Головне

Кличко: Готові розглянути пропозицію з Москви

23.03.2010 17:41 1360 0
Кличко: Готові розглянути пропозицію з Москви

Чемпіон світу у надважкій вазі за версією WBC Віталій Кличко прес-конференцію для київських журналістів обіцяв дуже давно. Для того, щоб політик і спортсмен знайшов час на спілкування із пресою у надто малому для таких заходах приміщенні, знадобився розкол його промоутерської компанії K2 East Promotions, бій брата у Дюссельдорфі та запланований турнір у Києві.

Про все це, а також про багато інших питань боксер розповів терпляче і спокійно. Подекуди уникаючи прямих відповідей, що, втім, робило його слова не менш цікавими. ФОТОРЕПОРТАЖ з події.

Після представлення титульного поєдинку Максима Бурсака, журналісти не пощадили Кличка - почали з найгострішої теми:

- Які зараз у вас стосунки з Вадимом Бухкаловим? Наскільки Максим Бурсак може проводити бій за титул спокійно, щоб за його спиною не бігали прокурор з адвокатом?

- Я інколи читаю так багато інформації в інтернеті про себе самого, що інколи навіть дивуюся, чому я цього ще не знаю. Насправді ситуація в Україні дуже непроста, ситуація у професійному боксі дуже непроста і його найбільше зачепила економічна криза. Ми дуже раді, що незважаючи на дуже важкий час в економічному плані наш партнери - "Інтер" та Nemiroff - лишилися у цьому виді спорту та інвестують свої сили і енергію.

У нас чудові стосунки. Ми всі хочемо, щоб український бокс розвивався. Для того, щоб хлопці мали більше можливостей боксувати, реалізовувати свої амбіції у спорті, сперечатися за високі титули. Чим більше буде людей в Україні, які будуть ставити перед собою такі цілі, досягати, допомагати хлопцям, тим буде краще.

Ті хлопці, які сидять тут, ті, хто мав контракти у спільній компанії K2 East Promotions, мають можливість боксувати на цьому турнірі, мають можливість і будуть раді у тих спортивних заходах, які буде організовувати пан Бухкалов. Ми будемо робити все, щоб дати їм можливість реалізувати себе і добитися найкращих результатів. Конфлікту як такого немає, є різні бачення щодо ведення бізнесу. Але це вже питання двох сторін, а до чуток не варто ставитися серйозно.

Дуже цікаво винести нижню білизну і прати цю білизну. Особисті стосунки - це особисті стосунки. Я з величезною повагою ставлюся до всіх людей, які працюють у профі-боксі. Тут виступати третейським суддею на стороні когось, влазити у нижню білизну, надто його виносити у ЗМІ... я цього робити ніколи не буду.

- Бухкалов заявляв, що готовий йти в суд із чинними контрактами боксерів. Кому будуть належати контракти і йти доходи від боїв?

- Кому належать боксери? Боксери не раби, у нас немає рабовласництва. Найголовніша мета для боксера - боксувати. На жаль, протягом шести місяців не було можливості проводити поєдинки. Глядачі вже сумують за вечорами боксу.

Кличко: Ми готові давати усім хлопцям боксувати. Максим Бурсак вже отримав таку можливість. Фото Андрій Божок
Що стосується чуток, то у кожному рішенні можна знайти компроміс, сівши за стіл переговорів. Рішення, яке буде задовольняти усіх людей, які працюють у цьому бізнесі. Якщо будуть якісь суперечливості, то вони лише у крайньому разі можуть вирішуватися у судовому порядку. І до такого не дійде. Якщо дійде, то в нас є дуже непоганий досвід судових тяжб із Клаусом Пітером Колем. Дуже непростий опонент, але, на превеликий жаль, дійшло до судових розборів, які завершилися не на його користь.

У нас є хороші адвокати, але до них я сподіваюся ніколи не звертатися.

- Скільки боксерів лишилося у вас, скільки у Бухкалова?

Ми готові давати усім хлопцям боксувати. Проходити за рейтингами світових організацій, завойовувати титули. Найгірше, що може статися, що на хлопцях будуть даватися взнаки якісь непорозуміння між промоутерами і менеджерами. Найголовніша мета - дати добитися цілей боксерам. Якщо людина ставить перед собою якісь меркантильні цілі, то це буде дуже негативно відбиватися на боксі загалом.

- Чи витримає український ринок дві промоутерські компанії?

Насправді промоутерських компаній ринок витримає дуже багато. Величезна кількість боксерів і тому прикладів дуже багато. У багатьох країнах компаній багато, про багатьох з них не знають, про сильніші компанії завжди чути.

- Прокоментуйте будь-ласка випади Девіда Хея щодо вашої манери ведення бою. Якщо ви переможете Альберта Сосновскі, а Хей переможе Руїза, бій з британцем відбудеться?

Я думаю, що цей бій відбудеться. Хей є чемпіоном світу WBA, але є абсолютним чемпіоном світу як людина, що не підбирає слова. У кожному поєдинку він вдається до екстравагантного способу висловлення своїх думок, більше того у своєму передостанньому поєдинку проти Володимира чи проти мене він "відрізаними головами" зробив непоганий паблісіті.

Найбільшою перепоною для бою з Хеєм є Володимир Кличко. Ми ніяк з братом не можемо поділити право, хто буде боксувати проти Хея. Думаю, нам доведеться кидати монетку. Бо своїм авторитетом старшого брата я ніяк не можу впоратися із молодшим братом і переконати його віддати мені Хея. Але для того, щоб поєдинок відбувся, Хей має відстояти титул у бою проти Джона Руїза.

- Як триває підготовка до бою з Сосновскі?

Сосновскі є чемпіоном Європи. Той спортсмен, який має більше досвіду у професійному боксі ніж я. Він провів набагато більше поєдинків. Бій буде дуже непростим, у нього - шалена мотивація. Я зустрічався з ним буквально декілька днів тому, в його очах я прочитав величезну мотивацію на перемогу. Поляк не має такого імені як Мохаммед Алі, але як боєць він дуже серйозний. Поєдинок буде далеко не прогулянкою.

Я тренуюся у спортивному клубі тут у центрі Києва. Щодня о сьомій ранку я у спортивній залі, о дев'ятій вже в офісі. Протягом багатьох років заняття спортом допомагають мені у політичній та громадській роботі. Принцип "у здоровому тілі - здоровий дух" працює завжди.

Володимир має відстоювати титули чемпіона світу у бою проти витязя з Росії. Фото AP
- Прокоментуйте поєдинок Володимира з Чемберсом.

Цей бій також не був прогулянкою. Володимир домінував, але Чемберс був офіційним претендентом. Тим суперником, від бою з яким Володимир не міг відмовитися. Бо втратив би титул чемпіона світу. Він вимушений був боксувати проти Чемберса. Володимир довів, що набагато сильніший, він домінував у кожному раунді. Я дуже радий, що брат наприкінці 12 раунду поставив завершальну крапку в бою.

Дуже радий, що трансляції братів Кличків б'ють усі рекорди. Аудиторія бою Володимира сягнула більше 13 мільйонів глядачів. Це є абсолютним рекордом за три останні роки на всьому німецькому телебаченні. Глядацька аудиторія в Україні на "Інтері" була також величезна.

- Хто буде наступним суперником вашого брата Володимира?

- Хоче Володимир чи ні, він має відстоювати титули чемпіона світу у бою проти витязя з Росії Алєксандра Повєткіна. Про дату проведення бою ми можемо дізнатися пізніше (IBF дала Кличку 120 днів між боями з Чемберсом та Повєткіним - авт). Нам необхідна пауза у часі.

Промоутери і менеджери штовхають на цей бій, на жаль, Володя має вийти проти Повєткіна. Одне можу сказати - Повєткін непростий, він олімпійський чемпіон, він має хороший рекорд поєдинків. Він поки жодного разу не програвав лише тому, що поки не зустрічався з Володимиром.

- Якщо Хей вийде на Володимира Кличка із пропозицією бою, чи зможе ваш брат відмовитися від поєдинку з Повєткіним?

- Питання переговорів. Як і в будь-якому бізнесі. Питання пошуку компромісу за столом переговорів. Девід Хей, незалежно від того, з ким він сяде за стіл переговорів - з Володимиром чи Віталієм - однозначно отримає той результат, який він має отримати. Обидва брати дуже злі на нього.

- Бій Володимира з Повєткіним у Москві можливий?

- Це пропозиція, яка теоретично може бути. Вона буде цікавою і ми готові її розглянути. Поки нічого не можу сказати, бо ми нічого не отримували. Поки є лише припущення. Сума? Найголовніше, щоб сума влаштовувала обидві команди. Якщо буде компроміс, то вірогідність поєдинку у будь-якій з країн висока.

Проблем із трансляцію на територією Німеччини з RTL не буде.

- Все таки існує проблема суперників у боксі?

Один експерт сказав: криза у боксі. Інший сказав: кризу можна назвати "брати Клички". Бо захопили основні титули чемпіона світу і не підпускаємо нікого підійти ближче, ніж на відстань витягнутої руки. Руки у нас довгі. Тому поки суперників таких немає, але суперник без великого імені може з'явитися у будь-який день. Він може мати величезний потенціал і зможе піднятися на вершині професійного боксу.

- Прокоментуйте слова Валуєва "нехай мені Віталій скаже в обличчя, що я боягуз".

 - Якби я знав, я би вийшов у ринг та сказав би це у ринзі. Але я не знав, що, виявляється, такі умови. Я думав він хоче грошей, думав він хоче титул чемпіона світу. А він хотів, що я його назвав. Насправді, коли я це прочитав, то тільки посміхнувся.

- Які перспективи східноєвропейської школи боксу?

В Україні є чудовий боксерський потенціал. Той досвід, яким володіють тренери, досвід, яким володіють провідні покоління, він не пропадає. На сьогодні наші хлопці показують чудовий результат, і як приклад - найкращим боксером планети у любительському боксі, володар Кубку Баркера, чемпіон світу та Олімпіади - Василь Ломаченко.

- Чому не було трансляції бою Володимира у США?

- Трансляція була, але вона була не на каналі HBO, а транслювалася в інтернеті. Бої Кличків транслювалися у 110 країн світу.

Володя познайомив свою подружку Хайден Пенетьєрі з сімейством Кучми та Пінчука. Фото Павло Терехов
- Привідкрийте, що таке "новий концепт розвитку" ваших турнірів з професійного боксу?

- Це буде зовсім інше спортивне шоу. Це буде спортивна подія. Є хороше прислів'я - краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

- Коли Володимир планує повернутися в Україну чи він надто захоплений новою дівчиною?

- Скажу вам таємницю: Володимир ніколи не був у Японії і дуже мріяв у ній побувати. На мій превеликий жаль, хоча я перебуваю і Києві і вже приготував йому подарунок, і думав, що він все таки відсвяткує день народження у колі сім'ї, він вирішив відвідати країну сонця, що сходить. Він проведе свій день народження у тій країні, де завжди мріяв побувати. Я думаю, що найближчим часом він буде у Києві і відповість на питання про його особисте життя. Я не вповноважений коментувати особисте життя мого брата.

Коментарі ()