Головне

Матч за честь? Не цього разу. Польська преса про Україну перед матчем

21.06.2016 14:59 7878 0
Матч за честь? Не цього разу. Польська преса про Україну перед матчем

До матчу третього туру чемпіонату Європи з футболу у Франції між Україною та Польщею лишається якихось кілька годин. Чемпіон звернувся до польської преси для того, щоб дізнатися, що ЗМІ цієї країни пишуть про Україну напередодні матчу, який для команд має різну спортивну важливість. Кореспонденти провідних місцевих видань зробили досить докладний аналіз на тему нашої збірної та майбутнього матчу.

В контексті матчу з "Кадрою" спеціалізоване місцеве видання Sport написало про збірну України так докладно, ніби наша команда представляє на ЄВРО-2016 так само ще й Польщу. "…Україна без енергії. "Завдяки" кому стався провал на турнірі? У Франції в українців не вийшло нічого. Після 0:2 з Німеччиною пояснення можна було знайти не тільки в діях гравців на полі, але й у фотографіях з роздягальні в Ліллі.

Звернувшись до них, ви побачите недопалки цигарок, банки пива й пляшку вина. Опубліковані в німецькому виданні Bild фотографії визнали провокацією, Артем Федецький рішуче спростував усі заяви з цього приводу. Після поразки в матчі з Північною Ірландією 0:2 було ясно, що по закінченні турніру для України Фоменко піде. У понеділок головний тренер сказав, що ще не попрощався з гравцями, і що перш ніж приймати рішення, потрібно буде обміркувати все, що сталося у Франції, проте наставник не заперечував, що піде.

 Світлина ФФУ

Саме на персоні тренера зосереджені потоки критики, але ж не варто забувати, що змагання провалили також ті гравці, в яких українці бачили кандидатів у зірки європейського футболу. Якщо вірити трансферним чутками, вже багато років одними з найбільш затребуваних гравців в Європі є Коноплянка та Ярмоленко. Перерахувати команди, які за ними "полювали", не вийде – їх дуже багато. (Незалежно від того, скільки разів здавалося, що вони за крок від переходу в Англію, Іспанію чи Італію. Зрештою, Коноплянці клуб змінити таки вдалося, проте в минулому сезоні в складі Севільї цей гравець нерідко був резервістом. Про Ярмоленка знову говорять в контексті його переходу в Ліверпуль.)"

Крім того, Sport вважає, що матч із Польщею – не інакше як перший неофіційний матч на посаді головного тренера Андрія Шевченка. "…Якими б не були стартові одинадцять у вівторок на матч із Польщею, можна не сумніватися, що цей матч для України вже можна розглядати як репетицію перед матчами відбору до ЧС-2018. Українська команда потребує змін, і деякі місцеві видання вважають, що цей матч буде неофіційним дебютом наступника Фоменка Андрія Шевченка. З цим важко не погодитися…"

Інше, вже суто футбольне видання, Gol24, намагається описати своє бачення настрою в таборі нашої команди й спрогнозувати зміни в складі збірної України. "…Гра за достоїнство, реабілітація в очах хоча би частини своїх уболівальників – це найбільш часто повторювані гасла на футболістів, які представляють країну-сусідку по нашому східному кордону.

Однак шанувальники у великій кількості відвернулися від команди, яку нищівно критикують. До цього додається також плутанина на тренерській лаві – Михайло Фоменко, як очікується, одразу після закінчення ЄВРО-2016 для його команди, роботу втратить. Після нього "спадщина" може дістатися одному з помічників Фоменка, Андрію Шевченку, який за даними різних джерел, вів тренування перед матчем з Польщею. Говорять навіть про те, що колишній нападник Мілану та київського Динамо буде вирішувати, хто зіграє з перших хвилин в Марселі.

У складі України, з великою вірогідністю, побачимо чималу кількість змін у складі. У воротах замість Андрія Пятова, ймовірно, з’явиться Денис Бойко. Часткової "реконструкції" зазнає також захист. На правому фланзі захисту, імовірно, вийде Богдан Бутко замість Артема Федецького, а разом з Євгеном Хачеріді в центрі оборони повинен грати Олександр Кучер замість Ярослава Ракицького…"

Світлина ФФУ

Ще одне ЗМІ, яке зосереджено на футболі, Pilkanozna, пише про велику принциповість матчу й натякає на те, що нині поляки значно сильніші. "…Матч за честь? Не цього разу. Поляки в кінці групового етапу зіграють з Україною. Відразу після жеребкування квартету, в якому випало грати Польщі, багато експертів та фахівців вважали, що саме поляки й українці поведуть між собою боротьбу за друге місце. На першій позиції майже всі бачили, звичайно ж, німців, та інакше й бути не могло – адже ми говоримо про команду, яка є діючим чемпіоном світу.

Проте, як показали перипетії на стадіонах, до всіх цих словесних спекуляцій треба ставитися обережно. Польська гра, звичайно, дуже добра й, у хорошому сенсі, навіть вражає, й після двох турів мати чотири очки на своєму рахунку – гарний результат. Зовсім на іншому "березі" знаходяться українці, які після двох поспіль поразок (0:2 з Німеччиною й 0:2 з Північною Ірландією) втратили шанси на вихід, і тому у вівторок зіграють вже тільки за свою честь.

А честь, як відомо – справа надзвичайно важлива. Роздратована гордість футболістів Михайла Фоменка, звичайно, має спонукати Україну до рішучих дій. Проте навіть можливий успіх не дозволить їм вимолити прощення у вболівальників після останнього матчу на турнірі. Тим більше, що зіткнення відбудеться з сусідом – і це справжнє дербі. В таких іграх не варто очікувати, що хтось буде прибирати ногу…"

Коментарі ()