Головне

Фігуристи розіграли олімпійські ліцензії

30.03.2009 01:23 573 0
Фігуристи розіграли олімпійські ліцензії
 

Чемпіонат світу в Лос-Анджелесі був особливим для фігуристів. Адже саме на ньому вони розігрували олімпійські ліцензії на Ігри в Ванкувері-2010 і остаточно закріплювали статус-кво перед головним стартом чотириріччя.

Чотирирічка 2006-2010 справді стала унікальною в історії фігурного катання. Зміна правил хоч і не позбавила цей вид спорту суб'єктивності в суддівстві, але призвела до того, що в жодному з видів змагань немає явного фаворита. Тим престижнішою ставала для кожного фігуриста медаль передолімпійського чемпіонату світу.

На старт змагань в Лос-Анджелесі вийшли 50 чоловіків, 54 дівчини, 25 спортивних пар і 30 танцювальних дуетів. Саме вони мали визначити володарів 24 олімпійських ліцензій в одиночників, 19 - у танцювальних дуетів і 14 - у пар.

Першими медалі розіграли пари. Саме тут  виступала головна надія України на олімпійську нагороду пара Тетяна Волосожар - Станіслав Морозов. Перед головним стартом сезону Таня і Стас були володарями четвертого місця на фіналі Гран-прі та чемпіонату Європи. І в Лос-Анджелесі теж розраховували втрутитися в боротьбу за медалі.

Волосожар-Морозов мають шанс змагатися за медалі на Олімпіаді. Фото АР

Незважаючи на проблеми з фінансуванням пари і те, що партнер після чемпіонату Європи переніс операцію на нозі, пара була добре готова до змагань. До того ж жереб був надзвичайно прихильним до українців у короткій програмі - вони виступали передостанніми.

І українці не підвели - показали кращий прокат сезону. Судді теж оцінили - поставили найкращі в сезоні оцінки (64.10). Але в підсумку українці виявилися лише шостими. Їх обійшли не тільки чемпіони світу Савченко-Шолкови, але й дві російські і дві китайські пари. Втім розрив з третім і другим місцем були не фатальними - лише 3 і чотири бали.

Втім у довільній програмі Тані і Стасу  не поталанило з жеребом. Вони відкривали передостанню розминку. А це означало, що навіть за бездоганного прокату, судді притримають кращі оцінки для наступних пар.

У довільній Таня і Стас традиційно були недосконалими в стрибках, за що і отримали мінуси від суддів, але решту програми українці відкатали на ура. Слідом за ними на лід вийшли одні з їх найближчих конкурентів Кінг Панг і Джан Тонг. Цього року українців вже обігрували китайців на гран-прі, але тільки завдяки короткій програмі. Довільна китайців на Tango de Roxanne х мюзиклу Moulin Rouge одна з кращих цього сезону. І Панг-Тонг навіть із зірваними стрибками вийшли вперед. А от володарі четвертого місця у короткій Марія Мухортова і Максим Траньков вже другий чемпіонат поспіль демонструють, що нерви в цієї пари зовсім не спортивні. Захомутавши з обома викидами пара спустилась на сьоме місце в довільній.

Втім набрана росіянами сума все ж виявилась кращою ніж в українців, а тому Волосожар-Морозов залишилися шостими.

Якщо в перший день змагань всі 8 кращих пар демонстрували стійкість до падінь, то у довільній вони все ж вирішили перевірити кригу на міцність не лише ковзанами, а й іншими частинами тіла.

Так, росіяни Юко Кавагуті і Олександр Смірнов, будучи другими в короткій, вирішили позмагатися за золото і виконати ексклюзивний четвертний викид. Але замість елемента ультра-сі, вийшло падіння партнерки об кригу головою. І пішли прахом не лише сподівання на золото, а й потенційне срібло. У підсумку росіяни поступилися китайцям Дан і Хао Джангам однією сотою.

Кавагуті-Смірнов - одні з головних конкурентів українців на олімпіаді в Ванкувері. Фото Reuters

Хоча для росіян цього разу важливим була не стільки якість медалі, скільки сама заявка на те, що вони все ще претендують на п'єдестал пошани у цьому виді на олімпіаді.

Не уникли падіння і чемпіони світу Альона Савченко і Робін Шолкови. Партнер сів на п'яту точку на доріжці кроків. Втім навіть цей прикрий нюанс не зіпсував враження від чемпіонського катання. Альона і Робін вдруге чемпіони світу. І головні претенденти на золото Ванкувера, хоча й не стовідсотково.

Мріяв закріпитися у якості головного претендента на золото Ванкувера і француз Браян Жубер, який лідирував у змаганнях чоловіків після короткої програми. Але падіння вкінці з подвійного акселя перекреслив всі сподівання на повтор успіху 2006.

Новим чемпіоном став американець Еван Лайсачек, який чистенько, академічно, але без стрибків у чотири оберти і не надто емоційно відкатав свою довільну програму.

Втім питання олімпійського чемпіонства лишається відкритим - за нього змагатимуться і американець, і канадець Патрік Чан, і Жубер і чех Томаш Вернер.

Українець Антон Ковалевський, хоч і змінив тренера Глину Кухар на Міхаеля Хута, в результаті на чемпіонаті не додав - якщо минулого року він був 20-м, то цього лише 22-м.

Не змогла перемогти себе і інша учениця Галини Кухар Ірина Мовчан. Минулорічне 35 місце вона змогла змінити лише на 34, маючи відставання у 35 балів від лідера у короткій програмі.

Чемпіонкою ж вперше в кар'єрі стала юна кореянка Я-На Кім. Вона набрала загальну суму балів 207.71. Другою стала канадійка Джані Рошет (191.29), третя - Мікі Андо з Японії (190.38). Саме вони, а також ще одна японка Мао Асада і змагатимуться за п'єдестал Ванкувера-2010 року.

Чемпіонка світу Ю-На Кім. Фото Reuters

Безперечною окрасою чемпіонату були змагання танцювальних дуетів. Ще ніколи не було такого в практиці цього виду спорту, щоб 5 пар претендували не те що на медалі, а саме на золото чемпіонату. Були б і шості претенденти, але чемпіони світу-2008 Ізабель Долобель Олів'є Шонфельдер відмовилися від участі в змаганнях через травму плеча в партнерки.

Трійку лідерів у танцюристів було визначено вже після обов'язкового танцю - пасодоблю. Росіяни Оксана Домніна і Максим Шабалін, американці Таніс-Белбін і Бенджамін Агосто, а також канадці Теса Вірту і Скотт Моір суттєво випереджали конкурентів. У оригінальному та довільному Тесу і Скотта випередили їх колеги по тренерській групі Ігоря Шпільбанда та Марини Зуєвої Меріл Девіс і Чарлі Вайт. Втім цього чемпіонам США не вистачило, щоб потрапити до призової трійки.

На жаль, Тесса Вірту ще не відновилась після перенесеної восени операції на нозі - пара втратила свою коронну легкість у катанні. В оригінальному танці партнер помилився у твізлах, а довільний танець вразив супер-новаторськими і акробатичними підтримками, але був скоріше технічним експериментом, ніж танцем. Відтак поки пара відклала для себе і суддів остаточний вирок, що це і є пара номер 1 у танцях на льоду.

Пара, яка має потенціал бути і дворазовими олімпійськими чемпіонами. Тесса Вірту Скотт Моір. Фото АР

Натомість цей титул на цьому чемпіонаті отримали росіяни Домніна Шабалін, які нарешті "видужали" після травм коліна в партнера. Для любителів фігурного катання досі суперечливим залишається питання, чи стала ця пара краще кататися після переходу від Олексія Горшкова до Наталія Лінічук, але золото цього чемпіонату судді вирішили віддати саме їм. Росіяни випередили на 1 бал господарів змагань і також учнів Лінічук-Карпоносова Белбін-Агосто.

Взагалі ж змагання танцюристів залишили враження, що закулісна політика з цього виду нікуди не поділася. Інакше як пояснити шосте місце росіян Яни Хохлової і Сергія Новіцького як не здачею їх в обмін на золото першої пари країни. Так занадто високим виглядає 5 місце французів Наталі Пешала і Фаб'єна Бурза і 9-те їх земляків Пернель Карон і Матьйо Жост, які, здається отримали не стільки фігуристи, скільки французька федерація, щоб мати двох представників на Олімпіаді в Ванкувері, зокрема і Ізабель Долобель Олів'є Шонфельдер.

Так само незрозумілим є чим краще за Ганну Задорожнюк і Сергія Вербилло ізраїльтяни Олександра і Роман Зарецькі, які отримали на цьому чемпіонаті, чесно кажучи, зависоке для свого катання 13 місце. Чи все вирішила присутність ізраїльського судді на турнірі і вплив президента цієї федерації Бориса Хайта?

Між тим українці все ж покращили своє місце у світовому табелі - з 18 місця вони просунулися на 15, і здобули для себе олімпійську ліцензію. Скоріше, за все Ганна і Сергій представлятимуть Україну у Ванкувері, але надалі український федерації варто задуматися - чи й далі возити на змагання сеньйорів, чи робити ставку на молодше покоління.

Загалом Україна везе з Лос-Анджелеса 4 олімпійські ліцензії. Крім танцюристів Задорожнюк-Вербилло на Олімпіаду поїде і Антон Ковалевський, який пробився у число 24 найсильніших.

А ось Волосожар-Морозов навіть завоювали для України дві ліцензії, але друга пара, хто б нею не став, поїде на Олімпіаду тільки в якості туристів.

Єдиним видом, де Україна не отримала олімпійську ліцензію є жіноче одиночне катання. На жаль, в Україні не знайшлося не лише спадкоємиць Оксани Баюл, але й Олени Ляшенко. І чекати кращої долі нам, здається нізвідки (без достатньої кількості тренерів і льодових арен), хіба що Галина Змієвська таки вирішить зробити зі своєї онучки і доньки олімпійського чемпіона Віктора Петренка достойну спадкоємицю свого тата. Якщо цьому не завадить... великий теніс.    

Коментарі ()