Головне

Григорій Суркіс: Платіні поїхав і циркова вистава завершилася

21.07.2008 18:46 1007 0
Григорій Суркіс: Платіні поїхав і циркова вистава завершилася

Про Платіні і клоунаду

По-перше, прийняте, сподіваюся, остаточне рішення щодо демонтажу ТРК "Троїцький". Я вже не раз казав, що УЄФА ретельно моніторить нас, тож мені дуже не хотілося б при усій вразливості наших позицій у цій ситуації виглядати брехуном в очах моїх колег по Виконкому УЄФА. Я ним ніколи не був і не буду.

Не може бути такого, що Платіні приїхав, і йому влаштували клоунаду з демонстрацією ніби-то нашого бажання знести "Троїцький"! А він поїхав, і циркова вистава завершилася. Вважаю, що демонтаж "Троїцького" - пройдений етап.

Про ризики

Ми повинні якомога швидше подолати цю червону ризикову зону і розвіяти невпевненість УЄФА в тому, що ми не впораємося з реконструкцією "Олімпійської" арени у визначені терміни.

Величезним ризиком на сьогодні є також облаштування аеропортів, які повинні прийняти левову частку усіх гостей та учасників турніру. У зоні ризику знаходиться також наземний транспорт і готельне господарство.

Зрозуміло, що сьогодні українська влада в принципі не спроможна побудувати всі об'єкти за державний рахунок. І це є ключовою проблемою. Тобто, необхідно терміново створювати спеціальні правові умови для цільового залучення приватних інвестицій під реалізацію комплексу завдань проекту Євро-2012. Адже, на жаль, сьогодні ми не маємо в повному обсязі того зведення законодавчих актів, які б гарантували привабливість інвестиційного клімату в країні.

Йдеться, насамперед, про "єдине інвестиційне вікно", спрощення дозвільної процедури, прийняття на рівні закону загальнонаціональної програми підготовки Євро-2012, закону про концесії, закону про приватне державне партнерство і багато іншого.

Про сором

Сьогодні треба рахувати вже не місяці, і навіть не дні, а години, які нас віддаляють від того сорому, який, можливо, чекає на нас в Бордо 26 вересня. Або навпаки, конкретного підтвердження того, що Україна була і є державою, яка здатна виконати свої гарантії перед УЄФА, засвідчені всіма нашими урядами.

Про Польщу

Польські ЗМІ під час і після приїзду Юлії Тимошенко багато писали про те, що в них підготовка йде повним ходом, а ось у нас вже дуже все погано... Якщо вже так говорити, то нехай польські ЗМІ продемонструють хоча б один закінчений стадіон на своїй території... У той час, коли у нас у Дніпропетровську цього року і в Донецьку наступного будуть здані два суперсучасні стадіоні. Теж саме буде в Одесі, Харкові, Львові. Переконаний, що незабаром отримаємо суперсучасний реконструйований НСК "Олімпійський".

Про УЄФА

УЄФА - дуже прагматична організація, яка проводить власний експертний аналіз того, що відбувається в Польщі та Україні. І тільки УЄФА, спираючись на свій досвід і знання, здатен сьогодні визначити, наскільки ми реально вкладаємося в той графік, який чітко регламентує етапи підготовки до проведення Євро-2012 і допустимі похибки.

Про роль Суркіса

Не перебільшуйте, будь ласка, ролі Суркіса. Я справді давно знайомий з Мішелем Платіні, з усіма своїми колегами-членами Виконкому УЄФА, а нас таких 14, які керують футбольним життям Європи. Півтора року тому, використовуючи, в тому числі свій особистий авторитет, я зумів переконати переважну більшість з них у тому, що моя країна здатна провести чемпіонат такого рівня. Сукупність усіх аргументів і доказів дозволили нам 18 квітня 2007 року відсвяткувати перемогу в тендері і разом з Польщею отримати цей унікальний шанс.

Безумовно, я не можу до безкінечності експлуатувати мою репутацію і наші добрі стосунки, аби тримати президента і членів Виконкому УЄФА у стані невизначеності і потенційного ризику стосовно здатності української влади виконати взяті на себе перед УЄФА зобов'язання. Це дуже делікатне особисте і водночас - принципове публічне питання.

Про злочин

Якщо ми втратимо турнір, я буду глибоко розчарований. Це дуже м'яке слово. Я буду ошелешений, пригнічений, вважатиму, що знівечено зміст кількох напружених років мого життя, а ще гірше - вкрадено майбутнє у нинішніх та прийдешніх поколінь. Я вважатиму це злочином перед народом.

Про Прем'єр-лігу

Гадаю, що ми зуміємо разом з президентами клубів толерантно, етично знайти баланс інтересів абсолютно всіх сегментів і в клубному футболі, і з урахуванням інтересів національних збірних. Власне кажучи, ФФУ його вже знайшла, погодившись ще на один рік зберегти ліміт для легіонерів на позначці сім. Але вже з наступного сезону на полі у складі однієї команди одночасно гратимуть не більше шести закордонних футболістів. А з сезону-2011/12 - не більше п'яти.

Сьогодні футбольні клуби повинні працювати над тим, аби глядач, який приходить на стадіон, потрапляв у комфортні умови.

Українське телебачення сьогодні, на жаль, не може навіть демонструвати повтори ігрових моментів, аби у вболівальників не виникало сумнівів у правильності суддівських рішень.

Про збірну

Федерація футболу завжди ставить конкретні завдання, аби наша національна збірна у даному випадку, пройшовши через сито відбірного турніру чемпіонату світу, отримала право бути присутньою на фіналі у Південній Африці. Це завдання було і є.

Про дідуся-коментатора

Мій дідусь був футбольним коментатором хіба що для свого онука, якого він уперше привів на футбол у дворічному віці. Я безмежно вдячний йому за ту футбольну казку, яка стала потому невід'ємною частиною всього мого свідомого життя. Завдячуючи дідусеві, через нашу квартиру пройшли усі видатні та легендарні фігури великого футболу, серед яких були і Качалін, і Бєсков, і брати Старостіни, і Стрельцов, і нині мій друг - авторитетний футбольний функціонер Колосков... та багато інших. Тобто ті особистості, з якими асоціюється ціла епоха під назвою "радянський футбол".

Про бізнес

Я зараз не займаюся бізнесом, проте можу сказати, що це заняття не з легких. Преш того плуга, часом сам собі не належиш, не доїдаєш... Якщо ти нормальна людина, то береш на себе додаткові обов'язки, у тому числі соціальні.

Взагалі я розцінюю багатство не як приз, який ти вдало виграв у лотерею, а як результат наполегливої праці, що приносить тобі задоволення. Тому й успіх оцінюю трохи по-іншому, ніж просто як примхи долі. Багатство дозволяє нестандартно і творчо мислити, ставити перед собою суспільно значущі грандіозні завдання. Ти просто починаєш оперувати іншими категоріями...

Про патріотизм

Можна бути патріотом села, міста або й цілої країни. Усе залежить від тієї планки, яку ти собі ставиш.

Про політику і СДПУ(о)

Віктор Медведчук був і залишається моїм близьким другом, а щодо моїх соціал-демократичних уподобань - вважаю себе традиційним прихильником цієї політичної філософії. Хоча і не беру активної участі у партійному житті. З огляду на це можна сказати, що сьогодні Суркіс є аполітичною фігурою...

За матеріалами УНІАН

Коментарі ()