Головне

18 жовтня Миколаїв святкуватиме 100-ліття місцевого футболу

16.10.2008 14:11 363 0

У суботу, 18 жовтня, в Миколаєві відбудуться урочистості з нагоди знаменної дати - 100-ліття місцевого футболу.

Англійський піонер

На Миколаївщині у футбол почали грати давно, ще з кінця позаминулого століття. Це й не дивно, адже в тутешні порти постійно приходили судна з іноземними моряками, зокрема англійцями. Але офіційною датою появи цієї гри в регіоні вважають 1908 рік, коли англієць Бейт організував у Миколаєві перший футбольний клуб - "Зебра". З тих пір багато води утекло в річках Південний Буг та Інгул, але незмінне одне: футбол став справжньою народною грою, видом спорту номер один у місті корабелів. І на Миколаївщині футболом займаються - професіонально чи задля дозвілля - десятки тисяч дорослих, дітей, жінок, ветеранів, людей з обмеженими фізичними можливостями.

Урочисті заходи

З нагоди круглої дати в Миколаєві пройде безліч цікавих заходів. У суботу зранку, о 9.30, відбудеться відкриття двох футбольних майданчиків - на СДЮШОР "Торпедо" і на Центральному міському стадіоні (ЦМС). Згодом, о 12.00, урочисто відкриють меморіальний знак з нагоди 100-ліття миколаївського футболу. На гранітній стелі, яка прикрашатиме проспект Леніна неподалік від центрального входу до ЦМС, висічені імена людей - футболістів, тренерів, організаторів спорту, котрі протягом століття внесли найбільший вклад у розвиток популярної гри.

Кубок сторіччя

А одразу ж після цього урочистості перейдуть у чашу головної спортивної арени обласного центру. Тут вшанують представників футбольної громадськості міста та області, а розважатимуть усіх артисти з Будинку культури ДП НВКГ "Зоря" - "Машпроект". І, безперечно, цього святкового дня ніяк не обійтись без футболу. Спочатку на зелене поле вийдуть ветерани. А потому Кубок сторіччя миколаївського футболу розіграють між собою діючі чемпіон и володар Кубка Миколаївської області, відповідно, "Торпедо" (Миколаїв) і "Воронівка" (с. Воронівка, Вознесенський район).

Почесні гості

Зауважимо, що в заходах візьмуть участь делегації з усіх районів області. Запрошені на свято і почесні гості - члени Виконкому Федерації футболу України на чолі з її президентом Григорієм Суркісом, ветерани миколаївського футболу (як з Миколаєва, так і ті, що проживають вдалині від рідного міста), а також перші особи обласної і міської влади.

До речі...

Миколаївська футбольна ліга була організована в 1911 році. З 1912 року почали проводити першість міста Миколаєва з футболу в трьох категоріях.

ffu.org.ua

Коментарі ()