Головне

Документи про свавілля британської поліції на "Хіллсборо" розсекретять

20.04.2009 16:16 481 0
Міністр внутрішніх справ Великої Британії Джекі Сміт розпорядилася розсекретити архівні документи, що стосуються розслідування обставин тисняви на стадіоні "Хіллсборо" в 1989 році. Ці матеріали мали зберігатися під грифом "таємно" протягом 30 років, однак британська поліція має намір скоротити цей термін, повідомляє газета The Times.

Нагадаємо, у тисняви на "Хіллсборо", де проходив матч Кубка Англії "Ліверпуль" - "Ноттінгем Форест", загинули 96 чоловік. Вони були притиснуті до ґрат, які відділяють фанатський сектор "Ліверпуля" від футбольного поля. Тиснява почалася, коли на вже заповнену трибуну хлинула натовп вболівальників, які рятувалися від нападу поліції.

Загибель 96 чоловік на стадіоні офіційно визнали нещасним випадком. Родичі жертв не задоволені таким висновком і намагалися домогтися повномасштабного розслідування. За версію вболівальників, у трагедії винна поліція, а також медичні служби, які не надали своєчасної допомоги постраждалим.

В документах, які мають розсекретити за рішенням міністра внутрішніх справ, можуть бути записи поліції і екстрених служб, а також звіт про зустріч прем'єр-міністра Маргарет Тетчер з поліцейським керівництвом.

Коли саме секретні архіви будуть оприлюднені, лишається невідомим. Поліція ще має провести консультації з міністерством юстиції, прокуратурою і міністерством культури, масових комунікацій та спорту. Окрім того, родичі загиблих просили надати їм документи для ознайомлення, перш ніж публікувати їх.
Коментарі ()