Головне

Польща: "Євро-2012 буде втілено лише за всіх підтримки урядовців незалежно від політичних таборів"

21.07.2008 17:41 422 0

"Проблеми, які стоять перед Україною і Польщею в процесі підготовки Євро-2012 дуже схожі, - вважає Шеф штабу Євро-2012 Польської федерації футболу в Україні Адам Олькович. - По-перше, це дуже помітний політичний вплив. Без підтримки президентів, урядів, незалежно від того, які сили вони представляють, цю велику програму підготовки ми не зможемо здійснити".

Крім урядовців, на думку Ольковича, дуже важливу роль грають міста-господарі, передає Інтерфакс.

"Поки є шість міст у Польщі і шість міст в Україні. В УЄФА досі не визначились: ми гратимемо лише в чотирьох містах у кожній країні, або ж буде по п'ять міст. Але у будь-якому випадку, ми до кінця наполягатимемо на нашій позиції: ми пропонуємо грати у шести містах в кожній країні. Чому? Тому, що Україна і Польща - це дві великі європейські країни, у яких лише в рамках держав налічується 85 млн. населення, разом із зарубіжною діаспорою - понад 100 млн. Адже кожен восьмий європеєць є поляком або українцем. Значить, такі дві великі нації мають право грати на шести стадіонах", - вважає польський представник.

Олькович наводить приклад: у 2004 році, коли маленька Португалія, яка у 10 разів менше за територією і населенням за Україну і Польщу, грала на 10-ти стадіонах.

"Але УЄФА доки не говорить "ні", але, на жаль і не говорить "так" такій пропозиції. Крім того, ще одним основним завданням для підготовки до Євро-2012 є інвестиційна програма. Щоб виконати вимоги УЄФА, нам потрібні дуже великі інвестиційні програми. По-перше, це інвестиції у дороги-автобани, по-друге, це залізниці, третє - це аеропорти, четверте - готелі класу чотири і п'яти зірок, п'яте - забезпечення охорони здоров'я, шосте, - безпека, і далі: перетин кордонів, захист нематеріальних прав УЄФА і багато інших моментів. До виконання цих інвестиційних програм потрібні спільні дії всіх елементів наших систем демократії: від президентів до спортивної, футбольної громадськості, яка також може дати підтримку і стимул для подальшого розвитку футболу".

Олькович в оцінках впливу Євро на Польщу оптимістичний: "Допустимо, сьогодні  в Польщі грає півмільйона у футбол, щоб до 2012 року грали мільйон як парубків, так і дівчат. Але для всього цього, звичайно ж, потрібні великі гроші". 

Коментарі ()