Головне

Віталій Данілов: Усі "опозиційні" клуби будуть брати участь у чемпіонаті

02.07.2009 08:47 490 0
Віталій Данілов: Усі "опозиційні" клуби будуть брати участь у чемпіонаті

Під час голосування мене не було у залі, - розпочав Данілов. - Я доповів свою програму, відповів на питання - одинадцять голосів "за".

- Що скажете з приводу того, що Коломойський через суд хоче ліквідувати Прем'єр-лігу?

- Коломойський судиться з усією країною та з усіма підприємствами. Тепер є ще одне підприємство, на яке він подав в суд.

- Яка буде доля "Динамо" і "Дніпра", питання про можливість неучасті яких у прем'єр-лізі вже було озвучене у ЗМІ?

- Не хочу починати перший день з того, що робитиму жорсткі заяви. Усі клуби, які не були присутніми, вони будуть достатньо конструктивними, будемо виступати одним пулом і проведемо чемпіонат не гірше за минулий сезон. Була боротьба за посаду президента, хтось виграв, хтось програв. Тут немає переможених. Переміг український футбол, що прем'єр-ліга є, вона демонструє свою спроможність. Навіть попри бажання деяких людей, котрі не дуже хотіли би бачити сьогоднішню лігу із розвитком.

У мене з Коломойським і Суркісом жодних конфліктних ситуацій немає. І не може бути. Я виконую волю більшості клубів. Якщо пан Коломойський і пан Суркіс бачать мої рішення неправильними, то вони, як члени прем'єр-ліги, могли приїхати і голосувати. Не подобається Данілов? Тоді треба було проголосувати проти Данілова за того кандидата, за якого вони вважають за потрібне.

- Чому не було представників "Динамо" і "Дніпра"?

- Я читаю газети і ні з Суркісом, ні з Коломойським на цю тему не спілкувався. Це було банальне блокування зборів для того, щоб знову залишити ситуацією підвішеною. Розум у тих людей, хто прийшов на збори, переміг. Це була передвиборча боротьба за президентство і, щоб не говорили, що я тримаюсь за крісло усіма руками, - все-таки я люблю футбол не менше за Григорія Суркіса, який це заявляв.

Кожен хотів бачити свого президента. Яка може бути опозиція? Я думаю, що все дуже швидко забудеться.

- Ці клуби можуть опротестувати рішення про обрання президента?

- Вони мають право. Хоча у статуті ФФУ є норма, що усі колективні члени не мають права подавати у загальний та господарській суди, а зобов'язані розбиратися "у сім'ї".

- Така ж ситуація була 31 травня. Тоді один кандидат відмовився.

- Зараз у нас було три кандидата. Був голландський кандидат, Рабінович і я. Голландець у виборах брав участь, а відсутній із поважної причини - у нього була доповідь у Африці. Ви можете зараз йому зателефонувати і спитати, чи брав він участь у виборах. На сайті прем'єр-ліги є його вибачення за те, що він не зміг приїхати. Те, що Рабінович у залі зняв свою кандидатуру - це його право і проблеми.

31 травня не було виборів, бо був один кандидат. Була пропозиція компанії (Ward Howell - ред.) вибрати двох найбільш рейтингових кандидатів і провести консюльтації перед тим, як погоджувати фінансові умови. А лише потім провести вибори. Вибори з двох кандидатів, лідерів рейтингового голосування. Мені доручили провести консультації із двома кандидатами. Не було першого і другого туру, це пересмикування фактів.

- Які будуть внески членів Ліги?

- Це питання ми відклали на тиждень, адже некоректно тимчасово виконуючому обов'язки президента прем'єр-ліги подавати на затвердження.

- А щодо ліміту?

- Щодо ліміту, щодо договору та регламенту - ці питання ми перенесли на Суперкубок, де представники клубів остаточно затвердять свою позицію і ми будемо виносити її на Виконком ФФУ.

- Ваші перші кроки на цій посаді?

- Які можуть бути перші кроки? Треба працювати. Сьогодні треба укласти договір із Федерацією футболу, затвердити регламент - прибрати ті кострубатості, які є, провести хороший тендер на генерального спонсора, на трансляції, для того, щоб вболівальники побачили більше матчів, ніж у минулому сезоні.

Наша перша задача - підготувати усі документи, для того, щоб ми 18 липня успішно почали чемпіонат.

- Телевізійний пул буде сформований? Без "Динамо" і Дніпра"?

- Є рішення зборів усіх клубів, що усі учасники ліги мають передати свої права у пул. Ми це питання обговорювали із Олександром Бадурком (віце-президент ФФУ - прим.) і він це теж розуміє. У нас є суперечка між ФФУ і ПЛ, у якій федерація наполягає, що права на трансляції належать їй, а у нас є висновки деяких клубів, що права належать їм.

За словами Бандурка, ФФУ безоплатно передасть права лізі. Про строк він нічого не відповів. Але ми маємо зафіксувати такий строк, щоб прем'єр-ліга мала можливість розкручувати бренд.

Однак, усі сходяться на тому, що пул має бути загальним. Кожен клуб має поважати це рішення. На право транслювати матчі буде тендер, на який вже є п'ять заявок.

- Що буде із "Дніпром", якщо вони не погодяться?

- Вони погодяться. Вони ж не можуть грати у окремому чемпіонаті. Усі ті розмови, які були до зборів, були більш штучні ніж конструктивні.

Коломойський постійно говорить про якісь подвійні стандарти. Він власник як мінімум одного клубу, адже в нас немає юридичних доказів того, що у нього є ще клуби, і є віце-президентом федерації футболу. Якщо один із керівників ФФУ і власників клубів подає у суд, то це як у старій приказці "риба гниє з голови".

- Буде розслідування щодо клубів Коломойського?

- Все залежить від керівництва клубів, якщо вони поставлять таку задачу - буду займатися. Зараз я може говорити про свої здогадки і про ті речі, які я бачу. Дивіться: ФК "Харків" за минулий сезон шість разів грав із однією командою - "Дніпром", "Кривбасом" та "Арсеналом". Якщо уважно подивитися, то футболісти там одні й ті самі, тільки футболки змінюють. Хто готує кошторис для цих клубів. Перша задача - прозорість. Принципи відкритості, прозорості і незаангажованості я зобов'язався виконувати.

- Ви готові грати без п'яти клубів ("Дніпро", "Динамо", "Арсенал", "Кривбас" та "Металіст"), якщо вони вийдуть із прем'єр-ліги і створять свій чемпіонат як у баскетболі?

- Ті гарячі голови, які робили цей конфлікт, заспокояться, і в нас буде чемпіонат. Я у цьому більш ніж впевнений. Зробити ситуацію як у баскетболі не дозволять вболівальники і передусім Коломойському з його амбіціями незрозуміло на що.

- ФК "Харків" буде вертатися у прем'єр-лігу?

- Поки це клуб першої ліги. А там, подивимося.

- Рабінович заявив, що суттєво зменшив би зарплати працівникам прем'єр-ліги. Ви будете це робити?

- Для того, щоб взяти людей на роботу, треба було запропонувати умови не гірше, ніж там, де вони працювали. Ті зарплати, які сьогодні встановлені - це на 10% вище, за їх попередні. Ми працюємо прозоро, тому цифри Рабіновича - це зарплатний фонд, з якого вираховуються усі податки. Зарплати були стверджені більшістю клубів.

Скільки платять футболістам? Ці люди намагаються перекрутити факти. Адже це не державні кошти, а гроші президентів клубів. Зарплати були скорочені на 10% і будуть зменшені ще.

Я пішов на цю посаду, щоб пан Коломойський не узурпував владу у прем'єр-лізі. Адже зараз у його веденні є суддівський корпус, який він призначає і прибирає.

- Ваша зарплата буде нуль гривень. Це буде нормальна робота на нуль гривень?

- Це моя громадська задача. ФК "Арсенал" навіть прислав листа у регламентний комітет верховної ради із питанням, чи може депутат Данілов буде президентом ПЛ.

Коментарі ()