Головне

Чемпіонат Європи (U19). Україна у меншості вирвала путівку до півфіналу. ВІДЕО

27.07.2009 18:37 699 0
Чемпіонат Європи (U19). Україна у меншості вирвала путівку до півфіналу. ВІДЕО

Після матчу збірних України і Швейцарії дуже хочеться заглибитись у філософію футболу.

Всі матчі можна умовно поділити за малюнком гри. Є такі, де він проглядається з перших хвилин, коли одна команда володіє ініціативою, інша захищається; є такі, коли обидві команди розкриваються з перших хвилин, а глядачі бачать на поле справжнє видовище; є такі, де навіть при відсутності гольових моментів малюнок гри випливає з сильної напруги поєдинку...

Зустріч України і Швейцарії не вписується у жодну з цих характеристик - тут малюнок гри ледь проглядався. Починаючи з перших хвилин, футболісти обох команди робили на полі все, аби глядачі на малолюдному РСК "Олімпійському" змогли заснути. Що й казати, якби на турнірі був "приз глядацьких антипатій", Україна і Швейцарія могли стати гідними кандидатами на його отримання.

Реальні гольові моменти у першому тайму цієї гри можна перерахувати на пальцях однієї руки. На 12-й хвилині міг відзначитися Гармаш, але після подачі з флангу не зміг влучити по м'ячу. За хвилину міг забивати Петров, проте воротар швейцарців Клаус був на місті. Наступний шанс забити українці мали вже наприкінці першої сорокап'ятихвилинки...

У проміжку між цими моментами гравці... ні, не грали у футбол... При всій повазі до нашої збірної те, що команди робили протягом майже всього першого тайму, інакше ніж буцанням м'яча назвати важко. Так, завдяки цьому, наша збірна створила серйозну перевагу у володінні м'ячем, але сенсу від цього було вкрай мало.

А потім гру вирішив оживити Каверін. Він створив два моменти, які ледь не стали у цьому матчі ключовими. Спочатку, на 38-й хвилині, "дніпрянин", вийшовши віч-на-віч з Клаусом замість того, щоб забити, чомусь вирішив просимулювати фол з боку Клауса у штрафному майданчику швейцарців. Контакт між форвардом і воротарем був, але Каверін почав падати настільки зарано, що повірити його картинному падінню було не можливо. Арбітр й не повірив - жовта картка.

Наступний такий момент стався на останній хвилині тайму. У спокійній ситуації Каверін, йдучи з м'ячем, відмахнувся від швейцарця, на що суддя відреагував призначенням штрафного удару. Нашого форварда це явно не влаштовувало і він, вже маючи попередження, вирішив у висловити арбітру своє незадоволення його рішенням. У підсумку, Каверін отримує червону картка, а Україна, яку влаштовує лише перемога, залишається у меншості.

У перерві подумалося, що гравців нашої збірної після матчу у випадку вистражданої перемоги, назвуть героями, або, у випадку нульової нічиї, на них виллють відро бруду. Третього варіанту бути не могло, адже при такій грі, зберегти гідний вигляд при незадовільному результаті неможливо.

Перша половина другої частини гри стала продовженням першого тайму, з тією тільки різницею, що м'яч більше тримали швейцарці. Момент же, який мав на 59-й хвилині Вютріх, міг і зовсім поховати шанси нашої країни вийти з групи. Гравець "біло-червоних" зіграв в стіночку з партнером по команді у штрафному майданчику українців, пройшов майже до воротарської, але якимось дивом пробив вище воріт. Можна казати напевно, забий тоді Вютріх, і матч можна було б завершувати.

На українців гольовий момент швейцарців не вплинув аж ніяк. Наша збірна продовжувала грати у свою спокійну гру, особливо не намагаючись йти вперед. Такі дії команди Калітвінцева з кожною хвилиною ставали лише більш дивними - складалося враження, що українці вже оформили собі вихід до півфіналу, а матч зі Швейцарією розцінювали як товариський.

На щастя, на останню десятихвилинку зустрічі наші юніори таки зібралися і організували кілька атак. Спочатку небезпечно пробив Шевчук - захисник швейцарців блокував удар, потім українці ледь не заставили Чайковськи вразити власні ворота, а на 85-й хвилині сталося, як здавалося раніше, неймовірне - Україна забила! Простріл Шевчука завершився двома ударами Рибалки. Перший його постріл Клаус відбив, а ось з другим ударом майже впритул швейцарський воротар не впорався - 1:0!

За останні хвилини гри нічого небезпечного наші суперники створити так і не змогли - українці, які добре тримали м'яч, просто не дали швейцарцям такої можливості. У підсумку, команда Калітвінцева таки змогла здобути перемогу і вийти у півфінал, де її вже чекали Cербія і Франція.

Ось тільки, чи усміхнеться при такій грі вдача українцям вдруге, у матчі з більш сильним суперником? Це вже риторичне питання.

Коментарі ()