Головне

Мирон Маркевич: Українцям набридло двовладдя - ми спробуємо це виправити

20.01.2009 19:27 558 0
Мирон Маркевич: Українцям набридло двовладдя - ми спробуємо це виправити
Команда потішила своїх уболівальників не тільки на внутрішньому фронті. Вперше в своїй історії харків'яни дожили до європейської весни: вийшли в 1/16 Кубку УЄФА з першого місця в групі.

Ми два роки поспіль у чемпіонаті були на третьому місці. Тепер прийшов час щось змінити. А оскільки нижче опускатися не хочеться, доведеться боротися за срібло, - жартівливо почав розмову Мирон Богданович. - Я реаліст, наздогнати "Динамо" буде дуже складно, простіше не дозволити "Шахтареві" себе обійти. Думаю, це нам під силу. Українцям вже набридло двовладдя. Ми спробуємо це виправити. Відчуваю, команда до цього готова.

Ваша команда на другому місці, демонструє непогані результати. Але, напевно, в грі "Металіста" вас не все влаштовує.

Немає тренера, який був би повністю задоволений своїми підопічними. Мені б не хотілося нести, так би мовити, не вимушені втрати. Я - про очки, яких "Металіст" не дорахувався в домашніх матчах з не далеко найсильнішими суперниками. Наприклад, в дербі з ФК "Харків" і в поєдинку з ФК "Львів" ми задовольнялися нічиїми. Чудово розумію, що немає жодної команди, яка була б в змозі пройти турнірну дистанцію без збоїв. А це говорить про те, що нам є над чим працювати.

У вас в обоймі є 13-14 футболістів, на плечі яких ліг весь тягар офіційних матчів: Кубок України, національний чемпіонат, єврокубку. Не боїтеся, що у провідних футболістів просто навесні не вистачить сил?

У тому, що у нас 13-14 футболістів, як ви сказали, витягують весь сезон, не бачу нічого поганого. Але при цьому головне - уникнути травм. Розумію, що від ушкоджень ніхто не застрахований. А щоб впевненіше себе почувати, ми взимку і зміцнюємося.

Рік тому дніпропетровське "Дніпро" зимувало на першому місці в турнірній таблиці, а закінчило чемпіонат на четвертому. Не боїтеся повторити "піке" дніпрян?

Вовків боятися - в ліс не ходити. Старатимемося, щоб цього не відбулося. А вийде чи ні - покаже час. Зараз ми випереджаємо "Шахтар" на шість очок, проте, самі розумієте, це не той заділ, який дозволяє відчувати себе в цілковитій безпеці. Не забувайте, що зовсім поряд з нами ще й "Ворскла" з донецьким "Металургом". Отже друге коло обіцяє бути дуже цікавим.

"Металіст" за бюджетом значно поступається "Шахтареві" і "Динамо". За рахунок чого вашій команді вдається успішно конкурувати з грандами?

У нас насправді немає таких яскравих зірок, як у "Шахтаря" або київського "Динамо". Прагнемо компенсувати їх відсутність злагодженістю, максимальною самовіддачею, упором на комбінаційний футбол. У нас немає зірок, але є команда кваліфікованих футболістів.

Маркевич: Вовків боятися - в ліс не ходити. Фото ЕРА
Донецький "Шахтар" восени зацікавився Жажа Коельо. Футболіст не проти переїхати до Донецька, але керівництво "Металіста" вимагає за нього €20 млн. Склалося враження, що після цього Коельо вже не так цікаво грати за "Металіст", принаймні, на полі він в останніх матчах виглядає не так ефективно, як раніше.

Від таких сум у будь-якого футболіста може запаморочиться голова. Не раз розмовляв на цю тему з Коельо. Пояснював йому: якщо є бажання кудись перейти, потрібно грати на високому рівні, а якщо зменшити вимоги до себе, ніхто тобою не цікавитиметься. А сам трансфер - це не моя справа, цим у нас займається лише президент клубу.

Напевно, Жажа - не єдиний гравець у вашій команді, котрий отримав пропозицію від солідного клубу...

Справді, про Коельо просто дізналася преса, вона й роздмухала цей галас, а про інших ніхто не знає. Дзвінки і факси з пропозиціями продати гравця надходять до клубу часто. У нас вже черга вишикувалася за Девічем, Ганцаржиком, Майданою і іншими. Футболісти знають про це, але щось не побачив у них бажання кудись переходити.

Що скажете з приводу вашого суперника в 1/16 фіналу Кубку УЄФА - італійської "Сампдорії"?

Суперник, звичайно, цікавий. Серія А - це бренд, тому кожен представник цієї першості заслуговує на повагу. Звичайно, ми до гри підійдемо в різних умовах. У лютому "Сампдорія" буде на ходу, у них же чемпіонат не припинявся так надовго, як наш. А у "Металіста" напевно виникнуть проблеми з ігровою практикою. Але скаржитися - доля слабаків, готуватимемося. Обіцяю, "Металіст" виглядатиме гідно.

Про вашу тренерську кар'єру відомо практично все. Але небагато знають, яким ви були футболістом. Розкажіть нам про свою футбольну кар'єру.

Не роблю з цього якоїсь таємниці. Футболіст з мене не вийшов. Чудово бачив поле, читав гру, але Бог не дав мені швидкості, а без неї гравець - не гравець.

Диплом тренера ви отримали у Вищій школі тренерів у Москві, а туди за радянських часів було дуже складно потрапити. Як вам, нікому не відомому провінційному футболісту, вдалося пробитися у ВШТ?

За мене слово замовив покійний гравець львівських "Карпат" Володимир Булгаков. Коли б не він, мене, звичайно, ніхто б не взяв до ВШТ. Саме своєму товаришеві я багато в чому завдячую всьому, чого добився на тренерській лаві.

Маркевич: Наші тренери себе недооцінюють. Фото metallist.kharkov.ua 
Хто з відомих людей навчався разом з вами? Хто читав лекції?

У нас була дуже хороша група. Навчалися такі відомі футболісти, як Едуард Стрельцов, Юрій Севідов, Віктор Папаєв, Саша Авер'янов та інші. Лекції читали нам дуже серйозні фахівці. Волков навчав хімії, Бєсков, Качалін, Люкшинов - тренерському ремеслу. Всі вони - заслужені тренери Радянського Союзу.

Наші тренери часто бувають на стажуванні за кордоном. Ви - не виняток. Розкажіть, що вам вдалося перейняти в іноземних фахівців.

Я побував у Даума в "Байєрі", два тижні провів у Капелло в "Ромі". Мені здається, що ми, слов'янська школа тренерів, себе недооцінюємо. Нічого надприродного в зарубіжних фахівцях немає. Наприклад, у того ж Капелло все тренування - вісім-дев'ять вправ, не більше. Інша річ, як він керує командою, з яким настроєм підводить і її, і себе до матчу. На перший погляд, Капелло неприступний, але після тренування він з гравцями поводився зовсім по-іншому. Саме заради вивчення психологічних аспектів варто було побувати на стажуванні за кордоном.

Гліб Ваколюк, "Лівий берег", ukr.pik.org.ua 

Коментарі ()