Головне

Жирна крапка сталевим кулаком

13.07.2008 02:26 835 0
Жирна крапка сталевим кулаком

ВІДЕО+ФОТО БОЮ

У сьогоднішньому двобої на гамбурзькій Color Line Arena Володимир Кличко мав руйнувати скептицизм вибагливих американських та європейських глядачів, які не отримали видовищного бою у поєдинку українця проти Султана Ібрагімова. Крім того, перед українцем стояло ще серйозніше завдання - довести усім фахівцям, що Кличка не випадково називають кращим супертяжем планети. А ще - Володимир бився проти шульги, що мало стати додатковим стимулом для боксера, адже всі чудово пам'ятають поєдинок проти південноафриканця Коррі Сандерса у 2003 році. Щоб досягти цього, Володимир мав перемогти, і перемогти нокаутом, продемонструвавши видовищний бокс.

Суперник для цього підходив якнайкраще - Тоні Томпсон не звик відсиджуватися у захисті чи неактивно боксувати. А якщо додати до цього зріст (196 см проти 198 у Кличка) та вагу (112,3 кг проти 109,3), то можна було говорити про реальні шанси нав'язати чемпіону боротьбу.

Цікавим є факт, що Сандерса та Томпсона пов'язує не тільки правостороння стійка та бій проти Кличка-молодшого, але й той факт, що саме Томпсон у 2003 році виступав у якості спаринг-партнера Кличка під час його підготовки до бою з Коррі. Напевно, Томпсон чудово запам'ятав спаринги проти чинного чемпіона світу і прагнув використати переваги своєї стійки проти "ортодокса" Кличка.

Із шульгами Кличко-молодший бився шість разів. Це були Коді Кох (США), Нейджі Шахід (США), Жозеф Чингангу (Замбія), Кріс Бьорд (США) - двічі, і згаданий уже Коррі Сандерс (ПАР). І якщо три перші суперники були йому просто не рівня, то два поєдинки проти Кріса Бьорда (2000, 2006) і один проти Коррі Сандерса (2003) - справа інша. І якщо маленького Бьорда, який вважався незручним суперником, українець обидва рази переміг, то поєдинок із Сандерсом став однією з найболючіших поразок Володимира.

Які козирі мав Кличко і які Томпсон? Українець однозначно переважав у досвіді боїв високого рівня, адже Тоні розпочав професійну кар'єру лише у 28 років, не маючи великого досвіду у любительському боксі. На боці Кличка було ще два фактори - швидкість ударів та їх нокаутуючи сила. Томпсон, який, попри високий темп ведення бою, мав трохи мляві та огрядні удари, міг розраховувати на перемогу натиском у перших раундах. Крім того Тоні не вважався нокаутером, і лише дев'ятнадцять зі своєї тридцяти однієї перемоги завершив достроково. Володимир з 50 перемог, які мав перед боєм, не нокаутував лише у семи.

Бій розпочався з пристрілки обох боксерів. Томпсон одразу почав працювати першим номером, змушуючи українця рухатися вздовж канатів. З поміж великої кількості невлучних ударів першого раунду варто вирізнити один лівий гак американця та традиційну для Володимира комбінацію з лівого джеба та правого кроса, яка у подальшому зіграла ключову роль у поєдинку. У другому раунді Томпсон хоч і продовжував йти вперед, зустрів кілька гострих контратак Володимира. Американець витримав два правих кроса підряд та, здавалося, похитнувся після серії з чотирьох ударів українця. Однак, Томпсон продемонстрував міцність свого підборіддя і впав, лише перечепившись. Крім того, з другого раунду Володимир боксував із розсіченою правою бровою після зіткнення головою з Тоні. Пізніше кровотеча з правої брови відкрилася і у Томпсона.

У третьому та четвертому відрізках бою малюнок не змінився - Томпсон працював першим номером, Кличко жорстко контратакував лівим джебом, регулярно підключаючи правий крос. Варто відмітити правий джеб американця у четвертому раунді, проте Володимир встиг прибрати голову, тому удар був більше помітним ніж важким.

З п'ятого раунду Володимир почав брати бій у свої руки та тіснити Тоні до канатів. У шостому раунді українець міг вирішувати долю поєдинку - стало помітно, що американець втомився і повністю віддав ініціативу Кличку. На комбінацію Томпсона з двох лівих джебів та правого гаку, Кличко відповів жорстким зустрічним кросом та одразу перейшов у атаку, провівши два лівих аперкоти, правий боковий та двійку джебом і кросом. Томпсон все витримав та вистояв до кінця раунду. Саме після цих ударів лікарі почали "склеювати" брову Тоні.

Сьомий і восьмий раунд минули за тотальної переваги Кличка, Томпсон часто йшов у глухий захист, приймаючи важкі удари українця на рукавиці. Володимир бив, здавалося, на вибір: лівий джеб + правий крос, аперкот у тулуб та у щелепу, лівий прямий та правий гак. "Відродження" Томпсона, який дивом пережив два раунди, відбулося у дев'ятому відрізку. Раунд він відбоксував дуже активно, увесь час діючи першим номером. Десятий раунд не змінив малюнку - Томпсон активно атакує, Кличко контратакує джебом та інколи підключає правий крос. Проте під кінець саме десятого раунду Томпсон упав - зачепившись за ногу Володимира у клінчі Тоні просто "рухнув" на канати від втоми. Рефері дав боксеру відновитися не відкриваючи рахунок.

В одинадцятому раунді Володимир завершив справу - Томпсон, якого вже лишали сили, уходив у глухий захист. Після двох серій Кличка американець майже опинився у нокдауні, а після двійки лівим джебом та правим кросом Тоні не зміг підвестися і Джо Кортес зупинив бій.

Цікаво, що Володимир став другим боксером в історії супертяжкої категорії світового боксу, який захистив титул IBF п'ять разів. Українець обігнав Евандера Холіфілда, Леннокса Льюіса та Кріса Бьорда, у яких по чотири вдалих захисти. Більше - лише у Майка Тайсона, який провів шість переможних боїв, захищаючи титул IBF.

Крім титулу у версії Міжнародної боксерської федерації Володимир захистив пояс Всесвітньої боксерської організації (WBO), який виборов у Султана Ібрагімова 23 лютого цього року. Останній раз два престижних титули захищав Льюіс у матчі проти Майка Тайсона понад шість років тому.

Коментарі ()