Головне

Чому українців позбавили футболу?

17.07.2009 12:34 1046 0
Чому українців позбавили футболу?
Нібито тільки почала заспокоюватися ситуація в українському футболі, нове-старе керівництво прем'єр-ліги піднесло українцям сюрприз. Два сезони більшість вболівальників футболу не зможуть побачити матчі улюблених команд - відтепер половину матчів вищого дивізіону показуватиме телеканал "Футбол" - канал, який присутній хіба що у кабельних мережах найбільших міст.

Без сумніву - платити за послуги треба, але коли навіть немає можливості куди платити? Як бути глядачам Таращі, Стрия чи Лубнів? Очевидно, що ліга хотіла виконати своє головне завдання - якнайбільше заробити на продажу прав на трансляції. Але ж не такою ціною! Якщо пропозиція телеканалу Ріната Ахметова була найпривабливішою у плані фінансовому, невже варто було знехтувати інтересами мільйонів глядачів?

У тендері брали участь такі "зубри" як "Інтер" (а з ним і "Мегаспорт", який має куди більше покриття ніж "Футбол") та "1+1". І якщо телеканал Коломойського могли відкинути суто з особистісних міркувань, то навряд чи пропозиція "Інтера" не могла скласти конкуренції ТРК "Україна" та "Футболу". Чому не можна було піти на компроміс, і розподілити матчі одного туру між кількома, а не двома каналами? Якщо Рінат Леонідович хоче, щоб матчі "Шахтаря" бачили "обрані з обраних" - будь ласка. Але чому для решти глядачів залишили тільки два матчі на Першому національному?

Втім, ще лишається одна шпаринка, яка виникла саме через війну між власниками клубів - швидше за все, всі матчі "Динамо" буде показувати "ТЕТ", який перебуває у спільній власності Коломойського і Суркіса. Може, Ігор Валерійович оплатить каналу і трансляції матчів "Дніпра"?

Виникає питання і до Ахметова. ТРК "Україна", 99,93% акцій якої належать компанії Ріната Леонідовича "Сістем Кепітал Менеджмент" , у грудні 2008 року запустила "пілотний" проект під назвою "Футбол". До цього часу це "дітище" виглядало більше як теленемовля, ніж як серйозний канал.

Однак, тепер поштовх до розвитку "Футбол" отримав найсильніший, але обіцяних "роботу в прямому ефірі передматчевих та післяматчевих студій за участю експертів, організацію післяматчевих флеш-інтерв'ю з учасниками матчів" на прикладі не менш цікавого першого матчу українського клубу у Лізі Європи я вчора не побачив. Мало того, техніці "Футболу" явно не вистачало якості, щоб дати якісні уповільнені картинки емоцій гравців, а зйомка тренерів велася камерою з плеча, що створювали ефект машини на битій дорозі.

Ми з серпня і так спостерігаємо (і то, тільки при наявності сигналу у відповідній місцевості або "на кабелі") усі матчі збірної України на однойменній ТРК. Але "Україна" там хіба що у назві - варто хоч раз послухати "українську" мову коментаторів матчів. Неякісна робота цих каналів в обговореннях серед футбольних вболівальників вже вийшла на рівень фольклору...

Тендер проведений, і оскаржувати його результати ніхто не буде. Лишається сподіватися, що "Футбол" нарешті почне працювати якісно та зайде в усі без винятку населені пункти України. А доти - "Футбол", на жаль, позбавив українців футболу.

Коментарі ()