, Полянський на ближній стійці переправив сфмяча собі за спину, де сфера рикошетом від В’ячеслава Чечера залетіла у ворота – 1:0.

Треба віддати належне "Металургу", який після пропущеного м’яча не знітився, а навпаки, почав комбінувати у центрі поля і зробив кілька ударів, які, втім, воротам П’ятова не загрожували. Проте протягом першого тайму команда Костова таки створила три небезпечних моменти. Перший з них не використав Мгуні, який головою замикав подачу Воловика – точно в руки воротарю "Шахтаря". Другий створив Годін. Олексій, знаходячись у штрафному майданчику "гірників", неочікувано і сильно пробив з розвороту – штанга. Ще один шанс зіпсував той таки Мгуні. Саме "зіпсував", адже було маса варіантів, як використати вихід віч-на-віч з воротарем, який зімбабвійцю організував Мхітарян. Мгуні ж завів м’яч на правий фланг, звідки з гострого кута пробив вище воріт.

"Шахтар" відповів на це лише сильним пострілом Развана Раца, після якого м’яч пройшов у сантиметрах від стійки Дішлєнковіча. До речі за кілька хвилин після цього удару румунського захисника замінив Срна. Луческу був явно незадоволений, як у нього працює правий фланг…

Початок другого тайму пройшов повністю під знаком "Шахтаря". "Помаранчево-чорні" подвоїли рахунок вже за три хвилини після свистка на поновлення гри. Срна зробив подачу з флангу, на яку відгукнулися Ілсіньо і Гладкий. Але якщо з ударом бразильця Дішлєнковіч впорався, то з добивання українця він вже нічого зробити не зміг.

"Шахтар" продовжував контролювати гру. Як завжди, активним було бразильське тріо Фернандіньо, Жадсон, Вільян. Особливо хотів відзначитися останній, у якого сьогодні День народження. Проте, як тільки 22-й номер "гірників" не бив, Дішлєнкович з його ударами проблем не мав.

Натомість, ці проблеми він отримав після прориву Фернандіньо правим флангом. Капітан "помаранчево-чорних" увійшов в штрафний майданчик і з гострого кута намагався вцілити у ворота. Втім, удар у нього не вийшов, а вийшла передача на Гладкого, який, підставивши ногу на дальній стійці, зробив рахунок 3:0. Гра зроблена!

Костов ще випустив на поле Кінгслі, намагаючись врятувати ситуацію, і нігерієць, вийшовши на рандеву з П’ятовим навіть скоротив відставання у рахунку, але на підсумок матчу це вплинути ніяк не могло. Всім було зрозуміло: коли буде потрібно, "Шахтар" додасть і заб’є ще.

А поки "гірники" не додавали, "Металург", у складі якого вийшов ще й Шищенко з Танасою, нарешті почав створювати свої моменти, і одного разу румунський форвард ледь не вийшов віч-на-віч з кіпером суперників, але судді зафіксували неіснуючий офсайд. Був ще небезпечний удар Мхітаряна, але м’яч після його пострілу пройшов повз ворота. А "Шахтар" знову забив! Олександр Кучер вдало зіграв на добиванні і встановив остаточний рахунок 4:1.

До речі, цей матч став для "Шахтаря" останнім на РСК "Олімпійський" у чемпіонаті України. Таким чином, "Шахтар" своєю перемогою попрощався з ареною, на якій команда грала у тріумфальному для себе минулому сезоні. Можна припустити, що і у першому матч на "Донбас-Арені" проти "Оболоні" команда Луческу зробить все можливе, щоб гідно презентувати найкращий в Україні стадіон.  

Коментарі ()