Головне

Мірча Луческу: У мене теж є терпіння

01.11.2008 18:48 303 0
Головний тренер "Шахтаря" Мірча Луческу після матчу із луганською "Зорею" (3:1) відповів на питання журналістів:

Виграли - це найважливіше, що сьогодні сталося. Нелегко грати проти команди, яка, за великим рахунком, за два тайми не пробила жодного разу у площину воріт, а лише захищалася. Ми самі винні в цьому.

Буквально перед грою ми проаналізували голи, які ми пропустили зі стандартних положень, після штрафних, після кутових. І звернули увагу на гравців; виявилось, проблема не в командних діях, а в індивідуальній зібраності і деколи у відсутності уважності і самопожертви у штрафному майданчику. Таке враження, ніби ми спеціально пропускаємо гол і після цього даємо можливість самим собі показати, які ми сильні. А потім, звичайно, нелегко "розкривати" команду, яка "сідає" на свою половину поля і добре використовує всіх своїх гравців в обороні.

Я невдоволений тим, що довелося витратити досить багато сил, щоб досягти результату, хоча могли зробити це набагато легше перед грою проти "Спортінга". Ще не задоволений тим, що після рахунку 2:1 у нас з'явилися великі зони, вони розкрилися і ми могли реалізувати ще декілька моментів - знову були проблеми з реалізацією. Знову брак концентрації, уваги в завершальній стадії атак не дозволила за рахунку 2:1 збільшити відрив.

У решті - добре, що узяли три очки і з хорошим ентузіазмом будемо готуватися до гри зі "Спортінгом".

Певні позиційні помилки сьогодні були в обороні, добре, що вони не призвели до небезпечних моментів. Але вони були, і їх потрібно аналізувати. Задоволений тим, що, на відміну від інших ігор, за рахунку 0:1 не панікували, грали у свою гру з першою до останньої хвилини, потім реалізували голи після ігрових комбінацій. Задоволений ще і тим, що почав забивати Морено, Вілліан сьогодні добре показав себе і в плані оборони, і в плані атаки, і плюс до цього забив гол. Сьогодні перед грою я говорив йому, що гравець такого рівня мало забиває, і ось він сьогодні забив гол. Але за 35 ігор - це мало.

Який раз "Шахтар" слабо проводить перший тайм...

Команда суперника, після того, як забила гол, почала грати з великим ентузіазмом, вони дуже добре закрили всі зони. У перерві довелося поговорити з хлопцями, пояснити, що потрібно зробити, щоб змінити гру. Є певні проблеми у зоні Даріо Срни. Його за іграми чемпіонату добре вивчили, тому нам доводиться шукати варіанти, щоб використовувати інші його сильні якості.

Зате на протилежному, лівому фланзі, в останніх двох іграх солідно виглядає Рац. Сподіватимемося, що Даріо у іграх Ліги чемпіонів і в матчі проти "Динамо" буде на тому рівні, який всі знають. Багато залежить від підключення гравців з глибини поля, особливо від крайніх захисників, тому сподіватимемося, що у наступних іграх вони будуть набагато активніші.

Селезньов ще повинен вивчити все наші автоматизми в лінії атаки. На жаль, він поки більше грає індивідуально. Поки коефіцієнт корисної дії не той, якого всі від нього чекають.

Морено поступово показує, що його якості можуть допомогти в лінії атаки і принести велику користь. Чекаємо Адріано, який вчора зіграв 60 хвилин за "дубль", поки він не зовсім готовий.

Містер, ви недавно пообіцяли, що команда перестане пропускати після кутових, і вони перестали пропускати. Можливо, досить вашої обіцянки, щоб вони перестали пропускати після штрафних?

У грі зі "Спортінгом" і сьогодні до голу причетний Сашко Кучер. На такому рівні немає сенсу атакувати гравця жорстко на фланзі, фолити і приводити у штрафний майданчик решту високорослих суперників. Сподіваємося, що ці моменти пройдуть. Якщо ви помітили, перша ж помилка, якої ми припускаємося, відразу ж перетворюється на гол.

У матчі з "Кривбасом" і з "Зорею" "Шахтар" отримував голи у свої ворота з центральної зони оборони. Як ви це поясните?

Це індивідуальна відповідальність за момент. Ми перед кожною грою кожному гравцеві даємо індивідуальне завдання, хто з ким повинен грати при стандартних положеннях. Кожен футболіст повинен відповідати за конкретного гравця суперника. Дивно, що вони перші бувають на м'ячі. І це не лише з "Кривбасом", можна пригадати запорізьку команду, коли ми пропустили з кутового, і багато інших.

І це не можна моделювати у тренувальному процесі, бо ніколи не буде тієї агресії з боку нападників, як у грі. Тому це лише відповідальність, зібраність, концентрація уваги кожного з гравців. Ми відповідальні за принципи, про які домовляємося перед грою.

У мене теж є терпіння, але приходить час і воно закінчується, природно, я думатиму, кого ставити. Зрештою, я постійно відповідаю за все. Суперник, за великим рахунком, не створює практично нічого, незалежно хто це - "Барселона", "Спортінг", "Базель" або "Зоря". А голи, на жаль, пропускаємо. У цьому компоненті, в індивідуальній відповідальності за кожного гравця суперника, повинні нести відповідальність футболісти.

Коментарі ()