Головне

UEFA не вірить у можливість реконструкції "Олімпійського"

11.06.2008 13:00 522 0

Реалізація будь-якого проекту на місці НСК "Олімпійський" до Євро-2012 неможлива через відсутність розуміння терміновості і чіткого усвідомлення з боку українських учасників проекту.

Такі висновки експертної комісії UEFA після зустрічі з проектною командою НСК "Олімпійський", повідомляє Ліга, посилаючись на документ UEFA.

"За результатами конкурсу, що передбачає єдиного проектувальника і виконавця всіх робіт, 18 квітня перемогло архітектурне бюро "Archasia" (Тайвань). Але на момент зустрічі, контракт із цією компанією підписаний не був", - зазначають експерти.

"Під час зустрічі архітектори представили обновлену концепцію проекту. Стало очевидним, що питання, що стосуються максимальної місткості стадіону виходячи з обмежень існуючої земельної ділянки, а також доступ на стадіон і вихід з його, питання евакуації зі стадіону не були вирішені", - говориться в документі UEFA.

Експерти відзначили, що зустріч переросла в політичну перепалку між представниками Міністерства у справах сім'ї, молоді і спорту, Нацагенства з питань підготовки Євро-2012 і Федерації футболу України.

"Це було не тільки соромно для присутніх, але і чітко показало відсутність професіоналізму для просування проекту і чітко вказало на відсутність розуміння, необхідного для того, щоб у кінцевому рахунку одержати стадіон, що відповідає вимогам UEFA", - підкреслили експерти.

Представники UEFA також звернули увагу, що українська сторона усе ще не провела повний аналіз стану "Олімпійського", а також не почала роботи з демонтажу ТРЦ "Троїцький".

"Українська сторона усе ще не виконала аналіз стану стадіону і прилягаючої земельної ділянки. Роботи з демонтажу ТРЦ "Троїцький" не початі через правові перешкоди і питання власності. Унаслідок цих причин зрозуміло, що будь-які проектувальні роботи неможливі, поки не вирішені ці ключові питання", - йдеться у звіті.

"На даний момент у UEFA усе ще не надійшла проектна документація, що відповідає усім вимогам", - відзначається в документі.

Експерти UEFA навіть не намагаються прогнозувати коли ж нарешті почнуться будівельні роботи на стадіоні: "Ще більш незрозумілим є те, коли ж нарешті почнуться будівельні роботи, і що більш важливо, коли вони закінчаться. Роль уряду є вирішальною для прискорення одержання дозвільної документації і робочого проектування стадіону, що за звичайних умов займає близько 12 місяців".

Представники UEFA упевнені, що введення стадіону в експлуатацію до середини 2010 року вже неможливо.

"За оптимістичним сценарієм завершення проекту можна  чекати не раніше середини/кінця 2011 року, але тільки за умови створення професійної і відданої проектної команди і припинення внутрішньополітичної боротьби між українськими сторонами. Якщо будівельні роботи не почнуться до кінця 2008 року, комісія UEFA більше не буде вважати проект можливим для реалізації", - підкреслюється в документі.

Коментарі ()