Головне

Сімферопольська міліція довела вболівальника "Таврії" до виразки шлунку

19.07.2008 12:09 739 0

Вболівати за футбольну команду в Україні виявляється є злочином. У Сімферополі розгоряється скандал, пов'язаний із діями МВС проти вболівальників "Таврії". Наводимо заяву сімферопольського клубу до начальника ГУ МВС України в Криму та прокурора Криму.

"У минулу середу, 16 липня, після закінчення календарного матчу чемпіонату Української прем'єра-ліги між "Таврією" і дніпропетровським "Дніпром" (о 21.00) до 5-го сектора чаші Республіканського стадіону "Локомотив" співробітниками міліції були підігнані три автобуси, в яких за відсутності яких-небудь законних підстав були завантажені уболівальники футбольного клубу "Таврія" і відвезені в невідомому напрямку. Як пізніше з'ясувалося, вболівальники в кількості порядку 150 чоловік були доставлені у Центральний райвідділ Сімферопольського МВ ГУ МВС України в АР Крим, де трималися приблизно до 1.30 ночі (близько чотирьох з половиною годин). Серед незаконно затриманих були неповнолітні, а також уболівальники клубу з інших міст (з Севастополя, Білогірська й інших міст), серед них і внук заслуженого на тренера України Анатолія Заяєва. Підлітків майже дві години протримали у дворі райвідділу (на вулиці під проливним дощем).

Затриманих по черзі викликали для дачі пояснень "за фактом вболівання за футбольну команду "Таврія", зняття відбитків пальців і фотографування, притому, що жодних порушень чинного законодавства України і регламенту проведення чемпіонату України під час вказаного вище матчу на 5-м-коді секторі (зокрема) і на РС "Локомотив" (в цілому) не було. Звертаємо вашу увагу, що пояснення у неповнолітніх й інші процесуальні дії відносно них здійснювалися працівниками міліції в нічний час (без запрошення батьків або педагогів) протягом більше встановлених законом трьох годин. Після того, як до райвідділу стали з'їжджатися стурбовані батьки незаконно затриманих підлітків і з'ясовувати причини затримання їх дітей, працівники міліції пояснили, що їх діти "в добровільному порядку запрошені для профілактичної бесіди" (і це у нічний час!), у зв'язку з чим відмовили батькам в присутності при відборі пояснень.

Через декілька годин після затримання в одного з підлітків на нервовому ґрунті відкрилася виразка шлунку, батьки звернулися до співробітників міліції з вимогою викликати "швидку допомогу". Реакції не послідувало. На прямий дзвінок одного з батьків у "швидку" черговий, почувши адресу райвідділу, направити туди медиків відмовився без прямої вказівки начальника райвідділу.

Після відбору пояснень і здійснення інших процесуальних дій щодо більш ніж 150 підлітків останні (серед них і люди з інших міст) були відпущені пізно вночі. У багатьох з них були відсутні реальні фінансові можливості дістатися додому у віддалені райони Сімферополя й інші міста Криму в цей час доби.

Спортивний клуб "Таврія" вкрай обурений протиправними діями працівників міліції з перевищенням ними службових повноважень і кричущим порушенням чинного законодавства України щодо вболівальників футбольної команди "Таврія", у зв'язку з чим вимагає провести заходи з покарання винних і притягнення їх до відповідальності відповідно до чинного законодавства".

Під листом стоять підписи почесного президента СК "Таврія" Сергія Куніцина, генерального директора Миколи Гостева та головного тренера Михайла Фоменка.

Коментарі ()