Головне

Президент "Оболоні" звинувачує Суркіса у позакулісній грі проти його команди?

29.04.2008 13:42 572 0

В останньому матчі чемпіонату України в першій лізі столична "Оболонь" поступилася в гостях землякам з "Динамо-2". Той матч закінчився перемогою "Динамо-2" з рахунком 4:1, а президент ФК "Оболонь" натякнув на керівників україснького футболу, які, за його словами, не хочуть бачити пивний клуб у Вищій лізі.

"Дуже неприємний осад залишило суддівство і деякі інші речі, котрі довелося спостерігати на цьому матчі. Зрозуміло, що окремим футбольним діячам дуже не хочеться, щоб наша команда вийшла до вищої ліги. Ми третій рік граємо у першій лізі після того, як в сезоні 2004/05, я думаю, значною мірою з політичних мотивів, команду понизили в статусі. Тоді в першому колі через системні суддівські помилки ми недорахувалися 8 очок, а в другому колі ми зіткнулися з суддівством "в наші ворота".

Хочу нагадати, що саме під час цього сезону проходили президентські вибори, і президент ФК "Оболонь" на громадських засадах був у політичній силі, яка виступала в блоці "Наша Україна" і підтримала на виборах Віктора Ющенко. В "нагороду" від футбольних чиновників нас очікувало пониження у класі.

У наступному сезоні була створена нова команда, і нам претендувати на вихід до еліти в таких умовах було важко. До того ж, системні суддівські помилки аж ніяк не припинилися. Я хочу нагадати, що саме в тому сезоні (2005/06) було проведено матч, коли футболіст сумського "Спартака" в поєдинку проти львівських "Карпат" забив гол, але його ніхто не вітав. Це було зафіксовано, але жодна з команд у підсумку не була покарана, а львівські "Карпати" в кінці чемпіонату отримали квиток в елітний вагон.

Наступного чемпіонату ми знову залишилися третіми, а до вищої ліги ввійшли ужгородське "Закарпаття" та охтирський "Нафтовик". Я думаю, що тут знову ж таки виграв не футбол, не спортивні принципи, а перемогу здобули навколофутбольні симпатії, адже відомо, хто є власниками цих клубів. Досить дивним був матч у Миколаєві, коли місцевий клуб програв "Закарпаттю" - 1:4, а вже в наступному турі "ліг кістьми", аби тільки обіграти "Оболонь". Сьогодні ж ми читаємо про те, що в "Закарпаття" немає коштів на зарплату та утримання клубу. Напевно, занадто багато їх було використано на підкуп суперників в той сезон, коли ужгородці виходили до вищої ліги.

Сьогодні багато говорять про конфлікт черкаського "Дніпра" і дніпродзержинської "Сталі". Я впевнений, що було так, як розповідає генеральний менеджер черкаського "Дніпра" В'ячеслав Заховайло. І я підтримую все що він сказав. Підтримую мужню позицію людини, яка кинула виклик тим негараздам, котрі є в першій лізі та й в цілому в українському футболі.

Я не захищаю тренерів та футболістів нашої команди, адже все ж проблема в роботі тренерів та гравців "Оболоні" існує. Але я не можу закривати очі на інші речі. Чому, наприклад, під час поєдинку "Динамо-2" - "Оболонь", котрий проходив на базі київського "Динамо", президент Федерації футболу України Григорій Суркіс перебував у технічній зоні футбольної команди "Динамо-2"? Хіба таким чином Григорій Суркіс не впливав на роботу арбітра Володимира Топіхи, котрий упереджено відсудив цей матч? За порушення карав футболістів "Оболоні" жовтими та червоними картками, а у гравців "Динамо" подібні фоли він просто не помічав, а про попередження вже й говорити не варто. Соромно було дивитися на роботу цього рефері, котрий бездарно відпрацював на очах у президента ФФУ.

Я особисто ніколи протягом багатьох років ніде публічно не висловлювався про ті негативи та негаразди, які мають місце в нашому футболі. Але після матчу з "Динамо-2", чесно кажучи, почав замислюватися над тим, чи варто взагалі ФК "Оболонь" брати участь у змаганнях, а акціонерному товариству "Оболонь" - спонсорувати команди майстрів в українському футболі. Футбол - це соціальне явище, котре повинно приносити насолоду людям. І тим, хто грає в футбол, і тим, хто спостерігає і вболіває за свою улюблену команду.

Зараз у нас підходить до завершення чемпіонат. І як на мене, спостерігаються речі, коли виникають певні домовленості між клубами, аби одну команду підтримати, а іншу "втопити". Хіба ж можна думати інакше, коли суддівське свавілля відбувається на очах у президента ФФУ? І що мені сказати юним гравцям футбольної школи "Зміна", котрі дивилися цей матч і бачили таке несправедливе суддівство? Повірте, подібні ексцеси на них впливають дуже боляче.

Сьогодні я можу запевнити, що "Оболонь" і далі буде сповідувати спортивні принципи і не використовуватиме непрозорі схеми. Я хочу сказати, що у разі продовження застосування до футбольної команди таких нечесних методів боротьби з боку чиновників від футболу та суддівського корпусу, ми залишаємо за собою право покинути змагання в українських футбольних лігах. Це наша офіційна позиція.

ФК Оболонь

Коментарі ()