Головне

Воронін: Мої слова про збірну України сильно перекрутили

05.11.2008 16:38 318 0
Воронін: Мої слова про збірну України сильно перекрутили
Інтерв`ю форварда збірної України та німецької "Герти" Андрія Вороніна сайту www.sportbox.ru.

Андрій, ви надовго в Німеччину? "Герта" орендувала вас у "Ліверпуля" поки лише на рік.

- Контракт із "Гертою" у мене до кінця сезону, а що буде потім, поки не беруся сказати. Не вважаючи нинішній сезон, контракт із "Ліверпулем" у мене діє ще на два роки. Що відбудеться влітку, поки навіть не намагаюся вгадувати.

- Як справа дійшла до оренди?

- В Англії я успішно пройшов передсезону підготовку, у чотирьох тестових матчах забив три м'ячі, знаходився в гарній формі, і був готовий грати і доводити. Але клуб за 20 мільйонів придбав Роббі Кіна, і Рафа Бенітес дав мені зрозуміти, що грати в основі шансів у мене не буде. А сидіти на лаві навіть у "Ліверпулі" для мене неприйнятно, коли я знаходжуся в розквіті сил і в зрілому для футболіста віці.

- Чим запам'ятався Ліверпуль? Музеєм "Бітлз", наприклад?

- Так, я ходив туди з татом. Він великий фанат "Бітлз", і я виріс на їхніх піснях. У музеї мені було дуже цікаво. Тато взагалі був на сьомому небі. Він попросив мене дізнатися, де жив кожний з "бітлів" і ледве xb не щодня ходив по всіх пам'ятних місцях ліверпульскої четвірки в моєму супроводі.

- Дух "Бітлз" у Ліверпулі зберігся?

- На мій погляд, Ліверпуль це і є "Бітлз". Коли люди приїжджають у це місто, відразу ж йдуть туди, де жив Джон Леннон, де стоїть його пам'ятник, і. т. д.

- А як ліверпульські уболівальники?

- Таких уболівальників як у Ліверпулі, напевно, більше ніде немає. Атмосферу на "Енфілді" неможливо передати словами, її можна тільки відчути, особливо на полі.

- Ходять чутки, що конфлікт у вас виник з Михайличенком. Ви, нібито, відмовляєтеся грати за збірну України. Це правда?

- По-перше, я не говорив, що в мене конфлікт із Михайличенком. З ним у мене ніякого конфлікту не було. По-друге, я не говорив, буду я грати за збірну чи ні. Мої слова сильно перекрутили. Дослівно я сказав наступне: "Якщо тренерський штаб не розраховує на мене в цьому відбірковому циклі, тобто є сенс мені сказати про це". Якщо на мене не розраховують, то навіщо мене викликати в збірну. Я завжди з величезним задоволенням приїжджав у збірну, а, надягаючи її футболку, завжди викладався на сто відсотків і більш. Повторюся, ніякого конфлікту не було. Я не лаявся з Михайличенком. Між нами завжди були нормальні відносини, ще і до того, як він став тренером. Я ніколи не критикував ні тренерський штаб, ні головного тренера. Але в мене є своя позиція.

- Випробуєте дежавю від повернення в бундеслігу?

- Мій менеджер вів переговори з декількома клубами, але в силу різних обставин угоди всі сторони досягли у варіанті з "Гертой". Для мене цей варіант виявився досить комфортним. Я знаю чемпіонат бундесліги, знаю німецьку мову, німецьку ментальність, багатьох людей. Німеччина, по суті, мій другий дім. Тут я прожив половину життя. Тим більше, Берлін - гарне місто, команда грає в єврокубку. Це теж зіграло дуже важливу роль при прийнятті мною рішення.

- Завтра "Герта" виступає в Кубку УЄФА в Харкові проти "Металіста". Ви в клубі, напевно, є експертом по українському футболу?

- Не скажу, що я експерт, але "Металіст" - гарна команда. Про це я сказав відразу ж після того, як він опинився з нами в одній групі. Уже протягом декількох років харків'яни показують гарний футбол, як у чемпіонаті України, так і в єврокубках. У минулому сезоні вони дуже здорово зіграли з "Евертоном". Один з цих матчів я дивився на стадіоні. Мені дуже подобається "Металіст". Не думаю, що проти нас, так ще й у домашньому матчі, вони стали б грати від оборони.

- Чи не нудно в бундеслізі після англійського чемпіонату?

- Ні, про перехід я не шкодую. Поки все добре, у клубі мені швидко допомогли знайти квартиру, і я зміг швидко перевезти з Ліверпуля дружину Юлю із сином Андрієм. У німецькій столиці в нас народилася друга друга дитина - дочка.

А що стосується бундесліги, то зараз у ній стало дуже цікаво. Попередні роки "Баварія" постійно йшла попереду і вигравала чемпіонат з відривом у 10-12 очок. А зараз ситуація вирівнялася - "Хоффенхайм" піднявся з другої бундесліги і лідирує в чемпіонаті. Також серйозно додав "Байер". Та й "Герта", у минулому сезоні боролася за виживання, зараз знаходиться у верхній частині турнірної таблиці.

Однак бундеслігу з прем'єр-лігою порівнювати не можна. З прем'єр-лігою не порівняємо жоден чемпіонат. У футбол в Англії грають чотири-п'ять команд. А в основному там - бійня, битва, божевільний темп гри. Таких швидкостей не побачиш більше ніде. У бундеслізі більше часу залишається на прийняття рішень. А в Англії м'яч ще не встигли підбити нагору, а вже три-чотири гравця б'ються на "другому поверсі", і один з них падає з розбитою головою. Сьогодні бундесліга демонструє більш комбінаційний футбол.

- Але важливим критерієм рівня чемпіонату служать показники клубів в єврокубках. А в німців вони зараз не дуже.

- Так, це дійсно так. В останні роки німецькі клуби не провляють себе в ЛЧ як англійські, що доходять до півфіналу або ж фіналу. Але якщо брати чемпіонат у цілому, бундесліга залишається одним з найсильніших чемпіонатів у Європі. І я упевнений, що вона збереже свій рівень.

Коментарі ()