Головне

Шахтар Донецьк святкує 84-річчя. Найзнаковіші перемоги в історії клубу

24.05.2020 21:10 Андрій Твердохліб 2488 0
Шахтар Донецьк святкує 84-річчя. Найзнаковіші перемоги в історії клубу

Джерело - Чемпіон.

24 травня святкує день народження донецький Шахтар.

Гірники 11 разів вигравали чемпіонат України та є 13-разовими володарями Кубку України. Також в активі команди з Донецька 8 виграних матчів за Суперкубок України.

Напевне, найвидатнішим успіхом команди можна вважати перемогу в Кубку УЄФА в сезоні 2008/09 років.

Спробуємо згадати найголовніші, найзнаковіші тріумфи Шахтаря. Перемоги, які вплинули на розвиток клубу.

1. Кубок СРСР - 1961

Чому: Перший всесоюзний трофей в історії клубу

Поход за першим історичним тріумфом Шахтар, тоді ще Сталіно, розпочав з гостьової перемоги над динамівцями з Хмельницького (переможці пар визначалися в одній грі. У разі нічиєї, відбувалося перегравання - Чемпіон) на стадії 1/32 фіналу. Підопічні Олега Ошенкова здобули впевнену гостьову перемогу - 0:2. 

Суперником Шахтаря в 1/16 фіналу став Спартак із Фергани. Знову впевнена гостьова перемога - 0:3. 

А ось в 1/8 фіналу гірники зустріли на своєму шляху першого серйозного суперника. 24 серпня 1961 року українські футболісти в драматичному матчі перемогли динамівців із Тбілісі та пробилися в чвертьфінал.

У чвертьфіналі Шахтар здолав одноклубників із Сталінограда - 3:1. А у півфіналі розгромили ленінградський Адміралтеєць - 0:3.

Суперником клубу з України в фінальному матчі став, на той момент гранд радянського футболу, Торпедо Москва. Гірники завдяки дублю Ананченка (65', 70') та голу Родіна (1') виграли з рахунком 3:1 та вперше в своїй історії здобули трофей.

Склад Шахтаря у фіналі: Стрєлков, Головко, Снєгирьов, Аляб'єв, Мизерний, Сальков, Родін, Колосов, Ананченко, Захаров, Сапронов

Головний тренер: Олег Ошенков

2. Кубок СРСР - 1980

Чому: У фінальному поєдинку підопічні Віктора Носова перемогли надзіркове Динамо Тбілісі, яке трохи менше ніж за рік виграє Кубок володарів Кубків УЄФА

Як і в 1961 році, суперником Шахтаря у фіналі стали футболісти Динамо Тбілісі - мегазірковий колектив із легендарним Нодаром Ахалкаці на чолі. Віталій Старухін на 24-й хвилині відекрив рахунок, який протримався майже до кінця гри. Проте, на 80-й хвилині Гергій Чілая зрівняв рахунок. Здавалося, що основний час так і завершиться нічиєю, але Володимир П'яних на 84-й хвилині забив переможний гол. 2:1 на користь Шахтаря та 3-й Кубок СРСР в історії.

Зазначимо, що в півфіналі гірники перемогли московський Спартак, який за півроку

Склад Шахтаря в фіналі: Викт. Чанов, Варнавський, Горбунов, Симонов, П'яных, Рудаков, Роговський (Морозов, 64'), Соколовський (Кравченко, 90'), Старухін, Федоренко, Сафонов (Л. Малий, 86')

Головний тренер: Віктор Носов

3. Кубок України - 1994/95

Чому: Перший трофей команди в незалежній історії України

Сезон 1994/95 ознаменувався для гірників першим титулом часів Незалежності. У фіналі підопічні в серії пенальті перемогли дніпропетровський Дніпро та здобули довгоочікуваний трофей. Знаковою та перемога є ще й тому, що саме Дніпро вважався фаворитом протистояння. На 23-й хвилині Олександр Захаров вивів дніпрян уперед. І лише за 13 хвилин до закінчення гри лідер Шахтаря Ігор Петров зрівняв рахунок. 1:1 - основний час. Додатковий час переможця не виявив, а в серії пенальті підопічні Салькова зуміли виграти матч (7:6), а разом з ним і Кубок України.

Пенальті реалізували: Петров, Матвєєв, Кривенцов, Бабій, Орбу, Леонов, Коваль

Склад Шахтаря в фіналі: Шутков, Леонов, Коваль, Ященко, Попов (Воскобойник, 43), Онопко (Петров, 24), Орбу, Мартюк (Бабій, 98), Ателькін(Ковальов, 76), Кривенцов, Матвєєв

Головний тренер: Володимир Сальков

4. Чемпіонат України - 2005/06

Чому: Доля чемпіонату вирішувалася в Золотому матчі на нейтральному полі

У вирішальній грі гірникам протистояло київське Динамо.

Звання чемпіона сезону 2005/06 стало вже третім для гірників загалом і другим поспіль. Проте саме чемпіонство в сезоні 2005/06 остаточно проденструвало, що у київського Динамо на внутрішній арені з'явився серйозний конкурент. Саме та вирішальна гра вивела протистояння на новий рівень. Саме тоді, у повній мірі, народиломя українське Класико, відоме далеко за межами України.

Золотий матч відбувся в Кривому Розі на стадіоні Металург за присутності 25 тисяч глядачів. Шахтар повів у рахунку на 60-й хвилині, завдяки голу Маріки. На 80-й хвилині динамівець Родольфо зрівняв рахунок і перевів гру в додатковий час. На 100-й хвилині Джуліус Агахова приніс гірникам чемпіонство, у чемпіонаті, який без перебільшення можна вважати одним з найкращих в історії.

Чемпіонат України - 2005/06
14 травня, 2006
Золотий матч
Динамо Київ - Шахтар Донецьк 1:2 (додатковий час, 1:1)

Голи: 0:1 - 60' Маріка, 1:1 - 80' Родольфо, 1:2 - 100' Агахова

Динамо: Шовковський, Федоров, Ващук, Ель-Каддурі, Єщенко (Мілевський, 68'), Гавранчич (Родольфо, 55'), Ротань (Белькевич, 111), Ребров, Гусєв, Клебер, Шацьких

Головний тренер: Анатолій Дем'яненко

Шахтар: Шуст, Чигринський, Гюбшман (Стойкан, 91), Срна, Рац, Тимощук, Левандовський, Елано (Дуляй, 73'), Фернандінью, Маріка (Агахова, 80'), Брандау

Головний тренер: Мірча Луческу

5. Кубок УЄФА - 2008/09

Чому: Перший та єдиний євротрофей в історії клубу

Сезон 2008/09 виявився для підопічнихт Луческу досить неоднозначним. У ЗМІ досить активно мусувалася інформація, що власник клубу Рінат Ахметов розглядає варінти звільнення румунського фахівця. Не звільнив. 

Єврокубковий сезон Шахтар розпочав ще з кваліфікації Ліги чемпіонів. У третьому кваліфікаційному раунді донеччани двічі впевнено розібралися з загребським Динамо (2:0 - вдома, 3:1 - на виїзді) і потрапили до групи C, у якій набрали 9 очок і посіли 3 сходинку, пропустивши в плей-оф Барселону та Спортинг. Самі ж гірники перебралися в плей-оф Кубку УЄФА. В 1/16 фіналу український клуб пройшов Тоттенгем (2:0 - вдома, 1:1 - у гостях).

На стадії 1/8 жереб обрав Шахтарю московський ЦСКА. Перший матч у Москві Шахтар програв - 1:0, але вдома зумів виграти - 2:0 та пробитися в чвертьфінал.

У чвертьфіналі підопічні Мірчі Луческу двічі перемогли Марсель (2:0 - вдома, 2:1 - на полі суперника) і вийшли в півфінал, де них чекало київське Динамо.

Українське Класико в рамках 1/2 фііналу Кубку УЄФА стало справжньою родзинкою того розіграшу. Обидва колективи заслуговували, як на місце в фіналі, так і на перемогу в турнірі. Перша гра відбулася в Києві й завершилася комфортною для гірників нічиєю - 1:1. На автогол Чигринського на 22-й хвилині, гірники відповіли голом Фернандінью на 68-й. Матч-відповідь у Донецьку виявився ще більш драматичним. На 17-й хвилині Жадсон вивів своїх партнерів уперед, але одразу після відновлення гри після перерви Ісмаель Бангура зрівняв рахунок. Здавалося, що команди дограють основний час і гра продовжиться в овертаймі. Але на 89-й хвилині жахлива помилка Ель-Каддурі та феноменальна майстерність Ілсінью вивели Шахтар у фінал.

У фіналі Шахтар зустрічався з бременським Вердером. Гра пройшла під диктовку підопічних Луческу, але відсутність досвіду таких матчів не дозволив донеччанам здобути більш упевнену перемогу. На гол Луїса Адріано на 25-й хвилині, музиканти за 10 хвилин відповіли голом Налдо, після дикої помилки Пятова. Другий тайм голів не приніс - команди діяли дуже обережно, у першу чергу з оглядом на власні ворота.

Історичний гол на 97-й хвилині забив Жадсон. 2:1 на користь Шахтаря і почесний трофей відправився в Україну.

Склад Шахтаря в фіналі: Пятов, Чигринський, Кучер, Срна, Рац, Фернандінью, Левандовський, Жадсон, Вілліан, Ілсінью, Луїс Адріану

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

Коментарі ()