Головне

Валуєв: Я погоджувався на усі умови Кличка

28.08.2010 11:17 1070 0
Валуєв: Я погоджувався на усі умови Кличка

Віталій Кличко робив все, що міг, аби не битися із Ніколаєм Валуєвим.

Про це сам російський боксер розповів у великому інтерв'ю "Советскому спорту". Частину з нього, присвячену стосункам із Віталієм Кличком, ми пропонуємо вашій увазі.

Погоджуючись на хірургічне втручання, я чудово розумію: може вийти й так, що мій останній бій - вже позаду. Чи зможу я відновитися до бойових кондицій - сподіваюся, зможу. Хоча не впевнений, що мій бій з Кличком відбудеться і в цьому випадку.

- Не впевнені?

- А як я можу бути в цьому впевненим, якщо нам з Віталієм вже двічі не вдалося домовитися?

- А чому, до речі?

- Хороше запитання. Тільки не до мене. Я можу лише припускати. Існує шоу-бізнес, боксерський бізнес. Пан Кличко вважає там себе генералом. Він любить там керувати й дуже не любить, як він сам каже, "коли на нього тиснуть і викручують руки". При цьому він сам зовсім не проти зробити все це з іншими на підставі того, що він є чемпіоном світу.

- Ви теж досить довго були чемпіоном світу ...

- Під час перебування чемпіоном у мене часто запитували: "Коли відбудеться ваш бій з Кличком? ". Спочатку я наївно відповідав: "Коли-небудь обов'язково відбудеться". А потім дещо зрозумів і почав говорити: "Коли я програю титул - ось тоді ймовірність нашої зустрічі з Кличком стане практично стовідсотковою".

- І знову не вгадали.

- Виходить, так. Хоча спочатку здавалося - вгадав: незабаром після того, як я програв Девіду Хею, Віталій і запропонував зустрітися з ним.

- Але переговори ні до чого не привели.

- У першому випадку можна багато чого списати на неквапливість Дона Кінга і на те, що ми хотіли чотири мільйони доларів. Хоча після довгої торгівлі погодилися на запропоновану Кличком суму в два з половиною мільйони, попросивши залишити за нами права на показ бою на Росію і Америку. Чомусь саме це стало для Віталія дуже неприємним сюрпризом. Хоча він і говорив, що це копійки, що ні російські, ні американські телеканали інтересу до бою не проявляють.

- Чому ж він вважав ваші умови неприйнятними?

- А він чітко пояснив чому. "Я не люблю, коли мені ставлять умови, - заявив він. - Я чемпіон світу, я люблю керувати парадом!" На що я йому відповів: «Керуй, Віталік, парадом!". Вважаю, що його становище на боксерському Олімпі зовсім не дає йому права вести себе так, як йому заманеться. Правда, багато йому це дозволяють. Але у випадках з Сашею Повєткіним і зі мною такого не могло бути за визначенням. Ось і з'являються різні Сосновські (після зриву переговорів з Валуєвим Віталій Кличко провів бій з поляком Альбертом Сосновським - " Чемпіон").

- Але після Сосновського старший Кличко знову звернувся до вас. Навіть у Пітер на переговори приїхав.

- Та не до мене він приїжджав - на економічний форум. Подзвонив: "Колю, ти в Пітері?". - "У Пітері". - "Зустрітися можеш?". - "Можу". - "Приїжджай, поговоримо". Через три години я приїхав. Щоправда, того ж вечора на прес-конференції Віталій чомусь раптом заявив: "На жаль, Валуєв не знайшов часу зі мною поспілкуватися. Тому що він у Карелії на рибалці". Та коли б ми навіть і не зустрічалися, риболовля-то звідки взялася? У мене як раз сесія була в Академії правосуддя - яка, блін, риболовля?!

Не знаю, може, він заздалегідь заяву підготував, думаючи, що я від зустрічі відмовлюся, а потім прочитав на автоматі ...

- Але ви зустрілися - це загальновідомо. Спілкувалися довго?

- Не дуже. Хвилин тридцять-сорок. Віталій з ходу нагадав мені, що він є чемпіоном світу за найпрестижнішою версією, поясами якої володіли ...

- ... Мохаммед Алі, Майк Тайсон? ..

- А, ви цю напрацьовану фразу Віталія вже чули? Тоді ви, напевно, і далі знаєте: він надає мені почесну можливість побитися за цей титул, чим я повинен дуже пишатися.

- А ви?

- Я запитав: "Віталій, скільки у мене на роздуми часу? ". Він відповів: "Місяць у тебе точно є". А через три тижні раптом заявив: "Мені набридло чекати Валуєва!". Хоча в цей час якраз йшли переговори.

- Брати Клички часто повторюють: "Валуєв нічого не вирішує, тому домовитися з ним ні про що не можна". Хоча я точно знаю, що без вашого схвалення той же Зауерланд жодне питання, що стосується вас, вирішити не міг. Може, з Доном Кінгом по-іншому?

- Без мого схвалення і сьогодні ніхто нічого зробити не зможе. Так було завжди - і так, сподіваюся, завжди буде.

Так, я не приїжджаю сам, не веду переговорів з його підкованими Бенте і Фінкелями. Приїжджає уповноважена мною людина. Починає розмовляти з Кличком не як з боксером, а як з промоутером - а Віталій дуже любить себе саме промоутером іменувати, і починаює, як будь-який адвокат, як будь-яка довірена особа, захищати права Миколи Валуєва. І це страшенно не подобається Кличкові. І це, як він вважає, дає йому право говорити: "Микола нічого не вирішує сам".

Їй-богу, мені все це дуже нагадує "бандитське" кіно про 90-х роках: "Ти, пішак, чого приперся на стрілку, давай боса, з тобою нічого вирішувати не будемо". Розмови Кличка на тему "Валуєв нічого не вирішує" - це, скажімо так, слабке прикриття сідниць в очах уболівальників-дилетантів. У тих же, хто хоч трохи розбирається в боксі, це може викликати тільки сміх.

- Сміх сміхом, але ж домовитися-то і вдруге не вдалося.

- І, повірте, зовсім не з моєї вини. На цей раз до Віталія поїхав не Дон Кінг, з яким братам Кличкам "важко" спілкуватися, а інша людина. Він дуже довго намагався хоч якось пом'якшити кабальні умови контракту. М'яко так намагався, намагаючись не зачіпати чемпіонської гідності Кличка.

Пом'якшити практично нічого не вдалося, і я погодився на все. І на півтора мільйона. І на всі його гадські умови - а вони, повірте, були запропоновані саме що гадські. Із принципу погодився. І що? Та знову нічого! Тільки дивні заяви на тему "Валуєв - боягуз".

- Але щось же за зривом других переговорів мало стояти?

- Можу тільки припускати що. Під час зустрічі в Пітері я Віталику сказав одразу: "Зі своїми підходами гнилими до мене краще не підкочуйся. Вже вибач, але допомагати тобі заробляти гроші я не стану. А битися з тобою я буду в будь-якому випадку - з принципу".

Може, це його напружило? А може, коли ми зустрілися і подивилися один на одного, щось в моїх очах йому не сподобалося - і він вирішив побитися з другим Сосновським. Хоча ні: Бріггс - не Сосновський. Втім, за тих умов, що прописані в контракті, на перемогу у нього, може бути, половина шансу є - але точно не більше.

- Та й чи варто. Бріггс напевно відчутно дешевше тих півтора мільйона, що пропонувалися вам.

- А ризику наскільки менше! Хоча і гроші теж мають значення. Віталій, напевно, всі прикинув - і вирішив, що так йому буде вигідніше. Він, до речі, мені так і казав: я бізнесмен, я повинен рахувати гроші. Ну, нехай вважає. А мені по-любому треба зараз зайнятися здоров'ям. Та й справ у рідному Пітері вистачає.

Коментарі ()